Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Αναβολή την τελευταία στιγμή για τις ψηφιακές αγορές φαρμάκων στα νοσοκομεία – Γιατί μπλόκαρε το νέο σύστημα


Φάρμακα (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή το νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία για ενιαίες κεντρικές αγορές φαρμάκων που είχε προγραμματίσει το υπουργείο Υγείας να ξεκινήσει στις 3 Απριλίου.

Με νέα απόφασή του το υπουργείο Υγείας μεταθέτει την έναρξη του νέου συστήματος για την 1η Ιουλίου 2023 καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια νοσοκομεία δήλωσαν ανέτοιμα να ενσωματώσουν το νέο σύστημα για τις αγορές των φαρμάκων.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί μέσω της Προέδρου του Δέσποινας Μακριδάκη είχαν επισημάνει στο ethnos.gr ότι υπάρχουν προβλήματα στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων, καθώς πολλά δεν «επικοινωνούν» με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΚΑΠΥ μέσω της οποίας θα γίνονται στο μέλλον οι αγορές φαρμάκων αλλά και οι σχετικοί διαγωνισμοί.

Όπως αναφέρεται στην Υπουργική Απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης «ο χρόνος έναρξης εφαρμογής του άρθρου δέκατου πέμπτου του ν. 5015/2023, σύμφωνα με το οποίο η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.) αναλαμβάνει:
α) τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, που διενεργούνται κατόπιν διαγωνιστικών διαδικασιών που υλοποιεί η Ε.Κ.Α.Π.Υ. και συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, και αφορούν κλειστούς ή ανοιχτούς προϋπολογισμούς, για τον εφοδιασμό των νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», και

β) τις διαδικασίες υπολογισμού και επιβολής του ποσού επιστροφής για τη φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» ανά φαρμακευτική εταιρεία ή Κάτοχο Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) για την κατηγορία των προαναφερθέντων φαρμάκων, μετατίθεται από την 1η.4.2023 για την 1η.7.2023».

Πάντως μετά τον σχετικό νόμο του υπουργείου Υγείας, η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς θα μπορεί να καταγράφει και να παρακολουθεί την κατανάλωση φαρμάκων ανά νοσοκομείο, να κάνει τις σχετικές παραγγελίες και να προχωρά στη συνέχεια στην άμεση αποπληρωμή των χρεών τους.

Στο πλαίσιο αυτό η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) θα πραγματοποιεί τις ψηφιακές προμήθειες φαρμάκων για όλα τα δημόσια νοσοκομεία, μέσω διαγωνισμών που θα υλοποιεί και έπειτα από τις συμφωνίες που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων.

Γεγονός που σημαίνει ότι πλέον όλα τα φάρμακα και η διακίνησή τους θα είναι ελεγχόμενη ώστε να είναι σε γνώση των αρμοδίων οι διαθέσιμες θεραπείες ώστε να μην παρουσιάζονται ελλείψεις καθώς τα όποια κενά θα μπορούν άμεσα και ψηφιακά να καλύπτονται.

Ταυτόχρονα θα είναι υπό τον έλεγχο του υπουργείου Υγείας και οι τιμές διάθεσης των φαρμάκων, αφού οι παραγγελίες θα γίνονται κεντρικά και με συγκεκριμένες διαγωνιστικές διαδικασίες.

1 σχόλιο:

  1. Για τον ίδιο λόγο που μπλοκάρουν όλα στην κυβέρνηση των αρχείων των Τεμπών !

    ΑπάντησηΔιαγραφή