Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2018

Προϋπολογισμός Υγείας: «Αύξηση» δαπανών με την ευγενική χορηγία του claw back



Μειωμένη είναι η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Υγεία και το 2019. 

zougla.gr

Οι νέες συνολικές μειώσεις έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να υπάρχουν άθλιες συνθήκες στα δημόσια νοσοκομεία και υποτυπώδεις υπηρεσίες στις μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση μειώνει κατά 30 εκατ. ευρώ τις συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού για τα δημόσια νοσοκομεία και την ΠΦΥ το 2019 (1.280 εκατ. ευρώ) σε σχέση με την εκτίμηση του 2018 (1.310 εκατ. ευρώ). Τα κενά της κρατικής χρηματοδότησης θα καλυφθούν και φέτος από τους ασφαλισμένους και από το claw back της φαρμακοβιομηχανίας. Αυτό ονομάζει η κυβέρνηση «αύξηση δαπανών».

Μάλιστα, το παραδέχτηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στην ομιλία του στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2019, τη Δευτέρα (17/12/2018). Χαρακτήρισε αβάσιμη και παραπειστική την κριτική για τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία, λίγο αργότερα όμως παραδέχτηκε ότι η μειωμένη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό υπερκαλύπτεται με την αυξημένη μεταβίβαση πόρων από τον ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ. 

Αυτοί οι πόροι του ΕΟΠΥΥ προέρχονται από τις μεταβιβάσεις των φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, με την επιβολή εισφοράς 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις για τον κλάδο Υγείας (υπολογίζεται ποσό 770 εκατ. ευρώ), καθώς και από τη φαρμακοβιομηχανία. Το claw back που θα κληθούν να πληρώσουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις για το 2018 πλησιάζει τα 700 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ανασφάλιστων πολιτών. Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Ξανθός, ήδη στο πρώτο 11μηνο του 2018, συνταγογραφήθηκαν για 852.000 ανασφάλιστους φάρμακα αξίας 205 εκατ. ευρώ και εξετάσεις αξίας 65 εκατ. ευρώ. 

Όμως, η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ για την κάλυψη των ανασφάλιστων είναι μόλις 100 εκατ. ευρώ, που δεν επαρκούν ούτε για τα φάρμακά τους. 
Το ίδιο ποσό προβλέπει και ο προϋπολογισμός του 2019. Το επιπλέον κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης καλύπτεται επί της ουσίας από τους παρόχους και τη φαρμακοβιομηχανία μέσω claw back.

Ο ΣΦΕΕ, στην πρόσφατη επιστολή του στον υπουργό Υγείας κατέθεσε για μία ακόμα φορά τις προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας. 

Ζητεί κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ανασφαλίστων πολιτών από τα κονδύλια της πρόνοιας και θέσπιση ενός ανώτατου ορίου στο claw back με την εισαγωγή της συνυπευθυνότητας. Βλέποντας ότι δεν υπάρχει μέριμνα για την αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ο ΣΦΕΕ φοβάται ότι και το 2019 όλο το βάρος θα πέσει πάλι στη φαρμακοβιομηχανία.

Ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι συστηματικά οι προτάσεις της φαρμακοβιομηχανίας αγνοούνται από την κυβέρνηση, όμως επιμένει στο αίτημά του για υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με στόχο ένα προβλέψιμο και σταθερό πλαίσιο, όπως έγινε στην Πορτογαλία με τη λήξη των μνημονίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου