Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

ΙΣΠατρών: Απαραίτητη είναι η αυστηροποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας κατά του COVID-19 στην πόλη μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρ. Πρωτ.: 4300/27-7-2020

«Απαραίτητη είναι η αυστηροποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας κατά του COVID-19 στην πόλη μας»

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν νέα κρούσματα στην πόλη μας χωρίς προηγούμενο επιδημιολογικό ιστορικό και επομένως κρίνεται εξαιρετικά πιθανή η διασπορά του ιού SAR-COV-2 στην κοινότητα.

Εφιστούμε την προσοχή των πολιτών στην πιστή εφαρμογή των ατομικών μέτρων προστασίας (υγιεινή χεριών, χρήση μάσκας και τήρηση των αποστάσεων) και στην τηλεφωνική επικοινωνία με το θεράποντα ιατρό πριν από οποιαδήποτε επίσκεψη σε χώρο παροχής υγείας.

Η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, θεωρείται άκρως απαραίτητη.

Οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας (βάσει εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας):
Πλένετε επιμελώς τα χέρια σας με νερό και σαπούνι ή με αλκοολούχο αντισηπτικό υγρό πριν εφαρμόσετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας και οπωσδήποτε πριν την αφαίρεσή της
Εφαρμόστε τη μάσκα στο πρόσωπο σας καλύπτοντας τη μύτη και όλη τη περιοχή του στόματος μέχρι και κάτω από το πηγούνι.
Αφαιρέστε τη μάσκα τραβώντας ταυτόχρονα τα λάστιχα πίσω από τα αυτιά. Κατά την αφαίρεση βεβαιωθείτε ότι δεν αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας. Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
Αν η μάσκα είναι μιας χρήσεως, απορρίψτε την με ασφαλή τρόπο σε κάδο κοινών αστικών απορριμμάτων και όχι ανακύκλωσης, κρατώντας τη πάντα από τα λάστιχα. Οι μάσκες μιας χρήσεως δεν ανακυκλώνονται και δε πρέπει να απορρίπτονται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων (υφασμάτινη) βεβαιωθείτε ότι την πλένετε το συντομότερο δυνατόν, στο πλυντήριο, ή στο χέρι με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 600 C και στη συνέχεια τη σιδερώνετε.
Οι ασπίδες προσώπου μπορούν να θεωρηθούν ως εναλλακτική λύση, αλλά πρέπει να προσφέρουν πλήρη κάλυψη προσώπου και πλευρικά αυτού, ενώ το μήκος τους να καλύπτει και το λαιμό. Για το λόγο αυτό η στήριξή τους πρέπει να είναι στο κεφάλι.
Ασπίδες που καλύπτουν μερικώς το πρόσωπο ή μόνο το στόμα και τη μύτη θα πρέπει να μη χρησιμοποιούνται, γιατί δε προσφέρουν προστασία ούτε στο χρήστη ούτε στους άλλους.
Επισημαίνεται ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά τους βασικούς κανόνες προστασίας, όπως η φυσική απόσταση >1,5μ, η χρήση χαρτομάντηλου για το βήχα ή το φτέρνισμα, η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Παρακαλούνται τέλος, οι αρμόδιοι φορείς να προβούν σε εντατικοποίηση των απαραίτητων ελέγχων τήρησης των θεσπισμένων μέτρων προστασίας κατά του COVID-19.

Η Πρόεδρος          Ο Αντιπρόεδρος        Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Γεώργιος Σκρουμπής Γεώργιος Πατριαρχέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου