Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Αλαλούμ με τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στην Κύπρο

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Μεγάλος θόρυβος έχει προκληθεί για τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 στην Κύπρο μετά τις αντιφατικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου για υποχρεωτικό ή μη εμβολιασμό όλων των Κυπρίων.

Τη Δευτέρα το πρωί, ο κ. Ιωάννου μιλώντας στην εκπομπή ‘’Μέρα Μεσημέρι’’ του ΑΝΤ1 ανέφερε ότι ότι το εμβόλιο θα είναι υποχρεωτικό και δωρεάν για όλους τους πολίτες. Είπε ακόμη ότι υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και η παραγγελία εμβολίων θα είναι κοινή. Η κάθε χώρα θα πάρει τα εμβόλια που της αναλογούν και όπως είπε στην Κύπρο αναλογούν 1.2 εκατομμύρια εμβόλια.

O υπουργός Υγείας της Κύπρου Κωνσταντίνος Ιωάννου

Τις επόμενες ώρες ακολούθησε αναστάτωση και αντιδράσεις, που οδήγησαν τον Κύπριο υπουργό Υγείας να πάρει πίσω τις δηλώσεις του. Με παρέμβαση του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΡΙΚ το βράδυ της Δευτέρας, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό και η δήλωση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ήταν η προσωπική του άποψη.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο Βασίλης Κικίλιας έχει δηλώσει ότι ο εμβολιασμός δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικός. Πάντως, ο πρόσφατος νόμος για τη δημόσια υγεία, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Υγείας με απόφαση του να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό έναντι κάποιας νόσου για προστασία της δημόσιας υγείας και σε έκτακτες περιπτώσεις. Ρύθμιση η οποία υιοθετήθηκε κατόπιν εισηγήσεως της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών λόγω της επιδημικής έξαρσης της ιλαράς τα προηγούμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου