Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Κορονοϊός: Σύγχυση με τα τεστ που πρέπει να κάνουν όλοι οι υγειονομικοί μετά την άδειά τους- Όλα τα αγκάθια


Μπορεί με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας να επιβάλλεται πλέον όποιος υγειονομικός (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) επιστρέφει από κανονική άδεια να υποβληθεί σε τεστ για τον κορονοϊό, στην πράξη όμως φαίνεται πως η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί.

Να υπενθυμιστεί ότι με εγκύκλιο του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια που απεστάλη προς όλες τις υγειονομικές δομές της χώρας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ), προβλέπεται να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε μοριακό έλεγχο (PCR) όλοι οι υγειονομικοί υπάλληλοι που επιστρέφουν από κανονική άδεια. Διαβάστε ΕΔΩ τις λεπτομέρειες: «Υπουργείο Υγείας: Υποχρεωτικά τεστ για κορονοϊό από σήμερα σε γιατρούς και νοσηλευτές που επιστρέφουν από άδεια»

Οι δυσκολίες πάντως είναι πολλές γι αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr από διάφορα νοσοκομεία και Κέντρα υγείας εστάλησαν επιστολές στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) από γιατρούς και νοσηλευτές ζητώντας διευκρινίσεις για το πως ακριβώς θα ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Ειδικότερα μεταξύ των προβλημάτων που προέκυψαν και ετέθησαν από γιατρούς και νοσηλευτές στις επιστολές τους είναι σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr:

-Πότε ακριβώς θα πρέπει να υποβάλλεται σε τεστ ο υγειονομικός, αφού την ημέρα που θα φθάνει στο χώρο εργασίας του μετά την κανονική άδεια, θα πρέπει θεωρητικά να αναλάβει υπηρεσία. Θα πρέπει δηλαδή να αφιερώνει μία ημέρα από την άδειά του για να αναζητήσει δημόσια δομή που να διεξάγει το τεστ για τον κορονοϊό;

Να σημειωθεί ότι οι εξετάσεις θα διενεργούνται δωρεάν στα κατά τόπους νοσοκομεία όπου όμως θα πρέπει να λειτουργεί μηχάνημα PCR. Μέχρι σήμερα δεν διαθέτουν όλα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας τα ειδικά μηχανήματα για το τεστ του κορονοϊού.

-Επίσης ένα άλλο ζήτημα που έθεσαν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είναι τι θα γίνεται στις περιπτώσεις όπου ένας γιατρός για παράδειγμα επιστρέφει από την κανονική του άδεια και έχει εφημερία στο Νοσοκομείο. Δεν θα την πραγματοποιεί; Συνεπώς θα πρέπει να αλλάξουν και όλα τα προγράμματα των εφημεριών μέχρι να βγει το τεστ του;

-Ακόμη, στην περίπτωση που κάποιος εργάζεται σε νοσοκομείο που διαθέτει σύστημα εργαστηριακού ελέγχου PCR, πόσες ώρες θα πρέπει να περιμένει και σε ποιο σημείο του νοσηλευτικού ιδρύματος, μέχρι να εξαχθεί το αποτέλεσμα του τεστ;

-Παράλληλα ο χρόνος μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ θα είναι λίγες ώρες ή ακόμη και πάνω από μία ημέρα, δεδομένου ότι στο ΕΣΥ εργάζονται χιλιάδες άνθρωποι.

Σήμερα με βάση τα επίσημα στοιχεία που καταγράφει στην ηλεκτρική του πλατφόρμα το υπουργείο Υγείας, σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ.λ.π.) υπάρχουν 96.600 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, ενώ μόνο στην Αττική βρίσκονται οι 31.200. Στο ΕΣΥ με βάση τις καταγραφές, εργάζονται περίπου 24.000 Γιατροί (5.903 εργάζονται σε Κέντρα Υγείας) και 36.550 Νοσηλευτές (3.513 σε Κέντρα Υγείας).

1 σχόλιο:

  1. Ας μας απαντήσει κάποιος επίσημος φορέας εγκαίρως για τα ως άνω σοβαρά ερωτήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή