Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ο ΕΟΠΥΥ ζητεί νέους γιατρούς

Προκηρύσσονται άμεσα 5.000 θέσεις

Της Πεννυς Mπουλουτζα
Μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας ζητεί από ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) να πληρώσουν οι ίδιοι το κόστος των εξετάσεων, λόγω... παρεξήγησης στην ύπαρξη ή μη σύμβασης με τον Οργανισμό! Η περίπτωση δεν είναι μοναδική. Αντιθέτως, είναι αρκετές οι επιστολές από νοσοκομεία που φτάνουν στον ΕΟΠΥΥ και ζητούν διευκρινίσεις. Την περασμένη εβδομάδα, η διοίκηση του Οργανισμού αναγκάστηκε να εκδώσει εγκύκλιο προς τα νοσοκομεία με την οποία πληροφορεί ότι είναι αυτοδικαίως συμβεβλημένα και δεν θα πρέπει να εισπράττουν χρήματα από τους ασφαλισμένους.
Αυτό το παράδειγμα είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη λειτουργία ενός Οργανισμού υπεύθυνου για 9,5 εκατ. ασφαλισμένους, ο οποίος εδώ και ενάμιση μήνα προσπαθεί να βρει βηματισμό, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από αυτούς που θα έπρεπε να στηρίξουν τη λειτουργία του: τους γιατρούς. Σήμερα συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ μόλις 11.000 γιατροί, εκ των οποίων οι 6.000 είναι οι πρώην γιατροί του ΙΚΑ που απασχολούνται στις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ) και οι 5.000 συμβεβλημένοι. Οι ιδιώτες γιατροί, ακολουθώντας τις οδηγίες των συλλόγων τους –που απειλούν ακόμα και με Πειθαρχικό όσους δεν «υπακούσουν»– αρνούνται να συμβληθούν, με αποτέλεσμα το δίκτυο γιατρών του Οργανισμού να έχει πολλά κενά σε νευραλγικές ειδικότητες, όπως οι παθολόγοι και οι παιδίατροι. Μάλιστα, σε τουλάχιστον 13 νομούς της χώρας δεν υπάρχει συμβεβλημένος παιδίατρος, με αποτέλεσμα αναγκαστικά οι ασφαλισμένοι είτε να περιμένουν σε λίστες ραντεβού στις μονάδες του Οργανισμού –οι οποίες σύμφωνα με τους γιατρούς του ΙΚΑ φτάνουν ακόμα και τους τρεις μήνες– είτε να απευθύνονται σε μη συμβεβλημένους και να πληρώνουν την επίσκεψη. Αλλωστε, η δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης στους ασφαλισμένους από όλους τους γιατρούς οδήγησε πολλούς να μη συνεργαστούν με τον Οργανισμό, αφού «μπορούν να γράψουν φάρμακα».
«Εντός του μήνα, προκηρύσσονται θέσεις για 5.000 νέους γιατρούς οι οποίοι θα αμβλύνουν το πρόβλημα», σημειώνει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κυριάκος Σουλιώτης. Παράλληλα, προωθείται υπουργική απόφαση που θα δίνει τη δυνατότητα και σε γιατρούς του ΙΚΑ να δέχονται στο ιδιωτικό ιατρείο το απόγευμα ασφαλισμένους. Εάν το πρόβλημα επιμείνει, υπάρχει σκέψη να αφαιρεθεί η δυνατότητα της ελεύθερης συνταγογράφησης σε ειδικότητες και σε περιοχές όπου οι γιατροί συνεχίζουν να μη συνεργάζονται.
«Το εγχείρημα είναι τεράστιο. Στήνεται ένας τεράστιος Οργανισμός από την αρχή, με έναν προϋπολογισμό περιοριστικό», επισημαίνει ο κ. Σουλιώτης. Αλλωστε, έως και πριν από δύο εβδομάδες, στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ εργάζονταν μόλις 40 άτομα. Και καταλήγει: «Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται, αλλά θέλει χρόνο. Πολλά πράγματα θα έχουν λυθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου. Και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι περισσότερες επιλογές για τον ασφαλισμένο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου