Ο κορονοϊός δεν αποτελεί πλέον «παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία»
HR
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ο κορονοϊός δεν αποτελεί πλέον «παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία»
«Για πάνω από έναν χρόνο, η πανδημία βρίσκεται σε καθοδική τάση», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο Γεν. Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκαμπρεγέσους. Επομένως, κηρύσσω το τέλος της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης υγείας για τον Covid-19», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Και συνέχισε:
«Αυτή η τάση επέτρεψε στις περισσότερες χώρες να επιστρέψουν στην ζωή όπως την ξέραμε πριν τον Covid-19».
Παράλληλα ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus δήλωσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι η COVID-19 έχει τελειώσει ως παγκόσμια απειλή για την υγεία» προσθέτοντας ότι δεν θα διστάσει να συγκαλέσει εκ νέου τους εμπειρογνώμονες για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση, εάν ο ιός «θέσει τον κόσμο μας ξανά σε κίνδυνο»
Τι προηγήθηκε
Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ δήλωσε αρχικά ότι ο κορονοϊός αντιπροσώπευε το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για περισσότερα από τρία χρόνια από τις 30 Ιανουαρίου 2020.
Το καθεστώς αυτό βοηθά στην εστίαση της διεθνούς προσοχής σε μια απειλή για την υγεία, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε εμβόλια και θεραπείες. Η άρση του είναι ένα σημάδι της προόδου που έχει σημειώσει ο κόσμος σε αυτούς τους τομείς, αλλά η Covid-19 είναι εδώ για να μείνει, είπε ο ΠΟΥ, ακόμα κι αν δεν αποτελεί πλέον κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Το ποσοστό θνησιμότητας έχει επιβραδυνθεί από το ανώτατο όριο άνω των 100.000 ατόμων την εβδομάδα τον Ιανουάριο του 2021 σε λίγο περισσότερο από 3.500 την εβδομάδα έως τις 24 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν κηρύσσει την αρχή ή το τέλος των πανδημιών, αν και άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο για τον κορονοϊό τον Μάρτιο του 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου