Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Το «φάντασμα» του κορονοϊού επέστρεψε για τα καλά- Οι τρεις λόγοι που ανησυχούν τους ειδικούς τον Αύγουστο

 Επέστρεψε δριμύτερος ο φόβος για τον κορονοϊό, καθώς η χώρα εν μέσω τουριστικής περιόδου εμφανίζει έντονα σημάδια σποραδικής μετάδοσης του ιού. Άλλωστε οι κίνδυνοι πλέον είναι ορατοί για την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, αλλά ιδιαίτερα και στην Αττική όπου τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Οι κίνδυνοι φυσικά προκύπτουν τόσο από την είσοδο τουριστών, όσο και εξαιτίας της χαλάρωσης που παρουσιάζουν και οι Έλληνες πολίτες.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές έχουν αρχίσει εκ νέου να σαρώνουν όλη τη χώρα με ελέγχους προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν μεγάλες συγκεντρώσεις πολιτών όπως σε πάρτι, σε beach bar ή άλλες εκδηλώσεις.

Οι τρεις κίνδυνοι του Αυγούστου

Το …φάντασμα του κορονοϊού επέστρεψε μέσα στο καλοκαίρι με τους ειδικούς επιστήμονες να έχουν τρεις βασικούς φόβους για την πιθανή εξάπλωση του ιού.

1. Οι τουρίστες που φθάνουν στη χώρα μας είναι πιθανό να συνεχίσουν διασπείρουν τον ιό, καθώς βασικό πρόβλημα εξακολουθούν να είναι οι ασυμπτωματικοί ασθενείς που εκτιμάται ότι αγγίζουν και το 80%. Μπορεί τα νησιά να έχουν προετοιμασθεί υγειονομικά με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης, παραμένει ωστόσο αγκάθι η γρήγορη ανταπόκριση καθώς υπάρχουν προβληματισμοί αν στο μεταξύ από έναν τουρίστα μολυνθούν και ντόπιοι κάτοικοι των νησιών και η κατάσταση ξεφύγει.

2. Ανησυχία όμως υπάρχει και για τον εσωτερικό τουρισμό ειδικά τώρα που έρχεται ο Αύγουστος. Έχει διαπιστωθεί τις τελευταίες ημέρες ότι οι Έλληνες μάλλον θέλουν να το …ρίξουν έξω και παρά τις προειδοποιήσεις και τα μέτρα ελέγχου του Νίκου Χαρδαλιά, συνεχίζουν να παραβρίσκονται σε μπαρ με συνωστισμό αλλά ακόμη και σε τοπικές καλοκαιρινές συναυλίες.

Τα μέτρα προστασίας μάλιστα κρίνεται δύσκολο να τηρηθούν από τους Έλληνες και λιγότερο από τους ξένους τουρίστες. Ο φόβος των ειδικών είναι πώς θα συγκρατηθεί το πλήθος των Ελλήνων που θα κάνουν διακοπές στη νησιώτική χώρα μέσα στον Αύγουστο, ξεχνώντας ότι ο κορονοϊός παραμένει ενεργός και σε κυκλοφορία.

Και το πρόβλημα είναι ότι θα είναι μάλλον δύσκολο οι αρχές να παίζουν το ρόλο του «τροχονόμου» στην περίοδο των διακοπών των Ελλήνων.

3. Τρίτη και βασική ανησυχία των ειδικών είναι οι αργοπορίες που καταγράφονται ειδικά στα νησιά στην διεξαγωγή των τεστ. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το ρεπορτάζ που είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr: «Κορονοϊός: Οι καθυστερήσεις στα τεστ των μικρών νησιών και η 48ωρη αναμονή των τουριστών χωρίς καραντίνα»

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά τις οδηγίες που δόθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για καλύτερο συντονισμό, σε αρκετά νησιά όταν λαμβάνονται πολλά δείγματα από τα αεροδρόμια και αυτά δεν μπορούν να εξετασθούν στις τοπικές μονάδες υγείας, που ούτως ή άλλως δεν έχουν μεγάλες δυνατότητες, τότε αποστέλλονται στην Αθήνα.

Όμως στην περίπτωση αυτή για τα αποτελέσματα απαιτούνται περίπου 48 ώρες σύμφωνα με έγκυρες πηγές του HealthReport.gr. Εξάλλου η μεταφορά των δειγμάτων από τα νησιά στην πρωτεύουσα είναι έτσι κι αλλιώς μία χρονοβόρος διαδικασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου