Τρίτη 21 Ιουλίου 2020

Πως θα γίνονται οι προμήθειες στα νοσοκομεία από το Φθινόπωρο – Τι ετοιμάζεται

Αλλαγές στο σύστημα προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων προωθεί το υπ. Υγείας.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr πυρετωδώς ετοιμάζεται το νέο σχέδιο ώστε η υλοποίησή του να ξεκινήσει από το Φθινόπωρο.

Έτσι προτείνεται οι προμήθειες να γίνονται μέσω ενός νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που θα αναλάβει τη συνολική διαχείριση των προμηθειών και θα ελέγχεται από το υπουργείο Υγείας και την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ).

Μάλιστα το προτεινόμενο ΝΠΙΔ περιέχει πολλά στοιχεία από τα πρότυπα άλλων αντίστοιχων στην Ελλάδα, όπως το ΤΑΙΠΕΔ ή το NHS, το Βρετανικό σύστημα υγείας, το οποίο έχουν μελετήσει ενδελεχώς τα στελέχη του υπουργείου Υγείας.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα προβλέπεται και η συνεργασία με ιδιώτες για τη διαχείριση των προμηθειών στα νοσοκομεία. Η ανάθεση δηλαδή των Logistics θα μπορεί να γίνει σε ιδιώτες ώστε να παρακολουθούν τα εμπορεύματα που χρειάζονται τα νοσοκομεία, να διαχειρίζονται όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διανομή των προϊόντων, ενώ θα γνωρίζουν μεταξύ άλλων και τους απαιτούμενους πόρους.

Με τον τρόπο αυτό η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να εξοικονομήσει εκατομμύρια ευρώ που σήμερα χάνονται από τις διαφορετικές τιμές των αγορών σε υλικά αλλά και από τις παρατάσεις συμβάσεων.

Να σημειωθεί εδώ ότι μέχρι σήμερα παρά τις όποιες εξαγγελίες, δεν έχει εφαρμοσθεί ένα κεντρικό σύστημα προμηθειών, με αποτέλεσμα σε κάθε νοσοκομείο να γίνονται παρατάσεις συμβάσεων με προμηθεύτριες εταιρείες και κάθε νοσηλευτική μονάδα να αγοράζει τα ίδια προϊόντα σε διαφορετικές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου