Τετάρτη 26 Απριλίου 2023

ΠΟΥ – Συναγερμός στο Σουδάν: Τεράστιος βιολογικός κίνδυνος από υπό κατάληψη εργαστήριο με μολυσματικούς ιούς

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA

Προειδοποίηση απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για τον κίνδυνο διασποράς μολυσματικών νόσων (πολιομυελίτιδα, χολέρα, ιλαρά) από εργαστήριο που βρίσκεται υπό κατάληψη στο Σουδάν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποίησε σήμερα Τρίτη, 25 Απριλίου 2023, ότι μαχητές στο σπαρασσόμενο από τις συγκρούσεις Σουδάν έχουν καταλάβει ένα κεντρικό δημόσιο εργαστήριο, στο οποίο υπάρχουν δείγματα μολυσματικών ιών που προκαλούν ασθένειες, όπως η πολιομυελίτιδα, η χολέρα και η ιλαρά, δημιουργώντας μια «εξαιρετικά, εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση» .

«Υπάρχει ένας τεράστιος βιολογικός κίνδυνος που σχετίζεται με την κατάληψη του κεντρικού εργαστηρίου δημόσιας υγείας… από ένα από τα μαχόμενα μέρη», ανέφερε ο Nima Saeed Abid, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στο Σουδάν, σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω σύνδεσης βίντεο.

«Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα: δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στο εργαστήριο από τους τεχνικούς, ώστε να διασφαλίσουν το βιολογικό υλικό και τις χημικές ουσίες του εργαστηρίου», τόνισε, χωρίς να διευκρινίζει ποια πλευρά από τις αντιμαχόμενες είναι αυτή που έχει καταλάβει την εγκατάσταση.

Νεκροί και τραυματίες στο Σουδάν – Χάος σε νοσοκομεία και νεκροτομία

Οι σφοδρές μάχες στο Σουδάν έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 420 άτομα έως τώρα, ενώ προκάλεσαν μαζική φυγή των πολιτών, με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα Χαρτούμ των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων, να έχει μετατραπεί σε πόλη «φάντασμα».

Επίσης καταγράφονται έντονες ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα ηλεκτρισμό και νερό, ενώ στα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία επικρατεί χάος.

Συνολικά, σύμφωνα με το σωματείο των ιατρών της περιοχής, 13 νοσοκομεία βομβαρδίστηκαν και 19 αναγκάστηκαν να κλείσουν, είτε επειδή δεν έχουν πλέον υγειονομικό υλικό για να περιθάλψουν τους τραυματίες και τους ασθενείς, είτε επειδή επιτάχθηκαν από τους πολεμιστές.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Κυριακή ότι ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν «οκτώ νεκροί και δύο τραυματίες» που ανήκουν σε υγειονομικό προσωπικό.

Ενδεικτική του χάους που επικρατεί είναι η εικόνα που μετέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γιατρός και γεν. γραμματέας του Σωματείου των γιατρών Ατίγια Αμπντάλα: «Υπάρχουν πτώματα σε αποσύνθεση, που παραμένουν στα δωμάτια νοσοκομείων» επειδή δεν είναι δυνατό να μεταφερθούν κάπου αλλού, είπε και πρόσθεσε, ότι;

«Τα νεκροτομεία είναι γεμάτα, πτώματα βρίσκονται σκόρπια στους δρόμους, ακόμη και τα νοσοκομεία στα οποία διακομίζονται οι τραυματίες μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναγκαστούν να σταματήσουν κάθε δραστηριότητα», λέει, εξαντλημένος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου