Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Με ενισχυμένες αρμοδιότητες οι Διοικητές ΥΠΕ – Οι αλλαγές που σχεδιάζονται

Με ενισχυμένες αρμοδιότητες οι Διοικητές ΥΠΕ – Οι αλλαγές που σχεδιάζονται

Ποιες νέες αρμοδιότητες θα αναλάβουν οι Διοικητές ΥΠΕ από το Φθινόπωρο με νομοθετική παρέμβαση

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Ενισχυμένο ρόλο αναμένεται να έχουν οι νέοι Διοικητές ΥΠΕ που θα διοριστούν το επόμενο διάστημα μετά από τον σχετικό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Τα σχέδια του υπουργείου Υγείας προβλέπουν από το Φθινόπωρο να ενεργοποιηθεί ο ρόλος των διοικητών των υγειονομικών περιφερειών για τον οποίον άλλωστε δημιουργήθηκαν εδώ και περίπου 23 χρόνια. Θα γίνουν ουσιαστικά μικροί «υπουργοί υγείας», ελέγχοντας όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειάς τους.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr θα υπάρχει νομοθετική παρέμβαση ώστε να αποκτήσουν περισσότερες αρμοδιότητες επάνω στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας που ελέγχουν.

Μόλις θεσμοθετηθεί η αλλαγή, οι νέοι ΥΠΕάρχες θα έχουν το σύνολο της ευθύνης για τη λειτουργία των νοσηλευτικών μονάδων και των κέντρων υγείας, θα λαμβάνουν αποφάσεις για τις προμήθειες, το προσωπικό αλλά και όλη την απαιτούμενη διαδικασία για τη λειτουργία τους.

Το υπουργείο Υγείας θα βρίσκεται σαν «ομπρέλα» πάνω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) οι οποίες και θα αναλάβουν να συντονίζουν και να ελέγχουν όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Το υπουργείο θα έχει ουσιαστικά έναν επιτελικό ρόλο και θα συνομιλεί μόνο με τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών χωρίς να χρειάζεται να κάνει Micromanagement κάτι που κάνει σήμερα.

Έτσι ο υπουργός Υγείας θα χαράσσει τη στρατηγική την οποία θα ακολουθούν και θα εφαρμόζουν οι ΥΠΕ, οι οποίες και θα δίνουν τις σχετικές οδηγίες στους Διοικητές των Νοσοκομείων. Αυτό ήταν εξάλλου και το σκεπτικό του πρώην υπουργού Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου το 2001 όταν δημιουργούσε τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Να δημιουργηθούν δηλαδή μικρά τοπικά «υπουργεία» με μικρούς υπουργούς Υγείας, όπως είχε πει ο ίδιος, ώστε να ελέγχουν ανά Περιφέρεια τις υγειονομικές μονάδες.

Υπό το πρίσμα αυτό, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, θα δημιουργηθούν και κριτήρια αξιολόγησης για τους επτά επικεφαλής τον ΥΠΕ, ώστε και οι ίδιοι να περνούν από κόσκινο για κάθε τους ενέργεια.

Πάντως η θεσμική αυτή η αλλαγή αναμένεται να φέρει στο ΕΣΥ έναν νέο πιο σύγχρονο τρόπο διοίκησης, καθώς σήμερα ο υπουργός υγείας, ανεξάρτητα από ποια κυβέρνηση έχουμε, είναι υποχρεωμένος να λύνει ακόμα και προβλήματα σε τοπικό επίπεδο ανά νοσοκομείο ακόμα και ανά μικρή μονάδα υγείας αφού έχει την ευθύνη όλων των δομών.

Χαρακτηριστικό της λανθασμένης δομής διοίκησης του ΕΣΥ είναι και το γεγονός ότι σήμερα Διοικητές Νοσοκομείων καλούν στο τηλέφωνο τον ίδιο τον υπουργό Υγείας για να λύσει διάφορα θέματά τους, μη τηρώντας βέβαια την ιεραρχία.

Έτσι, φυσικό είναι να μην υπακούνε ούτε σε εντολές και οδηγίες των Διοικητών και Υποδιοικητών των ΥΠΕ, αφού έχουν κατευθείαν πρόσβαση στον υπουργό. Το στρεβλό αυτό – κομματικό ουσιαστικά – σύστημα, καθιστά σχεδόν ανενεργές ορισμένες φορές τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου