Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Πότε ξεκινούν τα τακτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ- Τι δηλώνει η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών

Με σταδιακά βήματα αναμένεται να ξεκινήσουν τα τακτικά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, παρότι οι ασθενείς μεταχρονολογούν τις ανάγκες τους λόγω κορονοϊού.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να δώσει ελευθέρας σταδιακά φοβούμενη την μετάδοση του κορονοϊού λόγω των επεμβάσεων, αλλά χιλιάδες ασθενείς είναι σε αναμονή για το πότε θα ανοίξουν τα χειρουργεία τόσο στο δημόσιο όσο και στο ιδιωτικό σύστημα υγείας.


Πάντως οι νοσοκομειακοί γιατροί πιέζουν να ανοίξουν άμεσα τα χειρουργεία φοβούμενοι πιθανή αύξηση της νοσηρότητας και της θνητότητας λόγω ακριβώς της καθυστέρησης αντιμετώπισης των σοβαρών περιστατικών από τον κορονοϊό.

Τι δηλώνει η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Η Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο HealthReport.gr είναι ξεκάθαρη: «Πρέπει να ανοίξουν άμεσα τα χειρουργεία διότι δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τους υπόλοιπους ασθενείς μας που έχουν σοβαρές ανάγκες».Η Ματίνα Παγώνη Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ

Όπως επισημαίνει η κ.Παγώνη στο HealthReport.gr, η ΕΙΝΑΠ ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τα χειρουργεία να ανοίξουν στις 27 Απριλίου οπότε και θα είναι η έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων.

Τι λέει το υπουργείο Υγείας

Αντίθετη άποψη πάντως φαίνεται να έχει το υπουργείο Υγείας καθώς ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι τα χειρουργεία θα ανοίξουν σταδιακά και εφόσον κριθεί ότι είναι ασφαλή.

«Προετοιμαζόμαστε για την επαναλειτουργία των τακτικών χειρουργείων, αλλά αυτό δεν θα γίνει αμέσως και θα γίνει υπό όρους και προϋποθέσεις. Θα γίνει δε ταυτόχρονα και στον ιδιωτικό τομέα και στα δημόσια νοσοκομεία. Και βεβαίως, όχι με τον ίδιο ρυθμό χειρουργείων που είχαμε πριν την έναρξη της πανδημίας» ανέφερε ο κ.Κοντοζαμάνης δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

Το υπουργείο Υγείας θα ακολουθήσει τις οδηγίες της αρμόδιας επιτροπής, καθώς όπως είπε ο κ.Κοντοζαμάνης «Θα ακούσουμε τις οδηγίες της ειδικής επιστημονικής Επιτροπής, θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες που θα δώσουν οι Επιτροπές λοιμώξεων και οι Επιτροπές χειρουργείων που υπάρχουν σε κάθε νοσοκομείο και ανάλογα θα προχωράμε στο άνοιγμα των τακτικών χειρουργείων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου