Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

Observer: Οργισμένοι οι Έλληνες πυροσβέστες για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις φονικές πυρκαγιές


EUROKINISSI

LIFO NEWSROOM 

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, οι οποίοι ανέρχονται στους 88 πλέον, μέλη του Πυροσβεστικού Σώματος εκφράζουν την οργή τους, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Observer. 

«Οι αρχές δεν ήταν μόνο θλιβερά απροετοίμαστες για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αλλά απέτυχαν να απολογηθούν για την τραγωδία», δήλωσε ο πρόεδρος των Πυροσβεστών, Δημήτρης Σταθόπουλος. 

«Η κυβέρνηση μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξαν σοβαρά επιχειρησιακά λάθη, αλλά αυτό που δεν λέει είναι ότι υπήρξαν χιλιάδες μικρά λάθη», δήλωσε στον Observer ο κ. Σταθόπουλος. 

 «Όλα αυτά τα λάθη δημιούργησαν το μεγάλο λάθος και γι' αυτό είχαμε έναν τέτοιο πρωτοφανή αριθμό θανάτων» πρόσθεσε. 

 Η Πυροσβεστική συνέστησε την εκκένωση της περιοχής, αλλά δεν εισακούστηκε, επεσήμανε. 

 Επιπλέον, η μετεωρολογική υπηρεσία δεν κατάφερε να προβλέψει τους ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μέχρι και 124 χλμ/ώρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ακινητοποιηθούν τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης. 

«Απλά δεν μπορούσαν να απογειωθούν με τέτοιους ανέμους. Εάν η μετεωρολογική υπηρεσία είχε αυξήσει το επίπεδο κινδύνου και εξέδιδε προειδοποίηση, τα αεροπλάνα θα μπορούσαν να είχαν πάει σε διαφορετικό αεροδρόμιο. Και επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη, οι πόροι μας ήταν διάσπαρτοι» επέμεινε ο κ. Σταθόπουλος. 

Η κυβέρνηση παραπαίει από την καταστροφή. Σε αυτό που μετατράπηκε σε μία από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές στη μνήμη μας, πολλά θύματα ήταν παιδιά και τα συνεργεία διάσωσης εξακολουθούν να «χτενίζουν» γη και θάλασσα για τον εντοπισμό αγνοουμένων. 

 Από την αρχή, οι αρχές φαίνεται ότι υποτίμησαν την κλίμακα και την ταχύτητα των πυρκαγιών κατά μήκος των ακτών της Αττικής.

 «Όταν οι φλόγες είχαν ήδη καταστρέψει το Μάτι, όπου ο αριθμός των νεκρών ήταν και ο μεγαλύτερος, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεν φάνηκε καλά ενημερωμένος για το μέγεθος της καταστροφής, λέγοντας στους Έλληνες μετά από συνάντηση στο κέντρο επιχειρήσεων: "Οι συμπολίτες μας είναι σε κίνδυνο... Ορισμένοι έχουν παγιδευτεί στις παραλίες. Θα πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση. Αυτή είναι μια εξαιρετικά δύκολη κατάσταση για την Αττική και τη χώρα"», αναφέρει το δημοσίευμα. 

Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία, αλλά δεν ικανοποίησε τις εκκλήσεις για παραίτηση του Νίκου Τόσκα, τον υπουργό πολιτικής προστασίας και άλλων αξιωματούχων. 

Απευθυνόμενος στο υπουργικό συμβούλιο, επανέλαβε τον ισχυρισμό του Τόσκα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία φαίνεται να έδειχναν εμπρησμό. Όμως, το Σάββατο, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής απέρριψε τη θεωρία του εμπρησμού, υποστηρίζοντας ότι «η πυρκαγιά είναι πιθανό να πυροδοτήθηκε από κάποιον που έκαιγε ξύλα στην περιοχή του Νταού Πεντέλης, όπου όπως είναι γνωστό ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η ταυτότητα του ανθρώπου είναι ήδη γνωστή. 

«Οι ελληνικές κυβερνήσεις, κατά παράδοση, θεωρούν βολικό να κατηγορούν τους κερδοσκόπους, τους εμπρηστές, τους τρομοκράτες, ακόμη και τους ξένους πράκτορες», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης. 

«Οι αξιωματούχοι αποφεύγουν να παραδεχθούν την έλλειψη ετοιμότητας και την αποτυχία τους να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν τους κατάλληλους νόμους και τους κανονισμούς ασφαλείας», πρόσθεσε. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις δύο παραιτήσεις αντιδημάρχων στο Μαραθώνα, την περιοχή που επλήγη περισσότερο από τις πυρκαγιές, οι οποίοι δήλωσαν ότι η συνείδησή τους δεν τους επέτρεπε να παραμείνουν στις θέσεις τους. 

Ο κ. Σταθόπουλος συμφώνησε με το επιχείρημά του κ. Βαρουφάκη, ότι η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα έχει παίξει επίσης ρόλο στην αδυναμία των αρχών να ανταποκριθούν στην καταστροφή, σημειώνοντας ότι οι περικοπές έχουν καταστήσει άχρηστο τουλάχιστον το 30% των πυροσβεστικών μηχανών.

«Περίπου το 15% του στόλου μας των 1.750 οχημάτων είναι εκτός δρόμων επειδή έχουν χρόνια προβλήματα και είναι παλιά», δήλωσε. 

 «Περίπου 15% των οχημάτων χρειάζονται ανταλλακτικά την προμήθεια των οποίων δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά. Ως πυροσβέστες, παίρνουμε όρκο να προστατεύσουμε τους ανθρώπους και τις περιουσίες τους. Γνωρίζουμε πότε να προτείνουμε την εκκένωση των περιοχών, αλλά για κάποιο λόγο η σύστασή μας δεν εισακούστηκε. Είναι μια μεγάλη τραγωδία για τη χώρα και οφείλονται συγγνώμες», κατέληξε ο κ. Σταθόπουλος. 

 Με πληροφορίες από The Guardian 
Πηγή: www.lifo.gr

1 σχόλιο: