Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται οι δωρεάν επισκέψεις για δίαιτες και άσκηση – Σε ποιους απευθύνονται

Υπουργείο Υγείας: Έρχονται οι δωρεάν επισκέψεις για δίαιτες και άσκηση – Σε ποιους απευθύνονται

Το υπουργείο Υγείας ξεκινά πρόγραμμα με στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας και της υπερβαρότητας.

HR

Το υπουργείο Υγείας από τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει την υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης Παχυσαρκίας Ενηλίκων.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ξεκινήσουν και οι δωρεάν επισκέψεις σε διαιτολόγους – διατροφολόγους αλλά και φαρμακοθεραπεία, εφόσον κριθεί απαραίτητο με στόχο τη μείωση της παχυσαρκίας και της υπερβαρότητας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξηγώντας τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος για τους άνω των 18 ετών ανέφερε πως πρώτος στόχος είναι η ενημέρωση, η συνταγογράφηση διαφόρων δραστηριοτήτων μεταξύ της οποίας και η άθληση και η ειδική, δεύτερο επίπεδο να εντοπίσουμε πριν εμφανίσουν τις ασθένειες παχύσαρκα υπέρβαρα άτομα και να τα βοηθήσουμε.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ενήλικες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας και δίνει τη δυνατότητα στα άτομα να:

α) έχουν δωρεάν κλινική εκτίμηση ώστε να γνωρίζουν αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως,

β) να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση,

γ) να λάβουν δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας και φαρμακοθεραπεία) σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Μάστιγα η παχυσαρκία στη χώρα μας

Στη χώρα μας, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων κανονικού βάρους, ενώ το 37,6% είναι υπέρβαροι και το 32,1% παχύσαρκοι, με 3 από τις 4 οικογένειες να έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα υπάρξει και ένα δεύτερο πρόγραμμα που αφορά την παιδική παχυσαρκία που δυστυχώς τα νούμερα στην παιδική παχυσαρκία μας κατατάσσουν ανάλογα στην ηλικία από 1η ως 2η χώρα. Στους έφηβους, είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ κάτω των 5 ετών ένα στα οκτώ παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο και είμαστε στην 3η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4 σχόλια:

  1. Το γελιο συνεχιζεται αφθονο ,μπραβο τουλαχιστον ευθυμουμε με κατι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απευθύνονται .....σε ηλίθιους αποκλειστικά διότι είναι βέβαιο ότι τους διαιτολόγους δεν τους ρώτησαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε λίγο καιρό οι Έλληνες δεν θα έχουν χρήματα να αγοράσουν φαγητό Θανασάκη μου καλέ. Τι παχυσαρκία και φούμαρα πλασάρεις...Πάντα δωρεάν για
    όλους εννοείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΑΡΕ ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙΣ ΘΑΝΑΣΑΚΗ ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΗΝ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΦΟΥΜΑΡΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή