Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Μεταφέρονται δεκάδες παιδιά που ζουν «εγκλωβισμένα» στα Νοσοκομεία Παίδων



Παναγιώτα Καρλατήρα - protothema.gr

Διευρυμένη σύσκεψη για την αντιμετώπιση δεκάδων παιδιών που διαμένουν στο «Αγία Σοφία» και στο «Π&Α Κυριακού» - Πρόκειται για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα αλλά και για Ελληνόπουλα που βρίσκονται στα νοσοκομεία με εισαγγελική εντολή 

Υπό το βάρος των δεκάδων ανήλικων παιδιών που έχουν «εγκλωβιστεί» στα νοσοκομεία Παίδων με εισαγγελικές εντολές και την ανάγκη της άμεσης διαχείρισης τους πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τη συμμετοχή του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μιχάλη Καλογήρου, του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, της Αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρίας Θεανώς Φωτίου και της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρίας Ξένης Δημητρίου. 

Όπως είχε γράψει το protothema.gr, περισσότερα από 75 παιδιά, αλλοδαπά και ελληνόπουλα, βρίσκονται επί μήνες με εισαγγελική εντολή στα παιδιατρικά νοσοκομεία «Η Αγία Σοφία» και «Παναγιώτης και Αγλαΐα Κυριακού», ζώντας «ξεχασμένα» από τις οικογένειές τους αλλά και από την πολιτεία, με την τελευταία να καλύπτεται πίσω από την έλλειψη προνοιακών δομών και να επιλέγει την εύκολη λύση, να στέλνει παιδιά που χρήζουν φροντίδας, αλλά όχι νοσηλείας, στα νοσοκομεία Παίδων. 

Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί περιστατικά βίας στο χώρο του νοσοκομείου που είχαν κινητοποιήσει τους ειδικευόμενους γιατρούς της Ά Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής του Παίδων «Η Αγία Σοφία». Γονέας παιδιού που νοσηλευόταν κατόπιν εισαγγελικής εντολής επιτέθηκε με μαχαίρι κατά εργαζόμενου στην ασφάλεια του νοσοκομείου, ενώ δύο αδέλφια που νοσηλεύονταν κατόπιν εισαγγελικής εντολής στην πανεπιστημιακή κλινική, επιτέθηκαν φραστικά και σωματικά κατά των νοσηλευτών και των ειδικευομένων της κλινικής. Μάλιστα, για τη διαχείριση της κατάστασης κλήθηκε και η αστυνομία. 

Μετά τις αλλεπάλληλες αναφορές των εργαζομένων των δύο νοσοκομείων προς τη διοίκηση, την 1η ΥΠΕ, την Περιφέρεια, τα συναρμόδια υπουργεία, και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, για την προστασία πρωτίστως των ανηλίκων ασυνόδευτων παιδιών αλλά και του προσωπικού, οι αρμόδιοι έλαβαν αποφάσεις, οι οποίες όμως εξαρτώνται από μελλοντικές νομοθετικές ρυθμίσεις καθώς και προσλήψεις προσωπικού. 

Όπως ανακοινώθηκε, η λύση στην οποία συμφώνησαν οι συναρμόδιοι Υπουργοί και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είναι:

1) Με ενέργειες του Υπουργείου Εργασίας και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) να μετακινηθούν άμεσα σε κατάλληλες δομές τα παιδιά που ανήκουν στην κατηγορία του ασυνόδευτου πρόσφυγα.

2) Να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη στελέχωση μιας «ενδιάμεσης» δομής φιλοξενίας του υπουργείου Εργασίας, η οποία βρίσκεται στο Καλαμάκι Αττικής, έχει δυναμικότητα 45 θέσεων και είναι πλήρως εξοπλισμένη. Τα ασυνόδευτα παιδιά- αφού περνούν από τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο στο νοσοκομείο Παίδων- θα μεταφέρονται σε αυτή τη δομή και θα παραμένουν εκεί για ένα μεταβατικό στάδιο έως ότου βρεθεί θέση σε «σταθερή» προνοιακή δομή φιλοξενίας (ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ.)

3) Αποφασίστηκε να προωθηθούν όλες οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε την εποπτεία και τη διαχείριση όλου του εγχειρήματος να έχει υπό την ευθύνη του- και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία- το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) στο οποίο και θα απευθύνονται οι Εισαγγελικές Αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου