Υπουργείο Υγείας: Ο νέος Υγειονομικός Χάρτης προτεραιότητα μετά τις εκλογές – Τι αλλάζει για τα νοσοκομεία
Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας με τον νέο Υγειονομικό χάρτη που θέλει να εφαρμόσει μετά τις εκλογές
Δήμητρα Ευθυμιάδου HR
Τον νέο Υγειονομικό Χάρτη που θα αλλάξει πλήρως το σύμπλεγμα των νοσοκομείων σε όλη τη χώρα, έχει ως προτεραιότητα το υπουργείο Υγείας.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία λεπτομερή καταγραφή όλων των δομών και του προσωπικού στις Μονάδες Υγείας, πάνω στην οποία σχεδιάζονται οι αλλαγές.
Ο νέος Υγειονομικός Χάρτης στο ΕΣΥ περιλαμβάνει τροποποιήσεις που χρόνια τώρα σχεδιάζονται αλλά δεν έχουν εφαρμοσθεί από καμία κυβέρνησης εξαιτίας του πολιτικού κόστους που θα επιφέρουν. Άλλωστε περιλαμβάνουν αλλαγή χαρακτήρα σε νοσοκομεία, λουκέτα και μετακινήσεις προσωπικού, κάτι που δεν αναμένεται να είναι χωρίς κόστος.
Πάντως η νυν κυβέρνηση διαμηνύει μέσα από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη πως αν επανεκλεγεί θα είναι προτεραιότητα οι αλλαγές στο ΕΣΥ και ο νέος Υγειονομικός Χάρτης.
Όπως σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης στη Βουλή: «Μεγάλη προτεραιότητα ο υγειονομικός χάρτης και η διοικητική και οικονομική ευελιξία των νοσοκομείων μέσω των ΝΠΙΔ για καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες. Ήδη έχουμε αναγγείλει και έχουμε τους πόρους για 5 νέα νοσοκομεία (3 του Νιαρχος, 1 ογκολογικό στη Θεσσαλονίκης και 1 στην Κω) ενώ εξετάζουμε με μελέτη σκοπιμότητας τον χώρο για κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της Ανατολικής Αττικής».
Πράγμα που σημαίνει στην πράξη ότι με τον νέο Υγειονομικό Xάρτη θα αρχίσουν να μετατρέπονται σιγά σιγά τα Νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ, ενώ θα υπάρξουν τόσο συγχωνεύσεις όσο και αλλαγή χρήσης σε αρκετές δομές Υγείας.
Τι θα αλλάξει το υπουργείο Υγείας
Η προσέγγιση πάντως που ακολουθείται από τη νυν κυβέρνηση είναι ότι οι δομές θα πρέπει να εξυπηρετούν τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν πράγματι δομές που πρέπει να αλλάξουν χαρακτήρα ή να συγχωνευτούν.
Η κυβέρνηση με τον νέο Υγειονομικό Χάρτη θα ανασχεδιάσει το σύμπλεγμα νοσοκομείων παρότι στο παρελθόν ανάλογες ενέργειες έχουν προκαλέσει πονοκεφάλους στις περισσότερες κυβερνήσεις αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους.
Βασικά κριτήρια θα αποτελέσουν:
-οι παρεχόμενες υπηρεσίες κι αν αυτές καλύπτονται από ικανοποιητικό αριθμό εργαζομένων.
Στις περιπτώσεις που κάποιες κλινικές έχουν το ίδιο αντικείμενο και βρίσκονται σε κοντινά νοσοκομεία, θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν σε ένα νοσοκομείο από τα δύο.
-Βασικό κριτήριο θα είναι και ο αριθμός χειρουργείων που πραγματοποιούνται σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα. Εάν κριθεί ότι ο αριθμός είναι περιορισμένος, στην περίπτωση αυτή θα μπαίνει λουκέτο στη μία χειρουργική κλινική ενός νοσοκομείου και οι επεμβάσεις θα διεξάγονται στο αμέσως κοντινότερο.
-Και η πληρότητα όμως θα αποτελεί βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει να λειτουργεί ένα νοσοκομείο με την ίδια μορφή. Εάν είναι χαμηλή και οι νοσηλείες των ασθενών δεν ξεπερνούν το 60%, ο ανασχεδιασμός προβλέπει ότι η συγκεκριμένη Μονάδα θα αλλάξει χαρακτήρα και θα παρέχει άλλες υπηρεσίες Υγείας.
-Αλλαγές όμως θα υπάρξουν και στον νομικό χαρακτήρα των νοσοκομείων με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Ήδη η πρώτη κίνηση έγινε με το Παίδων Αγία Σοφία όπου το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων έγινε ΝΠΙΔ από ΝΠΔΔ.
-Με τον νέο Υγειονομικό Χάρτη όμως σχεδιάζονται αλλαγές και στην χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Στα πλάνα είναι να μην υπάρχει μόνο ο κρατικός προϋπολογισμός, αλλά τα νοσοκομεία να χρηματοδοτούνται και από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.
Βέβαια όλα θα εξαρτηθούν από το ποια κυβέρνηση θα εκλεγεί μετά τις κάλπες.
Δεν αλλάζει απολύτως τίποτα εκτός από την κυβερνηση
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσίρκο Μεντρανο
ΑπάντησηΔιαγραφή