Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
Με τα ενοίκια "στον Θεό" και την ακρίβεια στα καταναλωτικά προϊόντα, οι γιατροί και νοσηλευτές δεν επιλέγουν να υπηρετήσουν στα νησιά και κυρίως τα πιο απομακρυσμένα. Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ.
Τεράστια κενά στην στελέχωση των υγειονομικών δομών στα νησιά, εντοπίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Το πρόβλημα είναι έντονο καθώς οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό αναμένεται να επιδεινωθεί κατά τη θερινή περίοδο και μάλιστα την εποχή που ο πληθυσμός αυξάνεται λόγω του τουρισμού.
«Δεν δικαιολογείται η γύμνια, κινδυνεύουν ζωές ασθενών», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα, όπως λέει: «Πώς να ενδιαφερθεί ένας γιατρός για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού με μισθό 1.850 ευρώ το μήνα;», τονίζει και προσθέτει:
«Πώς να ενδιαφερθούν νοσηλευτές για πρόσληψη σε νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας νησιού, με μισθό 800 ευρώ και τον τόπο κατοικίας τους αλλού», εξηγεί από τη στιγμή, που όπως λέει, δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ντόπιοι νοσηλευτές.
Ρόδος: Τεράστια κενά στη νοσηλευτική υπηρεσία
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται στο παράδειγμα του Νοσοκομείου Ρόδου:
«Στις 480 οργανικές θέσεις υπηρετούν οι μισοί υπάλληλοι. Νοσηλευτές δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για πρόσληψη ως επικουρικοί. Εξ αιτίας των ελλείψεων νοσηλευτικού και αναισθησιολόγων (υπηρετούν μόνο δύο) από τις επτά χειρουργικές αίθουσες λειτουργούν μόνο οι δύο», λέει και προσθέτει πως μόνο το ενοίκιο και η διατροφή ξεπερνούν κατά πολύ τους μισθούς γιατρών και νοσηλευτών και ότι, αν δεν δοθούν μισθολογικά και υπηρεσιακά κίνητρα, δεν πρόκειται να καλυφθούν τα κενά.
«Προκηρύξεις γίνονται, αλλά καθίστανται άγονες. Προσπαθούν να μπαλώσουν κάποια εκ των κενών με μετακινήσεις. Προτιμάνε οι νέοι γιατροί και νοσηλευτές να πάνε στο εξωτερικό με πολλαπλάσιους μισθούς, παρά να πάνε για δουλειά στα νησιά», αναφέρει.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ζητά από τη νέα κυβέρνηση να δώσει άμεση προτεραιότητα στην κάλυψη των τεράστιων κενών και να θεσμοθετήσει κίνητρα υπηρεσιακά, μισθολογικά για να προσελκύσει προσωπικό.
Λήμνος: Με έναν αναισθησιολόγο
Το νοσοκομείο διαθέτει έναν αναισθησιολόγο, ο οποίος δεν εργάζεται, καθώς έχει δικαιολογημένη άδεια.
Έπειτα από πρόσφατο τροχαίο ατύχημα, χρειάστηκε να διασωληνωθεί ένας 26χρονος και κλήθηκε στο νοσοκομείο για τη συγκεκριμένη πράξη παθολόγος … με μπλοκάκι! Το ίδιο συνέβη και με ασθενή ο οποίος είχε σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα.
Υπηρετεί ένας χειρουργός, με αποτέλεσμα να μη διενεργούνται οι αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις.
Υποστελέχωση υπάρχει και στον παθολογικό τομέα, στον οποίο υπηρετεί ένας παθολόγος, ένας γενικός γιατρός και ένας ωτορινολαρυγγολόγος.
Σαντορίνη: Δεν υπάρχει παθολόγος και πνευμονολόγος
Στο νοσοκομείο, που λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, εντοπίζονται τεράστια κενά. Δεν υπάρχει παθολόγος και πνευμονολόγος και υπάρχει μόνο ένας γενικός γιατρός.
Δεν υπάρχει αναισθησιολόγος (καλύπτεται με έναν από μετακίνηση) και μικροβιολόγος, ενώ έχει μόνο έναν παιδίατρο.
Σύρος: Έκλεισε η ΜΑΦ
Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες, αλλά αντιμετωπίζει μία σειρά από προβλήματα και ελλείψεις.
Έκλεισε η Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), επειδή οι δύο γιατροί καρδιολόγοι της μετακινήθηκαν στη καρδιολογική κλινική για να καλύψουν τα κενά.
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που εξυπηρετεί 25 αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς, έμεινε με δύο γιατρούς.
Έχει έναν παθολογοανατόμο, ο οποίος συνταξιοδοτείται τον επόμενο μήνα. Δεν υπάρχει διευθυντής στη χειρουργική κλινική. Δεν έχει νευρολόγο και ψυχίατρο.
Νάξος: Χωρίς γυναικολόγο, χειρουργό και αναισθησιολόγο
Το νοσοκομείο δεν διαθέτει γυναικολόγο, ενώ απασχολεί μόνο έναν χειρουργό και έναν αναισθησιολόγο.
Δεν γίνονται χειρουργικές επεμβάσεις. Έχει μόνο έναν ακτινολόγο για αξονικές, υπερήχους, μαστογραφίες.
Κως: Χωρίς παθολόγο
Δεν έχει παθολόγο. Γίνονται προκηρύξεις θέσεων, οι οποίες βγαίνουν άγονες και καλύπτονται με μετακινήσεις.
Τήνος: Χωρίς παθολόγο και γενικό γιατρό
Το νοσοκομείο δεν διαθέτει παθολόγο, παρά μόνο έναν γενικό ιατρό.
Υπηρετούν ένας καρδιολόγος, ένας παιδίατρος και ένας μικροβιολόγος.
Κανενα προβλημα δεν υπαρχει στα νησια ,ολοι αποδεχονται την ελλειψη γιατρων ,με πρωτες τις τοπικες κοινωνιες .Θα συνεχισθουν λοιπον οι θανατοι και οι διακομιδες
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή αυτά τα νησιά δεν θα έχουν πρόγραμμα κατ' οίκον νοσηλείας ενώ θα έχει όλη η υπόλοιπη Ελλάδα. Κρίμα δεν είνα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου κανει εντυπωση η προσπαθεια να ενφανιστει ως προβλημα κατι το οποιο δεν ειναι καθολου .Τα νησια εχουν ιδιωτες γιατρους ,οι οποιοι θα μπορουσαν να αξιοποιηθουν ,με τη δεουσα αμοιβη βεβαια .Οι νησιωτες εχουν αλλες προτεραιοτητας και οχι την υγεια (βλ τουρισμος) ,αρα αποδεχονται και τους θανατους και τις διακομιδες .Οι τοπικοι αρχοντες μονο προβληματα δημιουργουν στους γιατρους (βλ γνωστο τουριστικο νησιι ) .Το υπυγ δεν ασχολειται ,ενω θα μπορουσε να λυσει το θεμα γρηγορα (φυσικα απαιτειται σοβαρο ατομο στην ηγεσια ,κατι που δεν ειδαμε ) .Συνεπως ,ας μην ασχολουμαστε αλλο δεν αξιζει τον κοπο .
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεκάρα δεν δίνει ούτε το κράτος,ούτε οι τοπικές κοινωνίες για τους ιατρούς.Υπερ πάντων ο τουρισμός, προσκυνήσετε όλοι!Υπάρχουν και κάτι κορόιδα που εφημερεύουν νυχθημερόν για 3 και 60
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑΘΕΤΕ ΠΩΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ.ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΤΡΑΣΤ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΕΠΙ 24ωρου ΜΕ ΕΤΗΣΙΑ ΑΜΟΙΒΗ.ΠΟΥ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΥΘΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδω υπαρχει η κουλτουρα της τσαμπα ιατρικης ,που ενθαρρυνεται και απο τους συλλογους μας ,σε βαρος της αξιοπρεπειας του ιατρου ,οποτε δεν προκειται κανεις να δωσει τα απαραιτητα .Ειμαστε ακομη στα χαρτακια και θα συνεχισουμε για πολλα χρονια ακομη
Διαγραφή