Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

ΕΦΚΑ: 9,3 δισ. από εισφορές το 2019 σε βάρος εργοδοτών-επαγγελματιών


Αποτέλεσμα εικόνας για efka

Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

Την αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 500 εκατ. ευρώ ή 5,3% θέτει ως στόχο του ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) το 2019 σε σχέση με το 2018.

Και αυτό μέσα από ένα πλάνο πέντε δράσεων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι διαδικασίες διασταύρωσης των στοιχείων που δηλώνουν οι εργοδότες στο Σύστημα "Εργάνη" και τα ταμεία, οι ρυθμίσεις αλλά και τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Με αυτές τις δράσεις, το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα το Capital.gr προβλέπει την είσπραξη 9,3 δισ. ευρώ από εισφορές υπέρ της κύριας ασφάλισης.

Αντίθετα, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αναμένεται η είσπραξη 8,8 δισ. ευρώ.

Η αύξηση αυτή θα προέλθει, σύμφωνα, με τις ίδιες προβλέψεις, αποκλειστικά σχεδόν από την πλευρά των εργοδοτών.

Aναλυτικότερα, οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα αναμένεται να καταβάλουν 280 εκατ. ευρώ ή 7% περισσότερα του χρόνου σε σχέση με φέτος. 

Η αύξηση αυτή προβλέπεται, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr, λόγω της αναμενόμενης περαιτέρω αύξησης της απασχόλησης, ενώ δεν έχουν ληφθεί υπ΄όψην οι συνέπειες από την εξαγγελθείσα, από την κυβέρνηση, αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019 και έπειτα, καθώς δεν έχει ακόμα αποφασισθεί το ύψος της, αλλά και το "μείγμα" της (δηλαδή αν και κατά πόσο θα συνδυασθεί με μείωση των εισφορών).

Το δε Δημόσιο προβλέπεται να καταβάλλει ως εργοδοτικές εισφορές για λογαριασμό των υπαλλήλων του (οι οποίοι έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ) 374 εκατ. ευρώ ή 57% περισσότερα. 

Και αυτό λόγω της προβλεπόμενης προσαύξησης των εν λόγω κρατήσεων με επιπλέον 3,33%, δηλαδή 9,99% για το έτος 2019, ούτως ώστε από 01/01/2020 να διαμορφωθεί στο ποσοστό 13,33%, όπως ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα. Κατά τα άλλα, οι εισφορές των αυταπασχολουμένων και των αγροτών αναμένεται να είναι μειωμένες κατά 13% και 10% αντίστοιχα, λόγω της μείωσης των εισφορών την οποία ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα, αλλά και του γεγονότος ότι στον ΕΦΚΑ δεν φαίνεται να προβλέπουν πως η μείωση των ποσοστών των εισφορών θα αποτελέσει κίνητρο για την πληρωμή τους από περισσότερους αυτασφαλισμένους...

Για να υλοποιηθούν οι στόχοι αυξήσεις των εσόδων από εισφορές, κυρίως από την πλευρά των εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση επί του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, τίθενται πέντε βασικοί άξονες. Αυτοί είναι:

1. Η ηλεκτρονική καταγραφή του συνόλου των εργοδοτών και των εργαζομένων μισθωτής εργασίας από το σύστημα "Εργάνη".

2. Η διασταύρωση των στοιχείων του συστήματος "Εργάνη" με τις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις των εργοδοτών μέσω των οποίων καταβάλλονται οι εισφορές με στόχο την άμεση ενημέρωσή μας. Η θέσπιση υψηλού προστίμου για περιπτώσεις αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας έχει ως στόχο τη συμμόρφωση των εργοδοτών ως προς την αναγγελία πρόσληψης. Είναι απαραίτητη η αναμόρφωση του προστίμου και η σύνδεσή του με την υποχρέωση απασχόλησης".

3. Ο ελεγκτικός μηχανισμός διασταύρωσης δηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορών στον ΕΦΚΑ για άμεση διεκδίκηση των απαιτήσεών του ασφαλιστικού φορέα. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται και επιτυγχάνεται η συνέπεια των εργοδοτών, καθώς με την άμεση έκδοση διοικητικών πράξεων επιβολής βελτιώνεται η εισπραξιμότητα του Οργανισμού".

4. Η βελτίωση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών με συστηματικές διασταυρώσεις.

5. Οι δράσεις του ΚΕΑΟ, με την μεταφορά σε αυτό του συνόλου των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Αναλυτικά, τα προβλεπόμενα έσοδα του ΕΦΚΑ από εισφορές έχουν ως εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου