Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Στον αέρα οι προμήθειες των νοσοκομείων από το μητρώο ιατροτεχνολογικών


Healthmag.gr

Δημιουργία χρεών στα νοσοκομεία, μεταμνημονιακά, εξαιτίας ανεπαρκών πιστώσεων 

Σοβαρές δυσκολίες προμήθειας υλικών αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία ενόσω βρίσκεται υπό κατάρτιση το μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντων στον ΕΟΦ.

Και αυτή τη φορά, ο λόγος δεν είναι ότι τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τα υλικά που χρειάζονται, αλλά ότι δεν βρίσκουν κωδικούς να αντιστοιχίσουν τα απαιτούμενα προϊόντα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα προμηθευτούν.

Μέχρι την έναρξη κατάρτισης του μητρώου του ΕΟΦ, τα νοσοκομεία και οι προμηθεύτριες εταιρίες χρησιμοποιούσαν το μητρώο που είχε καταρτιστεί από το ΕΚΑΠΤΥ. Για την ενημέρωσή του, το συγκεκριμένο μητρώο, επέτρεπε στις εταιρίες να "ανεβάζουν" υλικά και να παίρνουν κωδικό και σε μεταγενέστερο -σύντομο - χρόνο, το ΕΚΑΠΤΥ προχωρούσε στην επαλήθευση των στοιχείων, σε διορθώσεις κλπ.

Με την κατάργηση του ΕΚΑΠΤΥ, το μητρώο αυτό έπεσε σε αχρηστία, αφού νομικά δεν υπάρχει πλέον αρμοδιότητα και επιπλέον, δεν υπάρχει κανείς να κάνει την απαιτούμενη επαλήθευση.

Και καθώς βρισκόμαστε στο μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο μητρώων, οι κωδικοί του πρώτου δεν ισχύουν, ενώ δεν έχουν δοθεί νέοι κωδικοί αφού το καινούριο είναι ακόμα "υπό κατασκευή".

Μάλιστα οι δυσκολίες για την κατάρτισή του είχαν οδηγήσει την πρόεδρο του ΕΟΦ Κατερίνα Αντωνίου να δεχθεί να δώσει παράταση εξαμήνου, όμως με την παραίτησή της, η μόνη παράταση που δόθηκε ήταν ενός μηνός, με αποτέλεσμα να πρέπει να είναι έτοιμο ως τα τέλη Ιανουαρίου 2019.

Παράγοντες της αγοράς ορθοπεδικών προϊόντων, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση το μητρώο αυτό να έχει ολοκληρωθεί πριν την πάροδο ενός έτους, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι μέχρι τότε τα νοσοκομεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα. Ήδη το Λαϊκό και το Ιπποκράτειο έχουν αρχίσει να παρατηρούν ελλείψεις σε υλικά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, όμως όπως ήταν αναμενόμενο, λύση δεν μπορεί να βρεθεί.

Το θέμα αυτό έρχεται να προστεθεί στην έλλειψη κανονικότητας στην αγορά από τις μειωμένες πιστώσεις της κάθε χρονιάς, που δημιουργούν υποχρεώσεις οι οποίες μεταβιβάζονται στον επόμενο προϋπολογισμό.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΟΥ Ανδρέας Μπεκυράς, ήδη τα δημόσια νοσοκομεία χρωστούν περίπου 30-35 εκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε προμήθειες 8-10 μηνών. Το ποσό αυτό δεν έχει φανεί ακόμη, γιατί οι εταιρίες στέλνουν τα υλικά, και τιμολογούν μετά από 3-4 μήνες, για να πληρωθούν πολύ αργότερα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ο Ευαγγελισμός, ο οποίος χρωστά πάνω από 15 εκ. ευρώ συνολικά σε όλους τους προμηθευτές του για προμήθειες που έγιναν πέρυσι, ακόμη και πρόπερσι.

Η επανεμφάνιση των χρεών των νοσοκομείων, αυτή τη φορά έρχεται σε μια περίοδο όπου ο τραπεζικός δανεισμός για τη διατήρηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά δύσκολος και ακριβός, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι εταιρίες να λειτουργήσουν συντονισμένα και ομαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου