Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Κορωνοϊός: Σε ποιες χώρες ξαναξυπνά ο εφιάλτης του lockdown, μετά την χαλάρωση των μέτρων

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Πολλές χώρες ανά τον κόσμο χαλαρώνουν τα μέτρα περιορισμού και επιτρέπουν στους πολίτες τους να ξαναβγούν στους δρόμους ή να επιστρέψουν σταδιακά στις δραστηριότητές τους. Ωστόσο, ο ίδιος ο ιός βρίσκει τρόπους να μας υπενθυμίζει την ύπαρξή του, αλλά και πόσο επικίνδυνος είναι, απειλώντας με δεύτερο κύμα επιδημίας.

Δεν θα μπορούσε να το πει καλύτερα ο καθηγητής παθολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης της Τρίτης (12-5-20), επιχειρώντας να τονίσει τη σημασία της προσωπικής ευθύνης, ως προς την υπερβολική "χαλαρότητα" που επιδεικνύουν κάποιοι συμπολίτες μας:

“Ο ιός θα συνεχίσει να βρίσκεται ανάμεσά μας. Εμείς θα παρακολουθούμε τα δεδομένα, προσπαθώντας να σβήσουμε μικρές «φωτιές», να αποτρέψουμε σοβαρές αναζωπυρώσεις που δεν θέλουμε να μας ανατρέψουν την έως τώρα προσπάθεια. Τις τελευταίες μέρες υπήρξε μια αναμενόμενη χαλάρωση όλων μας. Χρειάζεται προσοχή”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Η αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Γουχάν -περιοχή από την οποία ξεκίνησε το “κακό” που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη- στη Γερμανία, αλλά και στη Νότια Κορέα ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Tedros Adhanom Ghebreyesus, αλλά και ταυτόχρονα να θυμίσει σε όλους εμάς, ότι δεν θέλουμε να βρεθούμε εκεί που ήμασταν.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, προειδοποίησε την περασμένη Τετάρτη για τον κίνδυνο ενδεχόμενης επιστροφής στο lockdown, εάν οι χώρες οι οποίες χαλαρώνουν τους περιορισμούς που επέβαλλε η πανδημία, δεν διαχειρίζονται την μετάβαση στη μερική κανονικότητα «εξαιρετικά προσεκτικά».


Για “δραματικές συνέπειες”, εάν η χώρα ανοίξει απότομα προειδοποίησε και ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος Anthony Fauci. Απεθυνόμενος προς το Κογκρέσο δήλωσε ότι μια πρόωρη άρση του lockdown θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα ξεσπάσματα της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, που έχει ήδη σκοτώσει 80.000 Αμερικανούς.

Ας δούμε σε ποιες χώρες ο κορωνοϊός έδειξε και πάλι τα... δόντια του και τι μέτρα έλαβαν οι χώρες αυτές για να “σβήσουν” τις αναζωπυρώσεις.

Γερμανία: Πάνω από 1 το “R0” – 900 νέα κρούσματα σε λιγότερο από μία εβδομάδα

Οι υγειονομικές αρχές στη Γερμανία εντόπισαν περισσότερες από 900 νέες περιπτώσεις του κορωνοϊού σε λιγότερο από μία εβδομάδα, μετά τη χαλάρωση των περιορισμών. Συγκεκριμένα τρεις περιοχές σε όλη τη Γερμανία αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για να σταματήσουν τον ιό, μετά από εστίες που εντοπίστηκαν σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος.

Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Robert Koch ανέφερε ότι ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου στη χώρα - το λεγόμενο "R0" τις τελευταίες τρεις ημέρες ξεπέρασε τον αριθμό ασφαλείας 1 και συγκεκριμένα τη Δευτέρα ήταν 1,07 και την Κυριακή 1,13. Αυτό σημαίνει ότι 100 μολυσμένα άτομα θα μολύνουν κατά μέσο όρο 107 άλλους ή 113 αντίστοιχα.

Την περασμένη Πέμπτη η κ. 'Αγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι ενδεχομένως η χώρα θα χρειαστεί να εφαρμόσει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» και να επιβάλει εκ νέου περιορισμούς. Το lockdown αναμένεται να επανέλθει, εάν υπάρξει δεύτερο κύμα νέων περιπτώσεων σε ποσοστό 50 κρούσματα ανά 100.000 άτομα.

Μόλις πριν από έξι ημέρες, η γερμανίδα καγκελάριος ανακοίνωσε μέτρα για την άρση του lockdown, ανοίγοντας τα περισσότερα καταστήματα και προετοιμάζοντας τη σταδιακή επαναλειτουργία των σχολείων. Είχαν προηγηθεί αυξανόμενες πιέσεις προς την κα. Μέρκελ για επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία.

Η Γερμανία έχει τον έκτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων από κορωνοϊό σε όλο τον κόσμο, με 170.508 επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 και 7.533 θανάτους.

Η κ. Μέρκελ κάλεσε τους Γερμανούς να τηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης και να χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα

Σχολιάζοντας την αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες ο Σωτήρης Τσιόδρας, συνέστησε προσοχή:

“Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Όλο αυτό δηλώνει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε αν δεν συμπεριφερθούμε σωστά. Είναι κρίσιμα αυτή την περίοδο, δεν μπορούμε να το πάρουμε στα αστεία, δεν έχει τελειώσει ακόμα η πάλη με τον ιό. Χρειάζεται η προσοχή μας σε μερικά πολύ απλά μέσα, πολύ απλά πραγματάκια, πολύ απλούς κανόνες”, δήλωσε.

Νότια Κορέα: Ξανακλείνουν χώροι εστίασης, μετά την άρση των μέτρων και τον εντοπισμό εστιών επιδημίας

Αύξηση στα επιβεβαιωμένα περιστατικά είδαν και οι αρχές της Νότιας Κορέας, οι οποίες αναγκάστηκαν το Σάββατο να κλείσουν περισσότερα από 2.100 νυχτερινά κέντρα, μπαρ και συνοικιακά κλαμπ. Δεκάδες νέα περιστατικά του κορωνοϊού, τα οποία συνδέονται με άτομα που πραγματοποίησαν έξοδο το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς η χώρα χαλάρωσε τα μέτρα κοινωνικής επαφής μεταξύ των πολιτών της.

Πολλά από αυτά τα περιστατικά εντοπίστηκαν στην περιοχή Itaewon στην πρωτεύουσα της χώρας Σεούλ, όπου ένας 29χρονος επισκέφτηκε τρία νυχτερινά κέντρα πριν αποδειχθεί ότι είναι θετικός στον ιό SARS-CoV-2, διασπείροντας τον ταυτόχρονα σε άλλους θαμώνες.

"Παντού πρωταγωνιστές η ευθύνη και οι επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, όχι μόνο από τον ιό αλλά και από το ίδιο το πιθανό νέο ή συνεχιζόμενο απαγορευτικό”, ανέφερε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας σχολιάζοντας τις επιπτώσεις που μπορούν να υπάρξουν στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο από πάσης φύσεως υπερβολές.

“Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε, με υπεύθυνη συμπεριφορά και με συνεχή καταγραφή των δεδομένων μας, να προσπαθούμε να επανέλθουμε στη μερική κανονικότητα, με κάποιους απλούς κανόνες υγιεινής και απόστασης που αναγκαστικά θα μας συντροφεύουν, όχι για κακό λόγο, το επόμενο χρονικό διάστημα”, επισήμανε ο καθηγητής.

Στη Νότια Κορέα, η μείωση των νέων λοιμώξεων είχε ωθήσει πρόσφατα την κυβέρνηση να χαλαρώσει τα μέτρα και να ενθαρρύνει το άνοιγμα της κοινωνίας, ενώ είχε ανακοινώσει και το άνοιγμα των σχολείων για την ερχόμενη Τετάρτη.
Γουχάν – Κίνα: Μικροεπιδημίες και εστίες της νόσου ξανά

Στην Κίνα ξαναξυπνά ο εφιάλτης στην πόλη Γουχάν, στην οποία τον περασμένο Δεκέμβριο ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, που εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η πόλη που βρέθηκε σε αυστηρό lockdown για περισσότερες από 11 εβδομάδες και άρχισε να ανοίγει ξανά στις 8 Απριλίου, είδε νέα κρούσματα του κορωνοϊού να εξαπλώνονται, ενώ είχαν να εμφανιστούν από τις 3 Απριλίου.

Μετά την επαναφορά στην κανονικότητα με το άνοιγμα των σχολείων, των επιχειρήσεων και την επαναλειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών, η επανεμφάνιση κρουσμάτων της νόσου COVID-19 με μικροεστίες που εντοπίστηκαν σε διάφορες περιοχές, ξύπνησε τις νωπές ακόμη πρόσφατες μνήμες της καταστροφής.

Πρόκειται για σποραδικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε συγκροτήματα κατοικιών, με τελευταία εγχώρια εστία λοίμωξης μια πολυκατοικία στην οποία εξαπλώθηκε η νόσος από 89χρονο ασυμπτωματικό άνδρα. Σήμερα ιχνηλατούνται από τις υγειονομικές αρχές εκατοντάδες ασυμπτωματικά άτομα, ώστε να περιοριστούν έγκαιρα και να σταματήσει η διάδοση του ιού.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό και αναζητούν τώρα τρόπους βελτίωσης του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησεις των κρατικών αρχών, για παρόμοιες “αναζωπυρώσεις” της επιδημίας.

“Ο εργαστηριακός έλεγχος και η κατά το δυνατόν καλύτερη ιχνηλάτηση των επαφών, η απομόνωση των ασθενών και η επάρκεια για την αναγκαία υγειονομική φροντίδα, θα είναι σημαντικά εργαλεία σε αυτή μας την προσπάθεια”, τόνισε και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου