Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Παναγιώτης Ψυχάρης: Τα συλλογικά μας όργανα πρέπει να δώσουν μάχες υπέρ της αναβάθμισης

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Οι εκλογές των Ιατρικών Συλλόγων, η συμμετοχή και τα αποτελέσματα των εκλογικών διαδικασιών θα σηματοδοτήσουν μια νέα αρχή των κινημάτων και των αντιλήψεων του ιατρικού κόσμου. Έχει ήδη διαφανεί τα τελευταία χρόνια και εν μέσω οικονομικής κρίσης ότι οι στενές αντιλήψεις σε πολλούς Ιατρικούς Συλλόγους δεν οδήγησαν σε θετικά αποτελέσματα.

γράφει ο Παναγιώτης Ψυχάρης, υποψήφιος για ΔΣ ΙΣΑ και ΠΙΣ με το "Αγωνιστικό Μέτωπο Γιατρών".

Οι διοικήσεις των Συλλόγων είναι ΝΠΔΔ , που σημαίνει ότι εκτός από το συνδικαλιστικό τμήμα και το πολιτικό, υπάρχει και το διοικητικό για το οποίο απαιτείται σοβαρότητα στη διαχείριση των οικονομικών πόρων , που προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών τους.


Πολλοί ιατρικοί σύλλογοι ήταν το σκαλοπάτι για προσωπική προβολή και για την εκπλήρωση πολιτικών φιλοδοξιών. Οι μηχανισμοί συγκεκριμένων παρατάξεων πολλές φορές εξυπηρετούν ακόμα και κομματικούς σκοπούς.

Για τη λειτουργία των ιατρικών συλλόγων, οφείλω να το ξεκαθαρίσω, χρειάζεται μια ευρύτητα στην αντίληψη των μελών τους, αλλά και οι ιδεολογικές και οι πολιτικές αφετηρίες του κάθε μέλους έχουν θέση σημαντική. Κάτω από το πρίσμα των ιδεολογικών διαφορών μπορεί να γίνει εποικοδομητική σύνθεση όλων των απόψεων, αρκεί σε βασικά ιδεολογικά θέματα να μην υπάρχει καμία υποχώρηση.

Η άποψη της παράταξης που εκπροσωπώ, του Αγωνιστικού Μετώπου, είναι ότι η ενίσχυση του ευρύτερου Δημόσιου Συστήματος Υγείας, αποτελεί το σημαντικότερο ιδεολογικό στίγμα. Κάθε προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του δημόσιου χαρακτήρα, θέτει σε κίνδυνο συνθέμελα ολόκληρο το σύστημα υγείας μιάς χώρας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ένα σύστημα στο οποίο το κράτος απουσιάζει θα αφανίσει στο τέλος και το μικρό και μεσαίο ιδιωτικό τομέα. Ο μόνος κερδισμένος θα είναι ο μεγάλος ιδιωτικός τομέας. Αυτό θα διογκώσει ακόμα περισσότερο τις ιδιωτικές δαπάνες υγείας. Το χειρότερο είναι ότι τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα θα πληρώσουν οι κάτοικοι. Χρειάζεται έτσι για να αποφευχθούν καταστάσεις δυσάρεστες, άμεσα να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες για την υγεία. Η αντίθετη άποψη η νεοφιλελεύθερη , που ουσιαστικά δεν βλέπει το λόγο να διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας, είναι επικίνδυνη.

Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να απασχολήσουν την πολιτεία και τα οποία σχετίζονται με την ποιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πρέπει το κράτος να κατοχυρώσει συνθήκες όχι ανασφαλείς για όλους τους εργαζόμενους. Να πάψουν να υφίστανται προγράμματα χρηματοδότησης από άλλους πόρους πχ ΕΣΠΑ καθώς και ο θεσμός των συμβάσεων με ημερομηνία λήξης του επικουρικού προσωπικού, τα οποία άλλωστε μόνο προσωρινότητα παρέχουν. Χρειάζεται ο κρατικός προϋπολογισμός να προβλέπει την αναβάθμιση των συστημάτων υγείας. Χρειάζονται προκηρύξεις μόνιμων θέσεων στο πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο σύστημα. Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι θα ενισχύσει σημαντικά την κρατικό εγχείρημα, θα φρενάρει και τη μαζική μετανάστευση επιστημόνων με χρόνια σπουδές στην πλάτη τους.

Οι προκηρύξεις νέων θέσεων εργασίας είναι το πρώτο βήμα. Η αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου στο ΕΣΥ είναι το δεύτερο. Βέβαια επίσης και για κανένα λόγο δεν πρέπει να υπάρξουν απολύσεις στο τέλος του 2018 με το πρόσχημα κάποιων ιδεολογικών εμμονών απένατι στους γιατρούς των Κέντρων Υγείας-πρώην ΙΚΑ ΕΟΠΥΥ, που εργάζονται σήμερα με δικαστική προστασία από το 2014 μέχρι σήμερα.

Ο μικρός και μεσαίος ιδιωτικός τομέας πρέπει να προστατευτεί από το κράτος. Αξιοπρεπείς αμοιβές και συλλογικές συμβάσεις στους αυτοαπασχολούμενους. Τα μικρομεσαία εργαστήρια να απαλλαγούν από τα άδικα μέτρα περικοπών. Οι γιατροί που εργάζονται έμμισθοι σε ομίλους να προστατεύονται από αυθαιρεσίες εργοδοτών. Να τηρείται η εργατική νομοθεσία.

Η δήθεν απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος με τον Ν.3919 είχε σαν αποτέλεσμα την ασύδοτη εισβολή του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου σε μια χώρα που βρίσκεται σε συνθήκες ακραίας οικονομικής κρίσης. Έθεσε και θέτει τον κίνδυνο και σήμερα στην άνιση μάχη του κράτους πρόνοιας απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Ο δημόσιος χαρακτήρας βάλλεται καθημερινά με ασφυκτικό τρόπο. Χρειάζονται πολλά να γίνουν και στο θεσμικό τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, που στηρίζει την υγεία.

Το ΤΣΑΥ-ΕΦΚΑ να αναθεωρήσει την πολιτική των συντάξεων. Οι εισφορές είναι δυσβάσταχτες και οι συντάξεις παραμένουν εξευτελιστικές. Να υπάρξει δικαιότερη κατανομή και ταχύτερη απόδοση.
Οι εκλογές τον Οκτώβρη θα αναδείξουν τα διοικητικά όργανα των γιατρών για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Είναι πολύ σημαντικές οι εκλογές του 2018, γιατί μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο , στην οποία θα γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές να αναβαθμιστεί το κράτος ή στην αντίθετη περίπτωση να απαξιωθεί ο ρόλος του. Τα συλλογικά μας όργανα πρέπει να δώσουν μάχες υπέρ της αναβάθμισης και αυτό είναι μονόδρομος. Η στάση τους θα πρέπει να εξασφαλίσει την αξιοπρέπεια ασθενών και γιατρών.

Το Αγωνιστικό Μέτωπο έχει δώσει δείγματα γραφής απέναντι στον ιατρικό κόσμο. Έδωσε έντιμους αγώνες χωρίς ταλαντεύσεις και χωρίς κανένα προσωπικό ή πολιτικό όφελος. Καλούμε τους γιατρούς να αναβαθμίσουν τους ιατρικούς συλλόγους, με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές 21&22 Οκτώβρη. Να αναδείξουν νέα διοίκηση στον ΙΣΑ με σκοπό τη δημοκρατική λειτουργία του και με στόχο να ακουστεί η φωνή όλων. Για την καλύτερη διαχείριση των πόρων. Για την αξιοπρέπεια του γιατρού και για την αναβάθμισης της Υγείας των κατοίκων της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου