Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Εκλογές 2023: Προσλήψεις, νοσοκομεία, ΠΦΥ στο επίκεντρο των εξαγγελιών για την Υγεία

Ygeiamou.gr

Ο πολύπαθος τομέας της Υγείας βρίσκεται στο επίκεντρο των προγραμμάτων των κομμάτων. Ποιες είναι οι προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ

ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ

PHOTO: SHUTTERSTOCK

Βασικός πυλώνας των κυβερνητικών προγραμμάτων των τριών πρώτων σε δημοσκοπήσεις κομμάτων είναι η Δημόσια Υγεία. Μόλις λίγα 24ωρα πριν από την εκλογική αναμέτρηση, προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, νοσοκομεία, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ποιοτικότερη περίθαλψη έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των εξαγγελιών.

Ο πολύπαθος τομέας της υγείας, έχει μόλις βγει από την μεγάλη κρίση της πανδημίας η οποία «λύγισε» ακόμη και κραταιά υγειονομικά συστήματα στην Ευρώπη, ενώ είχε προηγηθεί η δύσκολη περίοδος της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων. Παρόλα αυτά, την τελευταία τετραετία οι δαπάνες υγείας αυξήθηκαν κατά 23%, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη δύσκολη χρονική συγκυρία της πανδημίας αυξήθηκαν στις 1300, οι μισθοί των γιατρών αυξήθηκαν μεσοσταθμικά κατά 10%, πέντε εκατομμύρια πολίτες εγγράφηκαν σε Προσωπικό Γιατρό και εξασφαλίστηκαν 500 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα πρόληψης.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ότι από εδώ και στο εξής μπορούν να γίνουν «άλματα» στην υγεία. Το πρόγραμμα, μάλιστα, που παρουσίασε, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για όλο τον πληθυσμό, δίνοντας έμφαση τόσο σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, όσο και σε ενίσχυση του προσωπικού, ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, ψυχική υγεία, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους.

Προσλήψεις – Μισθοί

Επιπλέον 10.000 προσλήψεις, με έμφαση στο νοσηλευτικό προσωπικό, εξήγγειλε η Νέα Δημοκρατία, εφόσον οι πολίτες την εμπιστευτούν ξανά στις εθνικές εκλογές.
Τον στόχο των 15000 στοχευμένων προσλήψεων σε βάθος τετραετίας έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στις προτεραιότητές του, όπως αποτυπώνονται στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, είναι η μονιμοποίηση συμβασιούχων καθώς και ο μηχανισμός αυτόματης και μόνιμης κάλυψης κενών λόγω συνταξιοδότησης. Παράλληλα, εξήγγειλε εισαγωγικό μισθό για τους γιατρούς τα 2000 ευρώ καθαρά.
Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμες προσλήψεις υπόσχεται το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, το οποίο, επίσης, έχει τη Δημόσια Υγεία στις 12 βασικές προτεραιότητές του για ένα σύγχρονο κράτος. Στο πρόγραμμά του αναφέρει αύξηση των αμοιβών και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα-ανθυγιεινά.

Νοσοκομεία

Σημαντικές παρεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία προγραμματίζει η Νέα Δημοκρατία για την επόμενη τετραετία. Μεταξύ άλλων, εξήγγειλε ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε 80 νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, μείωση του χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50%, μείωση του χρόνου αναμονής στα ΤΕΠ κατά 70% και μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80%. Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμά της προβλέπει ανασχεδιασμό του «χάρτη» υγείας, καθώς και ενίσχυση συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού του ΕΣΥ, αύξηση κλινών ΜΕΘ και περαιτέρω μείωση των ράντζων (επικουρικές κλίνες).
Στο πεδίο της προνοσοκομειακής φροντίδας, η Νέα Δημοκρατία εξήγγειλε πρόσβαση του ΕΚΑΒ και παροχή πρώτων βοηθειών εντός 7 με 10 λεπτών από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Επίσης, θα δημιουργηθούν έξι νέες βάσεις για πρωτογενή διάγνωση και αεροδιακομιδές.

Με μια διαφορετική λογική, η αντιπολίτευση καταδικάζει τον τελευταίο νόμο για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη και κατά βάση τις ρυθμίσεις που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και τη δυνατότητα παράλληλης απασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, σε περίπτωση νίκης τους στις εκλογές έχουν δηλώσει ότι θα ακυρώσουν τα παραπάνω και θα «αποκαταστήσουν το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ».

Του ΣΥΡΙΖΑ το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, ένα Εθνικό Σχέδιο Υποδομών Υγείας για τη σταδιακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού στο ΕΣΥ και περιορισμό των ανισοτήτων στη φροντίδα Υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας. Στις προτάσεις του είναι και η προσέλκυση μέσω κινήτρων ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα – κλινικές σε όλη τη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται ενίσχυση των προϋπολογισμών του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, με τελικό στόχο οι δημόσιες δαπάνες υγείας να φτάσουν στο 7,5% του ΑΕΠ.

Χρηματοδότηση με 8% έως 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πρωτοβάθμια Φροντίδα – Προσωπικός Γιατρός

Τον τελευταίο χρόνο η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας έχει προχωρήσει περισσότερο από κάθε άλλη προηγούμενη προσπάθεια. Σε Προσωπικό Γιατρό έχουν εγγραφεί σχεδόν πέντε εκατομμύρια Έλληνες και στη μεταρρύθμιση έχουν ενταχθεί 3427 γιατροί. Το Υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ένα πλαίσιο επιπλέον κινήτρων για αύξηση του αριθμού των Προσωπικών Γιατρών, τη στιγμή που 156 Κέντρα Υγείας θα αναβαθμιστούν και θα εκσυγχρονιστούν με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας, η επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών – επικείμενες ρυθμίσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της υγείας – καθώς το Εθνικό Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους «Σπύρος Δοξιάδης» θα είναι συνδεδεμένα με την Πρωτοβάθμια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, έχοντας εξαγγείλει ενίσχυση των δημόσιων δομών (ΚΥ-ΤΟΜΥ-ΠΙ) και συγκρότηση 380 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, από την άλλη, έχει στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

1 σχόλιο: