Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Εφημερίες: Πληρωμή σε 6 μήνες! Τι θα ζητήσουν οι γιατροί από Λυκουρέντζο!


Εφημερίες: Πληρωμή σε 6 μήνες! Τι θα ζητήσουν οι γιατροί από Λυκουρέντζο! Μπορεί οι εφημερίες των γιατρών στα νοσοκομεία να γίνονται σήμερα, αλλά με τον πιο ελληνικό και πρωτότυπο τρόπο δεν πληρώνονται στο τέλος του μήνα, όπως σε κάθε χώρα του πλανήτη, αλλά σε …6 μήνες! Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια αλλά εντάθηκε καθώς λόγω μνημονίου οι διαδικασίες έγκρισης των χρημάτων δυσκόλεψαν. Γιατί άραγε…
Και το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο εξαιτίας της έλλειψης ρευστού. Τι θα ζητήσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί από τον υπουργό Υγείας…
  
Το χρόνιο πρόβλημα της μη καταβολής των δεδουλευμένων από εφημερίες έχει οδηγήσει πολλές φορές τους νοσοκομειακούς γιατρούς είτε σε επισχέσεις είτε ακόμη και σε απεργίες. 
 
Πλέον το ζήτημα έχει φθάσει στα άκρα καθώς οι εφημερίες πρέπει να πληρώνονται από τον τακτικό προϋπολογισμό (σύμφωνα και με έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους), αλλά αυτός είναι «τσεκουρωμένος» κατά 100 εκατ. ευρώ. Τα κουκιά… δε βγαίνουν!
 
Όσο για τις πρόσθετες εφημερίες αυτές πρέπει να αποπληρώνονται από χρήματα των νοσοκομείων και των περιφερειών υγείας (ΥΠΕ).
Μάλιστα από την πρώτη του έτους ο τρόπος αποπληρωμής έχει αλλάξει καθώς πλέον οι εφημερίες δεν πληρώνονται με μισθοδοτικές καταστάσεις που γίνονταν κάθε 27 του επόμενου μήνα, αλλά με χρηματικά εντάλματα που περνούν από τεράστια γραφειοκρατική διαδικασία μέχρι να εγκριθούν, με συνέπεια τα χρήματα να φθάνουν στις τσέπες των γιατρών ακόμη και 6 μήνες μετά. 
 
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) με τον υπουργό Υγείας όπου και θα τεθεί λεπτομερώς το θέμα. 
 
Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας στη συνάντηση θα θέσει δύο παραμέτρους στο ζήτημα των εφημεριών:
να δοθεί πρόσθετο κονδύλιο τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, ώστε να είναι δυνατή η αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και
να επανέλθει ο τρόπος καταβολής σε όσα ίσχυαν μέχρι 31/12/11 και να πάψει όλος αυτός ο εμπαιγμός και η εμπλοκή δεκάδων υπηρεσιών στην καταβολή τους.
 
Δήμητρα Ευθυμιάδου
ΙΑTROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου