Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

COVID-19: Συμφωνίες για εκατομμύρια δόσεις εμβολίων στη Βρετανία - Η «πρωτοπορία» της Οξφόρδης

Σε συμφωνίες για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων από εμβόλια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, που βρίσκονται στη φάση της ανάπτυξης, προχωρά το Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, η βρετανική κυβέρνηση έχει ανάψει το «πράσινο φως» για 90 εκατομμύρια δόσεις ελπιδοφόρων εμβολίων της «συμμαχίας» μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών BioNtech, Pfizer και Valneva.
Kathimerini.gr

Παράλληλα, υπεγράφη και συμφωνία για πάνω από 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και τα αποτελέσματα από τις δοκιμές του αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στην ημέρα.

Την ώρα που είναι ακόμα αβέβαιο ποιο από τα πειραματικά εμβόλια μπορεί να λειτουργήσει, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πλέον εξασφαλίσει πρόσβαση σε εμβόλια που χρησιμοποιούν τρεις εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις:

100 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης από γενετικά τροποποιημένο ιό
30 εκατ. δόσεις του εμβολίου BioNtech / Pfizer, το οποίο εγχέει μέρος του γενετικού κώδικα του κορωνοϊού
60 εκατ. δόσεις του Valneva, το οποίο χρησιμοποιεί μια ανενεργή έκδοση του ιού

Όσον αφορά το πειραματικό εμβόλιο το οποίο ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής την 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, θα δημοσιευθούν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet, τα ευρήματα της Φάσης 3 των δοκιμών σε ανθρώπους.

Το εν λόγω εμβόλιο βρίσκεται ήδη μπροστά από τους «ανταγωνιστές» του καθώς μπαίνει στο τελικό στάδιο, κατά το οποίο θα δοκιμαστεί σε ανθρώπους στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, το Ηνωμένο Βασίλειο και, σύντομα, και στις ΗΠΑ.

Η Κέιτ Μπίνγχαμ, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Εμβολίων της Βρετανίας, δήλωσε ότι η ομάδα της Γκίλμπερτ είναι κατά πολύ μπροστά από άλλους ερευνητές και όλα δείχνουν πως όταν θα τελειώνει τη δοκιμή στην κλίμακα των 10.000 ανθρώπων, άλλοι τότε θα ξεκινούν. «Είναι πιο μπροστά απ’ όλους. Είναι το πιο ανεπτυγμένο εμβόλιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο» δήλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου