Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Τσιόδρας: Τα παιδιά προσβάλλονται λιγότερο, νοσούν ελαφρύτερα και μεταδίδουν ελάχιστα τον κορωνοϊό στους ενήλικες

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Διαφορετικά είναι τα στοιχεία από αυτά που γνωρίζαν οι επιστήμονες στην αρχή της πανδημίας για το τη νόσο COVID-19 και τις επιπτώσεις του στα παιδιά. Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τα παιδιά προσβάλλονται πιο δύσκολα, νοσούν ελαφρύτερα, αλλά και δεν μεταδίδουν εύκολα τη νόσο στους ενήλικες.

Σε όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα που οδήγησαν την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στη σύσταση για το άνοιγμα των σχολείων, αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας στην κριτική που βλέπει το φως της δημοσιότητας, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.

"Τα ερωτηματικά πρέπει να απαντώνται και σε περιπτώσεις πανδημίας πρέπει να υπάρχει προσήλωση στην αλήθεια", τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ο οποίος συμπλήρωσε: "Έχουμε όλοι τις ίδιες αγωνίες, όμως, δεν πρέπει να τονίζουμε τις αβεβαιότητες, αλλά να εκμεταλευτούμε αυτή την ευκαιρία, που η επιδημία στη χώρα μας είναι χαμηλά, για να ανοίξουμε τη χώρα", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιά είναι τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά νοσούν ελαφρύτερα, προσβάλλονται και μεταδίδουν λιγότερο τη νόσο

Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία που οδήγησαν τους επιστήμονες στην απόφαση για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η τελευταία εκτίμηση κινδύνου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC) στις 23/4, αναφέρει ότι:

Οι λοιμώξεις από το νέο ιό παρατηρούνται πολύ λιγότερο στα παιδιά
Τα παιδιά εμφανίζουν στη συντρηπτική τους πλειονότητα ηπιότερα συμπτώματα από τους ενήλικες
Παιδιά με σοβαρή νόσο ήταν το λιγότερο από το 1%, στη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής μελέτη από την Κίνα
Τα παιδιά προσβάλλονται από τη νόσο κατά 3 φορές λιγότερο από τα άτομα από 20 ετών και άνω, και κατά 4 φορές λιγότερο από ό,τι οι ενήλικες άνω των 60 ετών.
Τα παιδιά μολύνονται κυρίως στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη. Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε στην περίπτωση του πρώτου κρούσματος στην Γαλλία, όπου ένα παιδί παρακολούθησε τρια διαφορετικά σχολεία ενώ ήταν συμπτωματικό και είχε έρθει σε επαφή με 112 άτομα. «Δεν εντοπίστηκαν συμπτωματικά δευτερογενή περιστατικά. Φυσικά δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα παιδί να μολύνει κάποιον, αλλά αυτό δεν αλλάζει τις έως τώρα παρατηρήσεις».
Επίσης, σε μεγάλη μελέτη σε τρεις χώρες (Ιταλία, Ισλανδία και Σουηδία) αποδείχθηκε ότι τα παιδιά δεν αποτελούν πρωτογενή πηγή μετάδοσης της νόσου COVID-19.

«Μετά από όλα αυτά καταφέραμε να φθάσουμε σε μια φάση σταδιακής επανόδου στα σχολεία». Τα παιδιά όπως είπε ο κ. Τσιόδρας επιστρέφουν στα σχολεία με την τήρηση όλων των κανόνων απόστασης, το πλύσιμο των χεριών, χρήση αντισηπτικού κ.ά. Τέλος, ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλεψη για θερμομέτρηση των μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου