Πέμπτη 6 Ιουνίου 2024

Αντιβίωση σαν «χάπι της επόμενης ημέρας» συστήνει το CDC για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Iatropedia newsroom

Για ποιους ισχύουν οι νέες συστάσεις

Τη χρήση του αντιβιοτικού δοξυκυκλίνη σαν «χάπι της επόμενης ημέρας» από συγκεκριμένα άτομα για τη μείωση του κινδύνου ορισμένων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων συστήνουν πλέον τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Οι νέες αυτές συστάσεις ισχύουν μόνο για ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες και τρανς γυναίκες που είχαν κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα τον προηγούμενο χρόνο και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να μολυνθούν ξανά.

Παρά το γεγονός ότι η έρευνα έχει δείξει πως η δοξυκυκλίνη έχει αποτέλεσμα σε αυτούς τους πληθυσμούς, δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προτείνουν τη συγκεκριμένη προληπτική θεραπεία σε όλους τους ενήλικες Αμερικανούς, ανέφερε το CDC.

Αξιωματούχοι του CDC τόνισαν ότι χρειάζονται καλύτεροι τρόποι για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.

«Δεν υπάρχουν εμβόλια και οι επιλογές χημειοπροφύλαξης είναι λίγες για την πρόληψη των βακτηριακών σεξουαλικώς μεταδιδόμενων λοιμώξεων… [συγκεκριμένα τη σύφιλη, τα χλαμύδια και τη γονόρροια]. Αυτές οι λοιμώξεις έχουν αυξηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και επηρεάζουν δυσανάλογα τους ομοφυλόφιλους, τους αμφιφυλόφιλους και άλλους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες και τρανς γυναίκες», έγραψαν ερευνητές με επικεφαλής τη Laura Bachmann, επικεφαλής ιατρική διευθύντρια του Τμήματος Πρόληψης ΣΜΝ του CDC.

«Σε τρεις μεγάλες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, 200 mg δοξυκυκλίνης εντός 72 ωρών μετά το σεξ έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις λοιμώξεις από σύφιλη και χλαμύδια κατά >70% και τις γονοκοκκικές λοιμώξεις κατά περίπου 50%», πρόσθεσαν.

Όταν ενδείκνυται, οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν μία δόση δοξυκυκλίνης των 200 mg που θα λαμβάνεται εντός τριών ημερών από το σεξ χωρίς προστασία, ανέφερε το CDC στις νέες οδηγίες.

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου