Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Β. Κικίλιας: Δίκτυα Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας – Η νέα μεγάλη μεταρρύθμιση


Στη στρατηγική και την πολιτική του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στο 11ο Συνέδριο Pharma & Health Conference. Πολλές φορές έχουν αναγγελθεί από πολλές πολιτικές ηγεσίες, διαφορετικών κομμάτων, μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά «καμία από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν πέτυχε και καμία δεν πέρασε στη συνείδηση του Έλληνα ως εναλλακτική λύση του «δεν πάω απευθείας στο νοσοκομείο», τόνισε ο Β. Κικίλιας.

Ο υπουργός Υγείας μιλώντας για αυτή τη μεταρρύθμιση είπε πως «θέλουμε να γίνει οργανωμένα, δομημένα, να γίνει με τέτοιο τρόπο ψηφιοποιημένα με νέες τεχνολογίες, με τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουμε τον πολίτη, να μην τον ταλαιπωρήσουμε. Να έχει τη δυνατότητα να πάει σε μία πρωτοβάθμια δομή κοντά στο σπίτι του, κοντά στη γειτονιά του, να εξυπηρετηθεί με επαγγελματισμό, με επιστημοσύνη και αυτό να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα».

Θεωρώ ότι καμία από τις προσπάθειες οι οποίες έγιναν στο παρελθόν δεν μπορεί και δεν πρέπει να απορριφθεί είπε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Σε ό,τι έχει να κάνει με τις ΤΟΜΥ, είπα και στη Βουλή ότι θα αξιολογηθούν και θα μετεξελιχθούν. Άλλωστε οι μισές είναι τοίχο με τοίχο με τα Κέντρα Υγείας, πολλές ΤΟΜΥ είναι στο ίδιο κτίριο, κάποιες έχουν μόνο πρωινό ωράριο. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο Υγείας που θα συμπεριλαμβάνει και τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ και τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα ΠΕΔΥ και τα Δημοτικά Ιατρεία και ιδιώτες γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Και με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, να υπάρχει διαλειτουργικότητα και δυνατότητα να μπορούν οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι ακτινογραφίες να κινούνται ψηφιακά. Ένα Δίκτυο Υγείας που θα έχει τη δυνατότητα να καλυφθεί στο σύνολο του 24ωρου με ιατρικό νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει υπηρεσίες όλη την ημέρα σε όλους τους πολίτες».

Κάποιες από αυτές τις δομές θα είναι COVID είπε και επισήμανε : «Τις χρησιμοποιήσαμε ήδη στον πρώτο κύκλο του κορονοϊού, αν χρειαστεί θα τις χρησιμοποιήσουμε και σε πιθανό δεύτερο.

Όρισα τον Σωτήρη Τσιόδρα επικεφαλής και εκπρόσωπο της επικοινωνίας του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό και μια επιτροπή 28 Επιδημιολόγων-Λοιμωξιολόγων εξαιρετικών επιστημόνων από όλο το φάσμα της διοίκησης, οι οποίοι καθημερινά συσκέπτονται και η κοινή συνισταμένη των απόψεών τους και της επιστημοσύνης τους είναι πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο για την Κυβέρνησή μας.

Το έκανα ομοίως με επιτροπή Εντατικολόγων με επικεφαλής την κ. Αναστασία Κοτανίδου, που επεξεργάστηκε το σχέδιο έτσι ώστε να συνδέσει τις επεκτάσεις και τις καινούργιες ΜΕΘ και ΜΑΦ που κάνουμε μαζί με τα μηχανήματα μόνιτορ, αναπνευστήρες, κρεβάτια, το εκπαιδευτικό έργο και το προσωπικό το οποίο χρειαζόμαστε και βεβαίως, θα το κάνω και στα Δίκτυα Υγείας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».

Εντός του Φθινοπώρου θα είμαστε έτοιμοι να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας, σε στέρεες βάσεις και με σταθερά βήματα, κατέληξε ο Β. Κικίλιας και πρόσθεσε «δεν θα βιαστούμε, δεν θα κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, ούτε θα απορρίψουμε πρωτοβουλίες, τεχνογνωσία, όλη τη δουλειά που έχει γίνει ως σήμερα.

Βλέπουμε σε όλες τις μελέτες, τις δημοσκοπήσεις και τις έρευνες, ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στο υπουργείο Υγείας, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, αλλά και στους επαγγελματίες υγείας, γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπού προσωπικού, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν και υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

4 σχόλια:

  1. Ας μετρήσουμε τα "πρέπει να" και τα "θα".... Πώς θα το κάνει αυτό το "ψηφιακό σύστημα - δίκτυο υγείας". Αφού όλα δίνονται στις εταιρείες Intra-soft/lot/cat/com.... Οι οποίες ανήκουν σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Και μετά αυτές δίνουν υπεργολαβία τα έργα σε μαθητευόμενους. Με αποτέλεσμα το taxisnet να έχει τα χάλια του μετά από 15 χρόνια λειτουργίας. Όποιος θέλει σοβαρό πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας καλό είναι να πάει στη Δανία του... Βορρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ...ΠΕΡΑΣΑΝ 30 ΕΤΗ...ΧΟΡΤΑΣΑ ΝΑ ΑΚΚΟΥΩ ΓΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ..ΠΠΠ.. ΦΦΦ.. ΥΥΥ...!!!. ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ:
    1.ΘΕΛΕΙ Λ Ε Φ Τ ΑΑΑΑΑ!!!
    2.ΘΕΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ...ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙ ..ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗ Θ Ε Λ Ε Ι...
    3.ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΑΕΙ..ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ..ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ....ΟΛΟΙ ΠΑΝΕ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ!!! ( σημ. και ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ..πχ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ.
    Ζ Η Τ Ω Ο ΦΙΛΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ!!!!
    Ζ Η Τ Ω Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ...( ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙΣ ΑΥΓΑΑΑΑ!!!,,,,ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΦΟΒΕΡΑ ΘΕΛΕΙ ).
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει πολλές ελλείψεις από γενικούς γιατρούς και ενώ υπάρχουν πολλές κενές θέσεις ειδικευομένων γιατρών στην γενική ιατρική (για τις οποίες υπάρχουν τα κονδύλια), υπάρχουν ειδικευομενοι γιατροί σε δεύτερη ειδικότητα (γενικής Ιατρικής) που εργάζονται
    ως αμισθοι υπεραριθμοι. Χωρίς επαρκή αριθμό γενικών γιατρών το σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγειας με το καλύτερο ψηφιακό δικτυο είναι καταδικασμενο να αποτύχει. Μόνο αν καταστεί εμμισθη η δεύτερη ιατρική ειδικότητα, τουλάχιστον στην γενική ιατρική, θα καλυφθούν κενές θέσεις ειδικευομενων στη γενική ιατρική και συνεπώς θα μπορεί να δομηθεί ένα υγιές σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φτου και από την αρχή δηλαδή
    Υπομονή συνάδελφοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή