Tης Βάσως Αγγελέτου - Capital.gr
Σε διεύρυνση των μέτρων στήριξης των συνεπών δανειοληπτών προχωρούν οι τράπεζες σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια ανακοπής του ανοδικού σπιράλ των επιτοκίων που έχει εκτοξεύσει το Euribor πάνω από το 3%, από 0% που ήταν το περασμένο καλοκαίρι.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί το "πάγωμα" της δόσης για όλα τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, αλλά και για όσα "κόκκινα" δάνεια έχουν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνται κανονικά. Στην ευνοϊκή ρύθμιση περιλαμβάνονται και τα δάνεια που εκταμιεύτηκαν σε ελβετικό φράγκο, καθώς και τα επισκευαστικά δάνεια που εκταμιεύονταν ως συμπληρωματικά των στεγαστικών − μια τάση που επικρατούσε κατά κόρον τις προηγούμενες κυρίως δεκαετίες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζικών στελεχών, η περίμετρος των επιλέξιμων δανείων ανέρχεται σε 400.000 έως 500.000, γεγονός που σηματοδοτεί το πρώτο οριζόντιο μέτρο στήριξης των δανειοληπτών, καθώς δεν προβλέπει εισοδηματικούς ή περιουσιακούς περιορισμούς. Επίσης, δεν περιορίζει την περίμετρο των επιλέξιμων δανείων σε όσα αφορούν πρώτη κατοικία, αλλά περιλαμβάνει όλα ανεξαιρέτως τα στεγαστικά δάνεια.
Αυτό που έχουν συμφωνήσει τράπεζες και ΥΠΟΙΚ είναι να σταθεροποιηθεί το Euribor στα επίπεδα της 31ης Μαρτίου, ήτοι στο 3,038%, για διάστημα 12 μηνών. Σε αυτό προστίθεται και το περιθώριο επιτοκιακού κέρδους (spread) που εφαρμόζει κάθε τράπεζα ανάλογα με την τιμολογιακή της πολιτική, το οποίο αυξάνει το τελικό επιτόκιο σήμερα στα επίπεδα του 4,50%-5%. Το κόστος χρηματοδότησης του νέου μέτρου υπολογίζεται σε δεκάδες εκατομμύρια για τις τράπεζες.
Αυτό που τονίζουν πηγές του κλάδου είναι ότι οι οφειλέτες θα μπορούν πλέον να νιώθουν ασφάλεια, διότι η δόση που θα καταβάλουν για το δάνειό τους τον Απρίλιο θα παραμείνει σταθερή για ένα έτος − χωρίς την "απειλή" των νέων αυξήσεων στα ευρωπαϊκά επιτόκια. Παρά τις εκτιμήσεις για μικρές περαιτέρω αυξήσεις του Euribor −κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης− τους επόμενους μήνες, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά "τρέμουν" τη νέα αύξηση στη δόση του δανείου.
Εννοείται πως, σε περίπτωση που στο διάστημα του 12μήνου τα ευρωπαϊκά επιτόκια κινηθούν πτωτικά, το μέτρο θα πάψει να ισχύει, προκειμένου οι δανειολήπτες να ωφεληθούν από την αποκλιμάκωση του Euribor.
Σημειώνεται ότι από τον περασμένο Αύγουστο, που ξεκίνησε η αναπροσαρμογή της δόσης στα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, η μηνιαία δόση έχει εκτιναχθεί ακόμα και πάνω από 50%. Εν τω μεταξύ, η επιβάρυνση των ελληνικών νοικοκυριών είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι το 85%-90% των ενεργών στεγαστικών δανείων στη χώρα μας είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι τραπεζικές διοικήσεις, ανταποκρινόμενες στο αίτημα του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, κατέληξαν σε μια λύση που πληροί τους περιορισμούς του Επόπτη (SSM), ώστε να μην επιφέρουν επιδείνωση του ενεργητικού των τραπεζών με "κοκκίνισμα" των δανειοληπτών που εμπίπτουν στη στήριξη.
Παράλληλη στήριξη για τους ευάλωτους
Το νέο μέτρο έρχεται να προστεθεί στην πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν οι τράπεζες στις αρχές Φεβρουαρίου, επίσης για τους συνεπείς δανειολήπτες, για επιδότηση του 50% της αύξησης στη μηνιαία δόση λόγω ανόδου των επιτοκίων. Το μέτρο προέβλεπε μια περίμετρο 30.000 ευάλωτων οφειλετών, ωστόσο, λόγω της χαμηλής προσέλευσης, επεκτάθηκε σε 10.000-15.000 οφειλέτες μέσω της χαλάρωσης των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων κατά 30% περίπου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι τράπεζες, έπειτα από προτροπή της σημερινής κυβέρνησης, προσφέρουν κίνητρα στους συνεπείς δανειολήπτες. Οι πρώτες κινήσεις έγιναν το 2019 μέσω προγραμμάτων επιβράβευσης που λάνσαραν όλες οι συστημικές τράπεζες με επιστροφή χρηματικών ποσών εκπτώσεων ή πόντων επιβράβευσης.
"Στροφή" στα δάνεια σταθερού επιτοκίου
Αποτέλεσμα του ράλι στα επιτόκια των τελευταίων μηνών είναι τα δάνεια κυμαινόμενων επιτοκίων να βρίσκονται στα "αζήτητα" , με τους δανειολήπτες να στρέφονται μαζικά στα δάνεια σταθερού επιτοκίου.
Για παράδειγμα, στα δάνεια που εκταμιεύονται σήμερα με σταθερό επιτόκιο σε όλη τη διάρκειά τους (άνω των 20 ετών), το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,60%. Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται, επίσης, σημαντικό "ρεύμα" μετατροπής των δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερού για 5 ή 10 έτη, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο 3,60% και 4,30% αντίστοιχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου