Γιάννα Σουλάκη - iATROPEDIA
Φάρμακα ευρείας χρήσης για την αντιμετώπιση βασικών παθήσεων, λείπουν από τα ράφια των Νοσοκομειακών Φαρμακείων.
Tιτάνιες προσπάθειες καταβάλλουν οι Φαρμακοποιοί των δημόσιων νοσοκομείων να εξασφαλίσουν την επάρκεια σε σημαντικά για τους ασθενείς φάρμακα, τα οποία το τελευταίο διάστημα είναι σε έλλειψη.
Βασικές θεραπείες, όπως είναι το ενέσιμο διουρητικό (με αντιυπερτασική δράση) “φουροσεμίδη” (LASIX), έρχονται με το σταγονόμετρο στα Φαρμακεία των Νοσοκομείων.
Πρόκειται για σημαντικό φάρμακο, που αντιμετωπίζει παθήσεις του κυκλοφορικού και καρδιαγγειακού συστήματος.
Το πρόβλημα επιβεβαιώνει στο iatropedia.gr η κα. Όλγα Οικονόμου, Διευθύντρια Φαρμακοποιός του ΕΣΥ, και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας και Πολιτικής Υγείας.
“Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη στην εκτέλεση των παραγγελιών. Δεν καλύπτεται η αγορά, ίσως να υπάρχει μειωμένη παραγωγή. Ελπίζουμε να λυθεί το θέμα, αλλά αν δεν λυθεί γρήγορα θα έχουμε πρόβλημα. Η “φουροσεμίδη” είναι ένα φάρμακο ευρείας χρήσεως. Πιστεύω ότι μέσα σ’ αυτήν την εβδομάδα θα εξομαλυνθεί το πρόβλημα”.
Ελλείψεις, όμως, εντοπίζονται και σε αναισθησιολογικά φάρμακα απαραίτητα για τα χειρουργεία, ενώ υπάρχει επίσης, μειωμένη παράδοση σε ηπαρίνες (αντιθρομβωτικά) και σε φάρμακα για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
“Αυτή τη στιγμή, σε αυτά τα φάρμακα οι ελλείψεις είναι ακόμη υπό μερικό έλεγχο. Έχουμε κάποιες ποσότητες, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα. Κάνουμε αυτή τη στιγμή μεγάλη προσπάθεια οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί, επειδή κάνουμε καλή διαχείριση των αποθεμάτων που έχουμε”, σημειώνει η κα. Οικονόμου.
ΠΟΕΔΗΝ: Τιτάνια η προσπάθεια των νοσοκομειακών Φαρμακοποιών να εξασφαλίσουν τα φάρμακα
Η ίδια η παρασκευάστρια εταιρεία έχει δηλώσει την έλλειψη του φαρμάκου LASIX στον ΕΟΦ, ενώ μία ακόμη εταιρεία που προμηθεύει τα νοσοκομεία με σκεύασμα το οποίο περιέχει τη ίδια δραστική ουσία, δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Φαρμακοποιοί του ΕΣΥ να καλύψουν τους ασθενείς, είναι τιτάνια:
“Η κατάσταση με ορισμένα νοσοκομειακά φάρμακα είναι οριακή. Είναι διαρκής η προσπάθεια των Φαρμακοποιών των νοσοκομείων να τα εξασφαλίσουν και έχουν καταφέρει μέχρι σήμερα, να μην αντιμετωπίσουν παντελή έλλειψη φαρμάκων, παρά τις δυσκολίες στην αγορά. Τους αξίζουν συγχαρητήρια. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει των ευθυνών του τους ΕΟΦ, ΙΦΕΤ και τις εταιρείες”, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Με το “σταγονόμετρο” οι προμήθειες από τον ΙΦΕΤ
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι εταιρείες οφείλουν να έχουν απόθεμα τριών μηνών για τα σκευάσματά τους.
Σε περίπτωση ελλείψεων -είτε λόγω μειωμένης παραγωγής πρώτων υλών από Κίνα και Ινδία, είτε λόγω των παράλληλων εξαγωγών- το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες από το εξωτερικό, όμως σε τιμές πολλαπλάσιες από αυτές της εγχώριας αγοράς.
“Περιμένουμε και προσπαθούμε μέσω νοσοκομειακών παραγγελιών να λύσουμε το πρόβλημα μέσω του ΙΦΕΤ”, τονίζει και η κα. Όλγα Οικονόμου.
Οι Φαρμακοποιοί των Νοσοκομείων επικοινωνούν συχνά με τον ΙΦΕΤ, ζητώντας να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των ελλείψεων των σκευασμάτων.
Ωστόσο, “έως τώρα οι ανάγκες καλύπτονται οριακά. Είναι δυνατόν οι γιατροί να ζουν με αυτή την αγωνία; Εάν δεν αντιμετωπισθεί άμεσα η έλλειψη, θα υπάρξει πρόβλημα με τη θεραπεία νοσηλευόμενων ασθενών. Ειδικά των καρδιολογικών περιστατικών”, τονίζει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιαννάκος.
Νέες σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων και στα ιδιωτικά φαρμακεία
Μετά τις ενέργειες που έκανε το Υπουργείο Υγείας τους τελευταίους μήνες για την αποκατάσταση του προβλήματος των ελλείψεων για τα 200 σκευάσματα που έλλειπαν από τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων, η αγορά αποκαταστάθηκε σε σημαντικό βαθμό.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα άρχισαν ξανά να παρατηρούνται ελλείψεις, αυτή τη φορά σε νέα σκευάσματα.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με παρέμβασή του προς το ΕΟΦ ζήτησε την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών για 100 κωδικούς και συγκεκριμένα, για αντιβηχικά, αντιθρομβωτικά, ινσουλίνες, εισπνεόμενα κ.α.
Μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, τόνισε πώς παρά το γεγονός ότι απαγορεύθηκαν οι παράλληλες εξαγωγές σε 200 φάρμακα από το Υπουργείο Υγείας, «επιτήδειοι άρχισαν άλλα φάρμακα να εξάγουν κι άρα έχουμε καινούργιες ελλείψεις, σοβαρότατες ελλείψεις σε όλες τις παθήσεις».
Σύμφωνα με τον ΠΦΣ για μια ακόμη φορά οι παράλληλες εξαγωγές “καλά κρατούν”.
Πρόκειται για τη διαδικασία μέσω της οποίας φθηνά φάρμακα στην Ελλάδα εξάγονται από τις φαρμακαποθήκες στο εξωτερικό (π.χ. Γερμανία) σε πολλαπλάσιες τιμές.
Οι ελλείψεις συμβαίνουν καθώς οι παρασκευάστριες εταιρείες δεν εισάγουν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες ή ακόμη σταματούν την παραγωγή φθηνών φαρμάκων (λόγω αύξησης του κόστους ενέργειας και ασύμφορων τιμών), ενώ και οι φαρμακαποθήκες από την πλευρά τους, ακόμη κι αυτές τις ελάχιστες ποσότητες τις εξάγουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης σε πολύ καλύτερες τιμές.
Αποτέλεσμα είναι, να μένει ακάλυπτη η ελληνική αγορά.
Πρωτοβουλίες έχει υποσχεθεί να λάβει για το θέμα των φθηνών φαρμάκων το Υπουργείο Υγείας.
Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης έχει υποσχεθεί αυξήσεις σε πολύ φθηνά φάρμακα, προκειμένου να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.
Επισημαίνει δε, πως αν αποσυρθούν αυτά τα φάρμακα ο πολίτης θα χρειαστεί να αγοράσει άλλα πολύ πιο ακριβά. «Αυξήσεις θα γίνουν μόνο στις κατηγορίες των πολύ φθηνών φαρμάκων βάσει κοστολογίου», υπογράμμισε ο κ Πλεύρης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου