Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

802 εκατομμύρια ευρώ το ετήσιο κόστος από τις επισκέψεις εξωτερικών ασθενών σε ελληνικά νοσοκομεία

Κάθε εξωτερικός ασθενής που εξετάζεται σε νοσοκομείο, κοστίζει 108 ευρώ και η συνολική ετήσια επιβάρυνση εκτιμάται πως ανέρχεται στα 802,4 εκατομμύρια ευρώ.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Την οικονομική αιμορραγία που προκαλεί στην Ελλάδα η έλλειψη πρωτοβάθμιας (εξωνοσοκομειακής) φροντίδας, αναδεικνύει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Lancet.

Στη μελέτη, που παρατίθεται ολόκληρη πιο κάτω, επισημαίνεται πως κάθε εξωτερικός ασθενής που εξετάζεται σε νοσοκομείο, κοστίζει στο σύστημα 108 ευρώ. Η συνολική ετήσια επιβάρυνση είναι τεράστια και εκτιμάται πως ανέρχεται στα 802,4 εκατομμύρια ευρώ.

Μόλις το 15% των ασθενών που πηγαίνουν στα εξωτερικά ιατρεία εισάγονται τελικά για νοσηλεία. Το κόστος για κάθε νοσηλευόμενο ασθενή ανέρχεται στα 2.806 ευρώ.

Εκτός του υψηλού κόστους, οι μαζικές επισκέψεις εξωτερικών ασθενών, προκαλούν δυσλειτουργία στα νοσοκομεία, τα οποία είναι φτιαγμένα να εξυπηρετούν κυρίως επείγοντα και σοβαρά περιστατικά.

Λόγω απουσίας συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, όπως Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας, μεγάλος αριθμός ασθενών – που θα μπορούσαν να καλυφθούν εκτός νοσοκομείου – συρρέει στα επείγοντα ή στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Από τη μελέτη του Lancet προκύπτει πως η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά εξωτερικών ασθενών, οι οποίοι έχουν τριπλασιαστεί από το 1990!

Για την κάλυψη των ασθενών αυτών από τα νοσοκομεία απαιτείται περίπου το 0,30% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας (ΑΕΠ), όταν η Ιταλία διαθέτει το 0,17%, η Ισπανία το 0,27%, ενώ χώρες, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και η Ιρλανδία, έχουν μηδενικό ποσοστό.


Αλλαγές

Η δημοσίευση της μελέτης είναι επίκαιρη, εξαιτίας των προωθούμενων αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον οικογενειακό γιατρό.

Στην Ελλάδα, πραγματοποιούνται ετησίως 11,9 εκατομμύρια επισκέψεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και πραγματοποιούνται μόλις 2,3 εκατομμύρια εισαγωγές για νοσηλεία.

Σε πολλές περιπτώσεις, δε, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών μπλοκάρουν από δεκάδες περιστατικά, τα οποία κάθε άλλο παρά επείγοντα είναι. Εκτιμάται ότι ένα στα τέσσερα “επείγοντα¨ φτάνει στα νοσοκομεία με ασθενοφόρο.

Αλλά, ακόμη και όσοι καλούν το “166” και διακομίζονται με ασθενοφόρο, δεν είναι πραγματικά επείγοντα περιστατικά. Από τους περίπου 1.000 ασθενείς που διακομίζονται καθημερινά με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ στην Αττική, περίπου οι 400 είναι πραγματικά επείγοντα περιστατικά.

Το ποσοστό όσων διακομίζονται με ασθενοφόρο και εισάγονται για νοσηλεία στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής κυμαίνεται από 30% έως 50%.

Επιπλέον Πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου