Κυριακή 2 Ιουνίου 2024

Μ. Θεμιστοκλέους: Μένουν κενές θέσεις γιατρών στην περιφέρεια ακόμα κι αν η αμοιβή είναι μεγάλη

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Τι ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας μιλώντας στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Πολλά προβλήματα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η υγειονομική στελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων, παραδέχτηκε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διεξάγεται στην Πάτρα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι παρατηρείται το φαινόμενο να μένουν κενές ακόμα και θέσεις που συνοδεύονται από υψηλές αμοιβές.

«Όσο πιο απομακρυσμένη είναι μία περιοχή, τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία. Και όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και γιατί δύσκολα οι γιατροί επιλέγουν να συνεχίσουν εκεί την καριέρα τους», δήλωσε.

Όπως ανέφερε υπήρξαν περιοχές όπου προκηρύχθηκαν θέσεις με αμοιβή αρκετές χιλιάδες ευρώ, οι οποίες πάλι έμειναν κενές. Για εφέτος, έχει προϋπολογιστεί αύξηση των επιδομάτων για τις άγονες περιοχές και για συγκεκριμένες ειδικότητες, που λείπουν σταθερά από την περιφέρεια, πρόσθεσε.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης ότι η περιφέρεια δεν υστερεί σε όλους τους τομείς. Τα περιφερειακά νοσοκομεία, λ.χ., έχουν υψηλότερο αριθμό νοσηλευτριών ανά κατειλημμένη κλίνη σε σύγκριση με τα νοσοκομεία της Αττικής.

Όσον αφορά την υποχρηματοδότηση, παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα υστερεί κατά δύο μονάδες του ΑΕΠ σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Η διαφορά αποδίδεται στις υψηλότερες δαπάνες για το συνταξιοδοτικό και την άμυνα, εξήγησε.

Πρόσθεσε, όμως, πως ήδη γίνονται βήματα για να κλείσει η ψαλίδα. Η κυβέρνηση έδωσε εφέτος επιπλέον 480 εκατομμύρια ευρώ στα νοσοκομεία, είπε. Ολόκληρος ο προϋπολογισμός, εξ άλλου, είναι αυξημένος κατά 1 δισ. ευρώ.

Τα προβλήματα της περιφέρειας

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εκτός μεγάλων αστικών κέντρων αναφέρθηκαν και γιατροί και εκπρόσωποι των συλλόγων ασθενών.

Για αδυναμία στα νοσοκομεία όμορων νομών να αντιμετωπίσουν περιστατικά, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές διακομιδές στην Πάτρα, έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας στη Δυτική Ελλάδα Άννα Μαστοράκου. «Κάθε πολίτης πρέπει να έχει την ασφάλεια ότι το πρόβλημά του θα αντιμετωπιστεί στον τόπο του», σημείωσε.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς στην περιφέρεια αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζην, Φωτεινή Ασημακοπούλου.

Περιέγραψε την επιβάρυνση που υφίστανται όσοι πρέπει να ταξιδέψουν μέχρι την Πάτρα για τη μετακίνηση και τις εξειδικευμένες εξετάσεις. Μίλησε επίσης για τις δυσκολίες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, που δεν έχουν τις άδειες του δημοσίου.

Ανέφερε ακόμα ότι με τον νέο νόμο έγινε πιο δύσκολη η συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους από ιδιώτες γιατρούς για τους ανασφάλιστους ρευματοπαθείς, οπότε και αυτοί παραπέμπονται στα νοσοκομεία.

«Οι προκλήσεις μεγεθύνονται ανάλογα με την απόσταση του ασθενούς από το αστικό κέντρο. Οι δαπάνες ανά άτομο για την υγειονομική περίθαλψη στην περιφέρεια σε σχέση με τα αστικά κέντρα δεν είναι ακριβοδίκαιες», σημείωσε ο γενικός και οικογενειακός γιατρός, διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανάργυρος Μαριόλης.

Ανέφερε ότι οι ανισότητες υποδαυλίζονται από την έλλειψη ικανού υγειονομικού προσωπικού στην περιφέρεια και υλικοτεχνικών υποδομών, την απουσία επενδυτικών προγραμμάτων και τα αυξημένα κόστη συντήρησης στις υπάρχουσες δομές υγείας.

6 σχόλια:

  1. Oi αμοιβες ειναι γελοιες και απαραδεκτες για γιατρους .Αυτο θα επρεπε να πει .αλλα...ξερετε ...το κρεας ψαρι μια ζωη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν λές υψηλές αμοιβές , ποιά ποσά ακτιβώς εννοείς; Μυστικό είναι ; Πετάμε παρόλες και όποιος τσιμπήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕΓΑΛΕΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ????????????????????????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 10000 ευρώ το μήνα καθαρά για τις άγονες περιοχε΄ς θα ήταν υψηλή αλλά απόλυτα λογική αμοιβή για το φορτίο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο συνάδελφος, 800 ευρώ επιπλέον που δίνουν τώρα αυτοί τα δίνουν tips στο παιδί που μαζεύει τις μπάλες του γκολφ στη λέσχη τους και ψάχνουν για κορόιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα κακοπληρωμένα κορόιδα τελειώνουν.Να έρθετε εσείς κύριε Γεωργιάδη να εφημερεύετε νύκτες γιορτές και αργίες για 3.60 μετά από χρόνια σπουδών με τις ευθύνες να σε κυνηγάνε.Εξω υπάρχουν πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παντως το βαρελι δεν εχει πατο στο συγκεκριμενο υπουργειο ,καθε φορα σπανε τα ρεκορ ανικανοτητας ,ανευθυνοτητας και κοροιδιας .Γνωριζουν φυσικα οτι ουδεις πιστευει τις μπουρδολογιες τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή