Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024

Διαγνωστικές εξετάσεις: Στο ψηφιακό αποθετήριο τα αποτελέσματα από όλες τις δομές της χώρας

Έφη Τσιβίκα - insidet.gr

Σε πλήρη εφαρμογή «μπαίνει» η ηλεκτρονική χορήγηση αποτελεσμάτων διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων που διενεργούνται σε όλες τις δομές της χώρας, ένα εγχείρημα των υπουργείων Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που φτάνει στην ολοκλήρωσή του.

Τα αποτελέσματα αποθηκεύονται στο Ψηφιακό Αποθετήριο Διαγνωστικών Εργαστηριακών Αποτελεσμάτων, είτε διενεργούνται σε δημόσιες είτε σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, και αποτελούν τμήμα του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενούς.

Eάν είναι εγγεγραμμένοι στη άϋλη συνταγογράφηση (ehealth.gov.gr), oι πολίτες που υποβάλλονται στις εξετάσεις μπορούν να λάβουν ηλεκτρονικά τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους, μέσω του Ηλεκτρονικού Φακέλου Ασθενούς «MyHealth app», με τη χρήση των κωδικών Taxis. Αντίστοιχα, μπορούν να εκδώσουν τα αποτελέσματα και μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Υγεία και πρόνοια» και την υποενότητα «Φάκελος υγείας» ή απευθείας στο myhealth.gov.gr. Εάν κάποιος πολίτης δεν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση, η πρόσβαση στον Ηλεκτρονικό Φάκελο γίνεται με τη χρήση κωδικών που τού παρέχει ο προσωπικός του γιατρός.

Η υλοποίηση της διαλειτουργικότητας των υποσυστημάτων, τόσο εντός των μονάδων όσο και με το Ψηφιακό Αποθετήριο και της αποθήκευσης των αποτελεσμάτων, η οποία έγινε σταδιακά στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ξεκινώντας από το Φεβρουάριο του 2023, ολοκληρώνεται με τις ιδιωτικές μονάδες υγείας, με την υποχρέωση να συνδεθούν όλες μέχρι σήμερα, 31/10/2024.

Όπως έχει δηλώσει ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, το αποθετήριο θα αποτελεί το σύστημα άντλησης των στοιχείων για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασθενών και για πρώτη φορά, θα μπορούν να «κλειδώσουν» τα διαγνωστικά πρωτόκολλα. Βάσει αυτών των πρωτοκόλλων τίθενται «κόφτες», προκειμένου να αποφευχθεί η αποζημίωση εξετάσεων που δεν κρίνονται επιστημονικά αναγκαίες. Η εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων αποτελεί αίτημα και των ιδιωτικών φορέων ΠΦΥ, προκειμένου να μειωθεί η σχετική δαπάνη, κατά συνέπεια και το clawback, που απειλεί άμεσα τη βιωσιμότητά τους.

Διαμαρτυρίες από τους παρόχους

Οι πάροχοι δηλώνουν τη στήριξή τους στην εφαρμογή του συγκεκριμένου θεσμού, εκφράζοντας ωστόσο διαμαρτυρίες για τα κόστη που προκύπτουν, στο πλαίσιο της σύνδεσής τους.

«Κατόπιν της τροποποίησης της υπό στοιχεία ΓΠ. οικ. 65011/11.11.2022 (Β’ 5940) με το ΦΕΚ5820/Β/18.10.2024 που αφορά την ”Ηλεκτρονική χορήγηση αποτελεσμάτων διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων ασθενούς”, στην οποία ορίζεται ως προς την ημερομηνία πραγματοποίησης της διαλειτουργικότητας η 31η Οκτωβρίου 2024, δεχθήκαμε πλήθος τηλεφωνημάτων συναδέλφων, οι οποίοι αδυνατούν να καλύψουν οι ίδιοι τα κόστη του “εκσυγχρονισμού” της ΗΔΙΚΑ, ενώ όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ΦΕΚ “από την παρούσα απόφαση δεν προκαλείται επιπλέον δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Υγείας”», αναφέρει σε επιστολή που απέστειλε την περασμένη εβδομάδα το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ στην ΗΔΙΚΑ, με κοινοποίηση στον Υπουργό Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, τονίζοντας ότι η ΗΔΙΚΑ έχει την πλήρη υποχρέωση της λειτουργίας και συντήρησης της εν λόγω εφαρμογής.

«Αδιαμφισβήτητα στηρίζουμε την εφαρμογή του συγκεκριμένου θεσμού για λόγους διαφάνειας, όμως θεωρούμε υποχρέωση της Πολιτείας την ανάληψη του κόστους εφαρμογής ή την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι Πάροχοι θα αναρτούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων στο ψηφιακό αποθετήριο», προσθέτει.

Πηγές από την ΗΔΙΚΑ, πάντως, αναφέρουν ότι παρέχεται Διασύνδεση Προγραμματισμού Εφαρμογών (API), που είναι η πιο σύγχρονη διαθέσιμη επιλογή αυτή τη στιγμή, δίνοντας τη δυνατότητα να συνδέονται όλες οι επιμέρους εφαρμογές που διαχειρίζονται οι πάροχοι, με στόχο να διευκολυνθεί η διαδικασία για τους ίδιους. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι οποιοδήποτε πληροφοριακό σύστημα διαθέτουν οι μονάδες μπορεί να συνδεθεί, αφού πρώτα γίνει μία σχετική προσαρμογή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου