Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Πανηγυρική δικαίωση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Το ΣτΕ επανέφερε την αξιοπρέπεια στην ακέραιη αποζημίωση των ιατρών, χωρίς άδικες περικοπές!



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από αίτηση ακύρωσης που άσκησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ με τον νομικό της σύμβουλο Αχιλλέα Παπουτσάκη, Δικηγόρο Πατρών, εκδόθηκε πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου, με την οποία κρίθηκε ομόφωνα ως αντισυνταγματικός ο τρόπος εκκαθάρισης των αμοιβών των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ με δειγματοληπτικό έλεγχο 5% των παραστατικών. Ειδικότερα κρίθηκε, ότι η δειγματοληπτική μέθοδος πάσχει, γιατί αφήνει εκτός ελέγχου το 95% των δαπανών και γιατί οι αμοιβές των ιατρών περικόπτονται βάσει στατιστικής πιθανολόγησης, χωρίς πραγματικό έλεγχο και εντοπισμένη τεκμηρίωση. Για τους λόγους αυτούς κρίθηκε, ότι η μέθοδος αυτή είναι προδήλως ακατάλληλη για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο θεσπίσθηκε και προσβάλλει τα συνταγματικά δικαιώματα των ιατρών.

Για τους ίδιους δε λόγους κρίθηκε ομοίως αντισυνταγματική η δειγματοληπτική μέθοδος εκκαθάρισης για τα αναδρομικά των ετών 2012-2015.

Ενόψει της σοβαρότητας του ζητήματος η υπόθεση παραπέμφθηκε για εκδίκαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Με την απόφαση αυτή το ΣτΕ δέχθηκε ομόφωνα τα επιχειρήματα, που προβλήθηκαν από τον νομικό μας σύμβουλο, ότι ένα εγγενές γραφειοκρατικό πρόβλημα λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ (ταχεία εκκαθάριση δαπανών και φόρτος εργασίας), δεν επιτρέπεται να οδηγεί σε απουσία ελέγχου των υποβαλλομένων δικαιολογητικών αλλά και σε στατιστική περικοπή αμοιβών των ιατρών χωρίς εντοπισμένη παραβατικότητα. Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται ότι οι ιατροί οφείλουν να αποζημιώνονται για το σύνολο των υπηρεσιών που παρείχαν.

Η απόφαση αυτή αποτελεί πανηγυρική δικαίωση της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, η οποία ανέκαθεν διεκδικούσε τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των ιατρών και την πληρωμή των δεδουλευμένων αμοιβών τους.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος          Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

3 σχόλια:

  1. Πληρωμή δεδουλευμένων όσο υπάρχει clawback οι εργαστηριακοί δεν θα έχετε. Τώρα, αν η συγκεκριμένη απόφαση οδηγήσει σε καθυστέρηση 5-6 μηνών του ελέγχου των παραστατικών, δεν ξέρω αν μου αρέσει η απόφαση. Εξάλλου αν διαφωνούσε κανείς με την απόφαση περικοπής μπορούσε να κάνει ένσταση και να ελεγχθεί ολόκληρη η υποβολή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ CLAWBACK ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συνάδελφοι ακόμα το ψάχνουμε? <>έλεγαν οι παλιοί για κατι τετοιες περιπτώσεις.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή