Οι εκλογές πέρασαν, κυβέρνηση σχηματίσθηκε και ήρθε πάλι η ώρα να αρχίσουν οι πιέσεις από την τρόικα για μειώσεις στα κονδύλια της υγείας. Βασικός της στόχος για άλλη μια φορά να μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη έστω κι αν αποτελεί μόνο το 12 με 15% της συνολικής δαπάνης για την υγεία. Τι θα ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, μετά και τον πρώτο έλεγχο της «μικρής τρόικας» του τεχνικού τιμ δηλαδή που όλη την προηγούμενη εβδομάδα ξεσκόνιζε τα στοιχεία της Υγείας;
Οι «τροϊκανοί» έρχονται και πάλι με άγριες διαθέσεις παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης προς τους πολίτες ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση και μάλιστα επιτυχημένη.
Οι στόχοι των δανειστών μας είναι δεδομένοι και όπως φαίνεται ελάχιστα μπορούν να αλλάξουν.
Και η γεύση που πήραν πρόσφατα οι Έλληνες ασθενείς με τις ελλείψεις φαρμάκων ήταν μόνο η αρχή.
Άλλωστε η τρόικα επιχειρεί να φέρει την απόλυτη ανατροπή στην ελληνική υγεία προωθώντας το σύστημα της συνταγογράφησης με βάσει τη δραστική ουσία για όλα τα φάρμακα.
Τι σημαίνει αυτό; Όλες οι συνταγές που θα φεύγουν από τους γιατρούς θα πρέπει να αναφέρουν μόνο τη δραστική ουσία και στο τέλος την επιλογή του πιο φθηνού φαρμάκου θα κάνει ο φαρμακοποιός.
Αν ο ασθενής επιλέγει να πάρει ένα άλλο πιο ακριβό, το οποίο ενδεχομένως να γνωρίζει, θα πρέπει να πληρώνει τη διαφορά από την τσέπη του. Βέβαια με τον τρόπο αυτό θα προωθηθούν τα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα (τα περισσότερα ελληνικά), αλλά οι ασθενείς θα κληθούν να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους, αν τουλάχιστον θέλουν να συνεχίσουν τη θεραπεία που άρχισαν και γνωρίζουν καλύτερα.
Εκτός αυτού όμως το «παιχνίδι» θα αλλάξει κατά πολύ. Και αυτό επειδή ξένες εταιρείες που έχουν μικρό κόστος παραγωγής θα μπορούν να εισάγουν τα φάρμακά τους σε πολύ χαμηλές τιμές, βάζοντας έτσι ανταγωνιστική «τρικλοποδιά» σε ελληνικές και ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.
Παράλληλα η «παρτίδα» θα περάσει πια στα χέρια των φαρμακοποιών και όχι των γιατρών δεδομένου ότι θα είναι αυτοί που θα επιλέγουν το φθηνότερο φάρμακο και τα περισσότερα αντίγραφα έχουν περίπου την ίδια τιμή.
Άγνωστο παραμένει αν θα μειωθεί έτσι η φαρμακευτική δαπάνη ή αν απλά οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους για να συνεχίσουν να παίρνουν τα φάρμακα που γνώριζαν.
Αυτό όμως ελάχιστη σημασία έχει για τους τροικανούς και ειδικά για τον επικεφαλής του φαρμάκου σκληρό διαπραγματευτή Τζουζέπε Καρόνε.
Είναι ο ίδιος που πιέζει εδώ και καιρό τους Έλληνες υπουργούς Υγείας να αυξήσουν τη συμμετοχή στην αγορά φαρμάκου για τους Έλληνες ασθενείς επειδή «έτσι γίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη».
Βέβαια στη υπόλοιπη Ευρώπη μάλλον οι συντάξεις δεν κυμαίνονται στα 400 ευρώ…
Αν τώρα η νέα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που ελάχιστα γνωρίζει για την υγεία κατορθώσει να αλλάξει την άποψη των τροϊκανών, παραμένει αμφίβολο…
Άλλωστε το θέμα της δαπάνης των φαρμάκων είναι ένας γρίφος που ελάχιστοι μπορούν να τον λύσουν.
Η τρόικα επιμένει να μην ξεφύγει η δαπάνη από τα 2,88 δις ευρώ το χρόνο όταν πέρυσι άγγιξε τα 4,1 δις.
Ωστόσο τα 2,88 δις ευρώ που ζητά η τρόικα ως ανώτατο ποσό, παραμένει άγνωστο αν είναι μαζί με το ΦΠΑ ή όχι. Παρά τις λογιστικές αλχημείες το ποσό ξεφεύγει και μαζί του ξεφεύγουν και οι άγριες διαθέσεις του τροϊκανού Πολ Τόμσον και της παρέας του που καταφθάνουν στην Αθήνα.
Δήμητρα Ευθυμιάδου
IATROPEDIA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου