Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Το ΕΣΑΚ-ΔΗΠΑΚ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» κάνει τον απολογισμό του για το 2018

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Τον απολογισμό μιας χρονιάς γεμάτης αγώνες και ...αγωνίες κάνουν οι εργαζόμενοι στον "Ευαγγελισμό" που πρόσκεινται στο ΔΗΠΑΚ ενώ υπόσχονται και δυναμική παρουσία από το νέο έτος.

Διαβάστε τι αναφέρουν από το ΔΗΠΑΚ:

Τις τραγικές συνέπειες των 3 μνημονίων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους εκατοντάδες βάρβαρους εφαρμοστικούς νόμους τους, τις βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. Οι κυβερνήσεις των παραπάνω κομμάτων – υλοποιώντας τις επιταγές του κεφαλαίου που επιστρατεύει ακόμα και την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής – θέλουν να γονατίσουν αδιαμαρτύρητα τα λαό τουλάχιστον ως το 2060 και βάλε!! Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, παρά μόνο αυτός που δεν δίνεται, ορθώσαμε ανάστημα με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, όλο το χρόνο, για όλα τα προβλήματα, σε όλους τους χώρους.

ü Από τις αρχές του 2018 αντισταθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στο νόμο που περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας, καθώς κυβερνώντες κι αφεντικά αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα αυτού του μεγάλου όπλου των εργαζομένων. Την ώρα που οι υπόλοιπες συνδικαλιστικές δυνάμεις και οι ηγεσίες σε ΠΟΕΔΗΝ – ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ δεν έβρισκαν το λόγο να οργανώσουν κινητοποίηση των εργαζομένων, στον Ευαγγελισμό τον έχουμε κάνει στην πράξη ΑΝΕΝΕΡΓΟ!

ü Μάλιστα, συστηματικά όλο τον προηγούμενο χρόνο πρωτοστατήσαμε στο συντονισμό της δράσης του ΣΕΝΕ με άλλα σωματεία υγειονομικών. Οργανώσαμε μεγάλες συσκέψεις σωματείων και επιτροπές αγώνα από δεκάδες νοσοκομεία και ταιριάξαμε το βηματισμό μας για όλα τα καυτά προβλήματα υγειονομικών και ασθενών, με κορυφαίο αυτό των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Θα συνεχίσουμε την πρωτοβουλία από τα κάτω, κόντρα στις θεατρινίστικες κινήσεις της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ, που χρησιμοποιώντας τις γνωστές μεθόδους εκφυλισμού κάθε κινητοποίησης, θέλει να κρύψει τη στρατηγική της σύμπλευση με την κυβέρνηση, αφού μαζί ορκίζονται στους κανόνες της ΕΕ και των επιλογών του κεφαλαίου.
ü Απαιτήσαμε για τους εργολαβικούς εργάτες καθαριότητας σταθερή και μόνιμη δουλειά και καμιά απόλυση.

Η κυβέρνηση και η διοίκηση τους προσέλαβε τελικά για αρχικά για 11,5 μήνες (και στη συνέχεια, με παράταση για ένα χρόνο) και μετά τους ΑΠΟΛΥΕΙ (του χρόνου τέτοιες μέρες). Την ίδια ώρα η βρώμικη και χυδαία ΣΥΡΙΖΑΙΚΗ προπαγάνδα κατηγορεί μπροστά στις καθαρίστριες τους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ γιατί ψήφισαν γι΄ αυτούς τους εργαζόμενους να είναι αορίστου χρόνου και να μην απολυθούν, όπως ψήφισε ΣΥΣΣΩΜΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ (συνδικαλιστές – Διοίκηση – κυβέρνηση).

Συνάδελφοι καθαριστές απομονώστε τους βρώμικους συκοφάντες.

Οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ σας εξευτέλισαν με την παρουσία της Κούνεβα που απαίτησε από σας να υποκλίνεστε στις νέες σχέσεις εκμετάλλευσης, αρνούνται επίμονα να καθιερώσουν το 8ωρο, σας πιέζουν ασφυκτικά για περισσότερη δουλειά, σας τρομοκρατούν καθημερινά, σας στερούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα, σας απολύουν σε 12 μήνες και χύνουν δηλητήριο στις καθαρίστριες ότι επειδή το ΠΑΜΕ ζήτησε να γίνουν αορίστου χρόνου, αυτό είναι τάχα κακό για τους εργαζόμενους!!!!

Συνάδελφοι εκτός από τις δυσκολίες του έντιμου κι ανυποχώρητου αγώνα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τους επαγγελματίες του ψεύδους, της χειραγώγησης και της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Πρέπει να αποκαλύπτουμε καθημερινά σε κάθε τίμιο συνάδελφο ότι όταν οι κυβερνώντες και τα δεκανίκια τους συκοφαντούν τους αγωνιστές, αυτό σημαίνει λιγότερα δικαιώματα, απολύσεις, βούρδουλα για εντατικοποίηση.

ü Για όλους τους άλλους εργολαβικούς εργάτες (τραπεζοκόμες, μάγειροι, τεχνικοί, security) απαιτούμε το ίδιο: να φύγουν εδώ και τώρα κι από παντού οι εργολάβοι, να μην απολυθεί κανείς, αντίθετα να μονιμοποιηθούν με πλήρη εργασιακά – μισθολογικά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα. Παρεμβήκαμε κατ΄ επανάληψη στην εργολάβο και στη Διοίκηση για την έγκαιρη πληρωμή των τραπεζοκόμων και μαγείρων.

ü Δώσαμε σκληρό αγώνα ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ, να μην απολυθεί κανένας επικουρικός γιατρός ή άλλου κλάδου, και κανείς από τους «ωφελούμενους» του ΟΑΕΔ.

Έγκαιρα κινητοποιηθήκαμε μαζί με άλλα σωματεία και στο Υπουργείο και στα κεντρικά του ΟΑΕΔ, όταν οι άλλοι σφύριζαν αδιάφορα. Η λύση που δόθηκε για επικουρικούς και ΟΑΕΔ φυσικά και δεν καλύπτει το αίτημα μας για σταθερή και μόνιμη δουλειά, όμως, ακόμη κι οι κουτσουρεμένες παρατάσεις (με όλες τις προϋποθέσεις εξάρτησης που συνεπάγονται έτσι όπως γίνονται) – σε όσους δόθηκαν – είναι αποτέλεσμα της δικής μας πίεσης και όχι κάποιας «μεγαλοψυχίας» ή «φιλεργατικότητας» αυτών που κάνουν τα χατίρια της μεγαλοεργοδοσίας και γεμίζουν την Ελλάδα φονικές Αμερικάνικες βάσεις.

ü Ξεκινήσαμε προσπάθεια συντονισμού με τους ειδικευόμενους γιατρούς, κάναμε δύο συσκέψεις, διεκδικήσαμε κίνητρα για να έρχονται ειδικευόμενοι στον Ευαγγελισμό, καταγγέλλουμε την επιχειρούμενη «εφημερία τομέα», αναδείξαμε το μείζον αυτό θέμα στους υπουργούς υγείας. Αυτοί «σήκωσαν τους ώμους» και δεν απάντησαν.

ü Οργανώσαμε συσκέψεις για τα αμέτρητα θέματα που αφορούν το Νοσοκομείο, τους εργαζόμενους και τους ασθενείς (χειρουργεία, εργαστήρια, ΤΕΠ, διοικητικοί κ.λπ.).

Δεν υπήρξε τμήμα του νοσοκομείου – από τα μαγειρεία και τα πλυντήρια – από τα εργαστήρια και τις μονάδες – από τα ΤΕΠ και τα νοσηλευτικά τμήματα – για το οποίο να μην τρέξαμε ακούραστα, με ειλικρινές ενδιαφέρον, άλλοτε με αποτέλεσμα, άλλοτε όχι, ανάλογα με τη συμμετοχή των εργαζομένων. Δεν υπήρξε ούτε προσωπικό ζήτημα συναδέλφου στο οποίο να μην ανταποκριθήκαμε.

ü Αποκαλύψαμε με ατράνταχτα στοιχεία την εγκληματική πλέον έλλειψη προσωπικού, το γεγονός ότι ακόμη κι όταν κι όποτε υλοποιηθεί η περίφημη εξαγγελία για 1:1 αποχωρήσεις - προσλήψεις αυτό θα σημαίνει ότι παίρνουμε «προίκα» τα χιλιάδες κενά (άνω των 45000) που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία. Αναδείξαμε στα κατάσταση φτώχειας που επέβαλε στο Νοσοκομείο για άλλη μια χρονιά, αλλά και για την επόμενη (2019) η πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά.

Το ότι δίνονται κάποιες πιστώσεις και όχι επιχορήγηση («αέρας» δηλαδή) και κάποιες δωρεές (με το αζημίωτο … βέβαια!) δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για την κάλυψη των αναγκών - λειτουργικών και μισθολογικών - του νοσοκομείου με συνέπεια να μην υπάρχουν κωδικοί για νέα υλικά, να καθυστερεί επικίνδυνα η προμήθειά τους ακόμα και πέραν του 6μηνου.

ü Δώσαμε πολύμηνο πολιτικό, συνδικαλιστικό και νομικό αγώνα για τα αναδρομικά των γιατρών . ΜΟΝΟ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ! Αν κινητοποιούμαστε όλοι και τα αναδρομικά των γιατρών και των δώρων για όλο το προσωπικό, το αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς καλύτερο. Το ίδιο ισχύει και για το έστω φτωχό-ανθυγιεινό επίδομα που διαρκώς απειλείται με περικοπές και για τις συντάξεις.

Το ποιοι κινητοποιούνται, το είδαμε εμφαντικά και στις κεντρικότερες κινητοποιήσεις. Τρεις κι ο κούκος στις συγκεντρώσεις των εργατοπατέρων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ με ανοιχτή απεργοσπασία, αντίθετα πολλές ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΠΕΡΓΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ.

ü Ανταποκριθήκαμε άμεσα στους πυροπαθείς στην Ανατολική Αττική με υλική βοήθεια και επίσκεψη στα κέντρα υγείας της περιοχής.

Συμβάλαμε καίρια στη συγκέντρωση αίματος για τους πυροπαθείς, για συναδέλφους του νοσοκομείου που το έχουν ανάγκη καθώς και στις τακτικές αιμοδοσίες που οργανώνει το ΠΑΜΕ.

ü Με την επίμονη και πρωτόβουλη διάθεση μας οργανώθηκαν από το ΣΕΝΕ πολιτιστικές εκδηλώσεις (γιορτές, θεατρικά, επισκέψεις σε μουσεία και διήμερη εκδρομή).

ü Για το μείζον θέμα της κατάστασης στην ψυχιατρική κλινική, υλοποιήσαμε την απόφασή μας για μηνυτήρια αναφορά, συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις, όμως η κατάσταση με ελάχιστες εξαιρέσεις παραμένει (με ευθύνη κυβέρνησης – διοίκησης και εισαγγελέα πλέον) ίδιο απαράδεκτη και επικίνδυνη. Όσο για τα «συντεταγμένα» όργανα του κράτους – δικαιοσύνη, υπουργείο, ΔΥΠΕ, ΕΚΕΠΥ, Διοίκηση, αρκέστηκαν στην άδικη τιμωρία ενός νοσηλευτή για να καλύψουν τις κρατικές ευθύνες για το θάνατο ασθενούς το 2010. Ούτε ένα ελάχιστο μέτρο για την ανακούφιση του τμήματος δεν πήραν.

ü Από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ έγιναν δεκάδες παρεμβάσεις για το απαρχαιωμένο εξοπλισμό που κάθε τόσο χαλάει, για την ανάγκη ανανέωσης, μάλιστα, δεχθήκαμε απειλές για … ΕΔΕ, επειδή αποκαλύψαμε την πραγματικότητα.

ü Η έγκαιρη μας παρέμβαση επιτάχυνε τη νοσηλεία ασθενών, όταν αυτοί περίμεναν πότε ο οποιοσδήποτε υψηλόβαθμος παράγοντας θα υπέγραφε την προμήθεια υλικού. Ταυτόχρονα, καταγγείλαμε αποφασιστικά το «φακελάκι» , την ανισότιμη μεταχείριση ασθενών καθώς και την υφέρπουσα μεροληπτική συμπεριφορά σε βάρος μεταναστών από «συναδέλφους» με χρυσαυγίτικη αντίληψη.

ü Διατρανώνουμε συνεχώς ότι δεν μπορεί να υπάρξει λειτουργία των νέων χειρουργείων και Ανάνηψης Καρδιοχειρουργημένων και Νευροχειρουργημένων ασθενών, δίχως νέο μόνιμο προσωπικό, όσες «δωρεές» σε εξοπλισμό κι αν γίνουν.

ü Καταλυτική ήταν η παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο θέμα της «δωρεάς» του Ι.Σ.Νιάρχος.

Ο Πρωθυπουργός, οι υπουργοί υγείας και παιδείας συνυπέγραψαν με το Ι.Σ.Ν. τον τεμαχισμό του Ευαγγελισμού εκχωρώντας κτήρια (Οίκος Αδελφών και Αδελφών Νοσοκομείων) στο ΕΚΠΑ για εγκατάσταση Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής Σχολής. Το σχέδιο (κρυφά από τους εργαζόμενους) ήταν γνωστό σε ευρείς κυβερνητικούς κύκλους και ΜΕΣΑ στον Ευαγγελισμό. Γι’αυτό δεν αντέδρασαν όταν δημοσιεύσαμε το απαράδεκτο ΦΕΚ. Ήταν ένοχοι.

Ζητούσαμε επίμονα από το Μάρτιο του 2018 (μετά την υπογραφή στο Μαξίμου) και σε κάθε συμβούλιο, το τι υπεγράφη. Σκόπιμα δεν υπήρξε ενημέρωση. Με τις έντονες παρεμβάσεις του Σωματείου με πρωτοβουλία των εκλεγμένων μελών της ΕΣΑΚ και της ΔΗΠΑΚ (ανακοινώσεις, συνέντευξη, παρέμβαση στους υπουργούς Υγείας και στη Διοίκηση του Ευαγγελισμού) η Διοίκηση κυριολεκτικά σύρθηκε στην άποψή μας να αξιοποιηθούν τα κτήρια αυτά για αποκλειστική χρήση του Ευαγγελισμού που ασφυκτιά από χώρους. Είμαστε σε επαγρύπνηση να δούμε αν τελικά το Υπουργείο Υγείας και η Διοίκηση θα υλοποιήσουν αυτή την απόφαση ή θα έχουμε … παρεκτροπές.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Σ΄ αυτόν τον τιτάνιο αγώνα που κάνουμε καθημερινά, δεν έχουμε απλά και μόνο εκκωφαντικές απουσίες από τις άλλες παρατάξεις, που στις συνεδριάσεις ψηφίζουν «ναι» και στη πράξη τίποτα. Φροντίζουν ταυτόχρονα κάποιοι, ειδικά φιλοκυβερνητικοί, να συκοφαντούν τη δράση του Σωματείου και του ΠΑΜΕ, να κάνουν χυδαίες προσωπικές επιθέσεις σε στελέχη μας ειδικά στο κουτσομπολιό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και φυσικά, να καλλιεργούν την ηττοπάθεια και την υποταγή.

Γυρίστε τους την πλάτη.

Όπως κάνατε και στις εκλογές για το Σωματείο και για εκπροσώπους στη Διοίκηση, που αναδείξατε τις δυνάμεις της ΕΣΑΚ και ΔΗΠΑΚ ενισχυμένες, συνεχίστε να συσπειρώνεστε και κινητοποιείστε με το ΠΑΜΕ. Για μας ο απολογισμός, ο έλεγχος, η αυτοκριτική και η λογοδοσία στους εργαζόμενους είναι σταθερό στοιχείο της στάσης και της αντίληψής μας.

Καλή Χρονιά με αγώνες μαζικούς – αποφασιστικούς και νικηφόρους!

ΕΣΑΚ & ΔΗΠΑΚ Ευαγγελισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου