Της Βίκυς Κουρλιμπίνη - Capital.gr
Στα ανοικτά μέτωπα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας και στις παθογένειες που δεν έχουν ακόμη εκλείψει αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε θεματική εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας, απαντώντας παράλληλα σε ερωτήσεις εκπροσώπων από διάφορους χώρους της δημόσιας και ιδιωτικής περίθαλψης και αναλύοντας τους στόχους για την επόμενη τετραετία: από τους τομείς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και των νοσοκομείων, μέχρι τον προσυπτωματικό έλεγχο και την ψυχική υγεία.
Στις παρεμβάσεις που βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα περιλαμβάνονται:
Ενίσχυση του ΕΣΥ με δέκα χιλιάδες προσλήψεις, με έμφαση κυρίως σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Την ίδια ώρα, θα πρέπει να γίνουν βήματα και προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της διαδικασίας προσλήψεων, της αύξησης των μισθών και της βελτίωσης των συνθηκών εργασίας.
Στο πλάνο είναι εκσυγχρονισμός των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε 80 νοσοκομεία. Επιπλέον, η ανακαίνιση και των 156 Κέντρων Υγείας της χώρας, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Προσωπικός γιατρός: Περίπου πέντε εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει μέχρι στιγμής εγγραφή στον προσωπικό γιατρό, όπως και 3,5 χιλιάδες γιατροί. Μένουν ακόμη πολλά βήματα να γίνουν όπως τονίστηκε, για παράδειγμα στο κομμάτι των κινήτρων προς τους γιατρούς ώστε περισσότεροι να μπουν στο σύστημα και κάθε πολίτης να έχει προσωπικό γιατρό στον τόπο κατοικίας του.
Προσυπτωματικός έλεγχος: Με το πρόγραμμα προσυπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού Φώφη Γεννηματά έχουν εντοπιστεί εγκαίρως πάνω από επτά χιλιάδες περιστατικά πρώιμου καρκίνου. Παράλληλα τρέχει το πρόγραμμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και το dental pass που εντάσσονται στο πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης, ενώ την επόμενη τετραετία θα υπάρχουν σημαντικές δράσεις για την παιδική παχυσαρκία. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στην προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής, που δεν περιλαμβάνει για παράδειγμα μόνο δράσεις το αλκοόλ και τη διακοπή του καπνίσματος, αλλά υγιεινά τρόφιμα στα κυλικεία, την εξασφάλιση σωστής διατροφής (όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. η υγιεινή διατροφή δεν πρέπει να είναι ακριβή) κτλ.
Ψηφιοποίηση της υγείας: Ο ψηφιακός φάκελος υγείας, που βρίσκεται στην εφαρμογή MyHealth app, περιλαμβάνει πλέον, πέραν των ιατρικών παραπεμπτικών και των ψηφιακών ραντεβού στον προσωπικό γιατρό, και τις εξετάσεις στις οποίες έχει υποβληθεί ο πολίτης.
Μέσω της ενίσχυσης του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ) να έχουμε μετρήσιμα στοιχεία για τις υπηρεσίες της υγείας και την εμπειρία του ασθενούς. Σημειώθηκε πως θα πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση παντού, με κοινούς κανόνες και κοινές διαδικασίες που να αφορούν όλες τις διοικήσεις των νοσοκομείων για να έχουμε και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Υγειονομικός χάρτης. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ., θα πρέπει να δούμε πού χρειαζόμαστε νέα δομή υγείας και τι πρέπει να κάνουμε. "Να ξανασκεφτούμε τις υφιστάμενες δομές με ένα τρόπο που να είναι πιο αποτελεσματικός. Είναι μια σημαντική πρόκληση και ένα σημαντικό έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί την επόμενη τετραετία. Κανένα νοσοκομείο δεν πρέπει να κλείσει αλλά πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται" εξήγησε.
Αναφορικά με τα ζητήματα της ψυχικής υγείας παιδιών και έκανε λόγο για μία παγκόσμια "βόμβα" και επέμεινε ότι θα χρειαστεί να ανακατευθυνθούν επιπρόσθετοι πόροι για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος. Δεσμεύτηκε ακόμη πως θα υπάρχει διακριτό χαρτοφυλάκιο στον τομέα της ψυχικής υγείας.
Οι ειδικοί από το χώρο της υγείας που έθεσαν ερωτήματα ήταν η Ζωή Σάκου, παιδίατρος, ο Ανάργυρος Μαργιόλης, διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, η Παγώνα Λάγιου, παθολόγος, διευθύντρια του εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ελλάδος, η Αναστασία Κοτανίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, ο Γιάννης Τσιαφούτης, διευθυντής Καρδιολογικής της Β Καρδιολογικής στον Ερυθρό Σταυρό, η Κατερίνα Μανδραβέλη, νοσηλεύτρια στον "Ευαγγελισμό", η Έλενα Ραφαέλα, διοικήτρια του νοσοκομείου της Ξάνθης, Απόστολος Δάμκαλης, υπεύθυνος μοτοσυκλετών του ΕΚΑΒ και ο Νίκος Σμυρνής, καθηγητής Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και στο νοσοκομείο "Αττικόν".
Να χαμε να λεγαμε και ναχαμε ναπουμε .Λογια χωρις αντικρυσμα απο ολα τα κομματα για την υγεια διοτι ουδεις επιθυμει να αλλαξει κατι
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να έχετε όλοι καταλάβει ότι το σχέδιο είναι ένα χαμηλού κόστους και επιπέδου ΕΣΥ, όσοι θέλουν να βρουν την υγεία τους ιδιωτικά !.Τους ικανούς ιατρούς τους εξωθούν σταδιακά σε παραιτήσεις αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς μισθούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί έχει πάει κάτι....μπροστά;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι αλλαγές γίνονται στην αρχή της διακυβέρνησης και οχι προεκλογικά,για να ειναι πιστευτές.Θωμόπουλος Ιωάννης/βιοπαθολόγος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοούσε τι παίρνει σειρά να καταστρέψει ολοσχερως
ΑπάντησηΔιαγραφή