Παρασκευή 6 Ιουλίου 2018

Κώστας Μπαργιώτας στο Iatronet: Άσκηση επί χάρτου οι ΤοΜΥ - Ανεφάρμοστος ο οικογενειακός γιατρός



Η δημιουργία αμιγώς κρατικού δικτύου απαιτεί δισ. ευρώ σε καινούριες επενδύσεις υποδομών που δεν υπάρχουν.

IATRONET.GR

Σε αποτυχία οδηγείται η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να διαμορφώσει νέο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Το μειωμένο ενδιαφέρον των γιατρών και η αδυναμία να λειτουργήσουν οι Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤοΜΥ) καθιστούν το εγχείρημα ανεφάρμοστο.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο του στο Iatronet ο Κώστας Μπαργιώτας, βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και υπεύθυνος του τομέα Υγείας.

Το πλήρες κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

“Από αποτυχία σε αποτυχία οδηγείται η πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους. Παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης, οι ιατροί 'γύρισαν την πλάτη' στο ανεδαφικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις ΤοΜΥ και στην Αριστοτέλους τρέχουν να σώσουν το φιάσκο με παρατάσεις προκηρύξεων.

Ο νόμος 4486/2017 (ΦΕΚ 115/Α/7-8-2017) δεν συνιστά ούτε στοιχειωδώς μεταρρύθμιση και αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Πρόκειται για κακογραμμένη έκθεση απραγματοποίητων ιδεών.

Οι ΤοΜΥ αποτελούν άσκηση επί χάρτου. 3000 προσλήψεις θα στελεχώσουν ιατρεία γειτονιάς που δεν υπάρχουν ούτε στα χαρτιά. Θα συσταθούν, εάν και όταν, σε σημεία που δεν είναι γνωστά, με χρήματα που δεν υπάρχουν. Η κυβέρνηση νομοθέτησε προθέσεις, αλλά λείπουν το χρονοδιάγραμμα, η χωροταξική κατανομή και οι πόροι. Η βασική επιδίωξη είναι η δημιουργία σε βάθος χρόνου ενός κρατικού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αντί της ρύθμισης και του συντονισμού όλων των διαθέσιμων μονάδων. Όμως, η δημιουργία αμιγώς κρατικού δικτύου απαιτεί δισ. ευρώ σε καινούριες επενδύσεις υποδομών που δεν υπάρχουν, αύξηση των δαπανών μισθοδοσίας έξω από τις δυνατότητες του προϋπολογισμού και χρόνο, τη στιγμή που σήμερα το σύστημα καρκινοβατεί.

Κατ’ αρχάς, το νέο σύστημα δεν είναι νέο. Η θέσπιση του οικογενειακού γιατρού που είναι η βασική πρόβλεψη είναι ψηφισμένη ήδη από το νόμο του ΠΕΔΥ. Το βασικό πρόβλημα των κλειστών συστημάτων αυτού του τύπου είναι η πρόσβαση. Η βασική αρχή, η ιδέα ενός κλειστού συστήματος πρωτοβάθμιας, με τους ασθενείς υποχρεωμένους να απευθύνονται σε ένα συγκεκριμένο γιατρό ή ιατρείο λειτούργησε στην Ελλάδα για πολλά χρόνια ως σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας από το ΙΚΑ με σοβαρότατα προβλήματα και μεγάλους περιορισμούς στην πρόσβαση. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία έχει υπερεπάρκεια γιατρών και διαγνωστικών κέντρων, αυτό πρακτικά οδηγεί σε αύξηση των ιδιωτικών δαπανών.

Επίσης, πολύ σύντομα, σε ό,τι αφορά τους γιατρούς, οι αμοιβές και ο αριθμός των συμβάσεων θα μειωθούν δραστικά. Το αναχρονιστικό καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών που αποκλείει κάθε παράλληλη απασχόληση για όσο χρόνο ισχύει η σύμβαση δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες επαγγελματικής αποκατάστασης. Όπως είχε επισημανθεί κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, σχεδόν κανείς που έχει ήδη κάνει την επένδυσή του και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο δεν θα μπει στη διαδικασία να κλείσει το ιατρείο του και να κυνηγήσει μια θέση σε ΤοΜΥ, με αβέβαιο μέλλον, ορίζοντα 2+2 ετών και χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ. Ούτε καν οι επικουρικοί ιατροί διακινδυνεύουν ένα τόσο αβέβαιο μέλλον.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε στη μεγάλη μεταρρύθμιση που δρομολόγησε το ΠΑΣΟΚ με την ίδρυση του ΕΟΠΠΥ και του ΠΕΔΥ. Ένας κεντρικός χρηματοδότης (ο ΕΟΠΠΥ) με ενιαίες παροχές για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ταμείου και οικονομικής κατάστασης, και η δημιουργία ενός οικοσυστήματος κρατικών, δημοτικών και ιδιωτικών παρόχων αξιολογημένων με βάση τη σχέση κόστους/ποιότητας και όχι ιδεοληπτικές εμμονές είναι η λύση για την πρωτοβάθμια πάνω στα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η εμμονή σε ένα κλειστό κρατικό σύστημα προσκρούει στην πραγματικότητα και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί”.

9 σχόλια:

  1. Συριζοτρολ αναρχοαπλυτο φτωχαδακι στην παράγκα του: μα πως; Όλα είναι.... έτοιμα! Η ΠΦΥ .....στήθηκε! Είναι η νέα.....πραγματικοτητα! Πάω να ρίξω κάνα δυο τζουρες τώρα,να το επιβεβαιώσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σχολιογράφος Κούλη: Πουλάω τρέλα αλλά σε λίγο θα παρακαλάω για voucher, ο πεινασμένος ψωμολύσσας.

      Διαγραφή
    2. Συριζοζήτουλα , από 16/07 τρώω με χρυσά κουτάλια και ότι περισσέψει το δίνω στον σκύλο μου! Εσύ μπορείς να γλύψεις μετά το .....πιάτο! Πάλι περισσότερα από τα voucher που θα σου δίνει ο Πολάκης είναι!
      ΥΓ πανάχρηστος ο Κούλης ακόμη χειρότεροι εσείς!

      Διαγραφή
    3. Γύρνα στην γκαρσονιέρα σου φτωχολουστράκο του ΣΥΡΙΖΑ όπου ζεις με την γυναίκα τα τρία παιδιά και τους παππούδες και σου υπόσχομαι ΄ότι όταν μετά τις 16/07 πάρεις το νούμερο 17596 στην αναμονή της γυφΤΟΜΥ , θα σε δεχτώ μεγαλόψυχα στο πολυτελές ιατρείο μου με μόλις 50 ευρώ! Όσα βγάζεις μέσα σε μια βδομάδα δηλαδή! Για αυτό ξεκινήστε την .....δίαιτα από τώρα οικογενειακώς! Γιατί τα αστεία τέλειωσαν! Δεν πλήρωσες? Στον υπόδικο Βαρδαηλίθιο για εξέταση !

      Διαγραφή
  2. Το μόνο σωστό που διάβασα είναι ότι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση είναι αναχρονιστικό μέτρο και το αναφέρει παρότι το δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ που κατά τα άλλα, το εγκωμιάζει,για τον ΕΟΠΥΥ και το ΠΕΔΥ.
    Αν δεν είχε έλθει η τροΐκα δεν θα είχε γίνει ο ΕΟΠΥΥ.
    Οσο για το ΠΕΔΥ και κυρίως για το ΕΣΥ ,το μέγα λάθος του ΠΑΣΟΚ , δεν είπε να καταργηθεί πρωτίστως η μονιμότητα αλλά και η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση.
    Τώρα , το Υπουργείο πρέπει να κάνει συμβάσεις 5/ετούς διάρκειας σε όλες τις δημόσιες δομές και στα Πανεπιστήμια και να καταργηθεί η αναχρονιστική εργασιακή κατάντια του παλιού ΠΑΣΟΚ, που κατέστρεψε όχι μόνο την υγεία αλλά και την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γίνεται σύγκριση με το παλιό ΙΚΑ, ως ένα κλειστό σύστημα παροχής ΠΦΥ.
    Υπάρχουν τόσες διαφορές,που η σύγκριση είναι τελείως άσχετη.
    Στο ΙΚΑ η εξωνοσοκομειακή κάλυψη ,γινόταν αποκλειστικά στο ΙΚΑ.(Επίσκεψη συνταγογραφία, εξετάσεις, άδειες, αναπηρία.)
    Στον ΕΟΠΥΥ και στο προωθούμενο σύστημα ,η εξωνοσοκομειακή κάλυψη, αφορά μόνο την επίσκεψη.Αυτό μόνο κλειστό σύστημα δεν είναι.
    Ο ασθενής του ΕΟΠΥΥ μπορεί να πάει για συνταγογραφία,εξετάσεις,άδειες,όπου θέλει. Και για τις αναπηρίες υπάρχει ανεξάρτητη υπηρεσία.
    Ο λόγος της απροθυμίας των γιατρών στη στελέχωση της ΠΦΥ είναι ακριβώς αυτός. Ο γιατρός με μιά λογική επίσκεψη, μπορεί να χειριστεί τον ασθενή και για συνταγογραφία και για εξετάσεις και για άδειες έστω ολιγοήμερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπαρχουν πραγματο τεραστιες διαφορες συριζογυφτε 2.49! Τα ΙΚΑ.....υπηρχαν οι γυφΤΟΜΥ σας ειναι εικονικες! Ηταν στελεχωμενα , οι γυφΤΟΜΥ σας αδειες η με επιταγμενους ΓΙ που σας γραφουν στα φρυδια τους ! Ηταν για την εποχη που εγιναν εξοπλισμενα ,οι γυφΤΟΜΥ σας .....μουσειακα εκθεματα ! Κατα τα αλλα ειστε απο την ιδια κωμωδια του αειμνηστου Σταθη Ψαλτη!

      Διαγραφή
    2. 2.49, φιλοσοφε μπον βιβερ..., απα τα μεχρι τωρα στατιστικα, οσοι εχουν αποδεχθει τον οικογενειακο γιατρο ειναι γερόντια με μπαστουνακι...Οι ιδιοι θα θελουν περιθαλψη σε λιγο...

      Διαγραφή
  4. ΤΑ ΕΣΠΑ ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝ ΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ! ΜΟΝΟ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ!ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΟΡΟΙΔΕΨΑΝ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΟΠΩΣ Ο ΧΑΤΖΗΓΑΚΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ! ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΜΩΣ ΟΠΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΔΩ ΟΙ ΚΟΥΤΟΦΡΑΓΚΟΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΙΣΩ! ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΑΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΡΟΙΔΑ ΡΩΣΟΠΟΝΤΙΟΥΣ ΠΟΥ ΕΤΡΕΞΑΝ ΣΤΙΣ ΓΥΦΤΟΜΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή