Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Ράιχενμπαχ: Πληρώστε τους προμηθευτές για να κυκλοφορήσει ρευστό


Ράιχενμπαχ: Πληρώστε τους προμηθευτές για να κυκλοφορήσει ρευστό

Ο κ. Χορστ Ράιχενμπαχ στο Συνέδριο του Economist στην Αθήνα.
Η Ελλάδα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην καταβολή των οφειλών προς τους προμηθευτές για να αποκατασταθεί η ροή κεφαλαίων στις επιχειρήσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας δράσης της Ε.Ε. κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, που βοηθά στην ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας. «Το πρώτο βήμα (για τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση) είναι η καταβολή των οφειλών που έχουν συσσωρευτεί», είπε ο κ. Ράιχενμπαχ στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Η ειδική ομάδα της Ε.Ε., που βοηθάει την Ελλάδα να μεταρρυθμίσει τον διογκωμένο δημόσιο τομέα και να μειώσει τη γραφειοκρατία, είπε ότι η έλλειψη χρηματοδότησης κινδυνεύει να υπονομεύσει την όποια πρόοδο σημειωθεί μέσω των μεταρρυθμίσεων.
«Θα είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί πραγματικά η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ακόμη και με αυτές τις μεταρρυθμίσεις εάν δεν διευθετηθεί η πολύ δύσκολη κατάσταση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση», δήλωσε ο κ. Ράιχενμπαχ.
Η κυβέρνηση χρωστάει πάνω από 6 δισ. ευρώ σε εταιρείες, από φαρμακευτικές έως και κατασκευαστικές, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ελλήνων αξιωματούχων.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις που θα φέρουν αποτελέσματα, αύριο, για την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν δύσβατοι δρόμοι που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε...». Αυτό ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης στο Συνέδριο του Economist , προσθέτοντας ότι ακόμη και με τις μεταρρυθμίσεις, η επιτυχία δεν είναι απόλυτη εάν δεν τύχουν σωστής διαχείρισης τα οικονομικά.

Ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε ότι έχουν ληφθεί πολλά μέτρα από Ε.Ε. για να στηριχθεί η Ελλάδα και για να αρθεί το πρόβλημα πρόσβασης σε κονδύλια. Για τον λόγο αυτό επεσήμανε ότι, τα μέτρα που θα προτείνει τους επόμενους μήνες η Ομάδα Δράσης πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Ο ίδιος χαρακτήρισε, επίσης, πολύ σημαντικές τις ιδιωτικοποιήσεις για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας. Σημείωσε δε ότι περιμένει η νέα κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα ξεκλειδώσουν την ανάπτυξη και έθεσε τις εξής προτεραιότητες: - Διαχείριση των εσόδων. Τα τελευταία δύο χρόνια, είπε, καταβάλλεται κοινή προσπάθεια με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για τη συλλογή των φόρων, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων Δανών, Ολλανδών και Γάλλων. Υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή Βρετανών και Γερμανών τεχνοκρατών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα του ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την Ελβετία.

Δημόσιος τομέας. Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις από τον ΟΟΣΑ αλλά και από τους Γάλλους εμπειρογνώμονες να υπάρξει διυπουργική δομή για γρήγορη λήψη αποφάσεων κάτι που εξετάζεται από την ελληνική Κυβέρνηση.

Μείωση διοικητικού βάρους κατά 25% τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα έχει υπογράψει σύμβαση με ΟΟΣΑ για μείωση των διοικητικών διαδικασιών σε 13 τομείς της Οικονομίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι διάρκειας 7 ετών, με στόχο να μειωθεί το διοικητικό βάρος κατά 25%.

Μείωση γραφειοκρατίας. Ο κ. Ράιχενμπαχ ανέφερε ότι είναι σημαντικό να αντικατασταθεί ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων από ένα νέο πλαίσιο.

Απλοποίηση διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικά βήματα, όπως είπε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, εν τούτοις υπάρχει ακόμη καθυστέρηση σε σχέση με τις παγκόσμιες βέλτιστες πρακτικές. Για τον λόγο αυτό η Ομάδα Δράσης είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα και σε αυτό τον τομέα.

Ο έλεγχος των περιορισμών των επιχειρήσεων για μια πιο ανταγωνιστική Ελλάδα, σε τέσσερις τομείς: Οικοδομή, Τουρισμός, Λιανική και Χονδρική πώληση.

Ήδη υπάρχει συνεργασία μεταξύ των στελεχών της Επιτροπής Ανταγωνισμού, του ΟΟΣΑ και της Ομάδας Δράσης για αντιμετώπιση διαφόρων στρεβλώσεων στην αγορά λιανικής. Για τον λόγο αυτό κλιμάκιο του ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, θα εργαστεί τους επόμενους επτά μήνες για να γίνει ποιοτικός έλεγχος της νομοθεσίας και να αρθούν τα βασικά εμπόδια.

Βελτίωση εξαγωγών. Έχει ήδη υποβληθεί από τον Απρίλιο έκθεση για τις διοικητικές πολυπλοκότητες, ιδιαίτερα στα σύνορα και στα τελωνεία. Στόχος είναι να μειωθούν οι άδειες και τα πιστοποιητικά από εκατοντάδες που είναι σήμερα σε λίγες δεκάδες μέσα στο επόμενο διάστημα. Στο πλαίσιο αυτό, καταφθάνει στην Ελλάδα εντός του μήνα πολυμελής ομάδα τεχνοκρατών από την Ολλανδία για να δώσουν τις συμβουλές τους προς τον καλύτερο τρόπο δόμησης των εξαγωγών.

Ο κ. Ράιχενμπαχ δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να διευθετήσει το θέμα του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα διαρθρωτικά κεφάλαια της Ε.Ε. βοηθούν, αλλά η έλλειψη πρόσβασης στη χρηματοδότηση παραμένει σοβαρό ζήτημα, πρόσθεσε.

Έμφαση Νταλάρα στα θεσμικά

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IFF) για μείωση της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και περιορισμό του ρόλου του κράτους στην οικονομία.
«Δεν υπάρχει επιστροφή για τους Έλληνες», είπε ο κ. Τσαρλς Νταλάρα στην τσέχικη εφημερίδα Hospodarske Noviny, συμπληρώνοντας πως είναι πεπεισμένος ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι εντός της ευρωζώνης.



Tο κλίμα για τροποποιήσεις του προγράμματος, που έχει διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, είναι πιο ευνοϊκό για τη χώρα μας, αρκεί να εφαρμόσουμε με συνέπεια της υποχρεώσεις μας και να προχωρήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών,κ. Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας σήμερα στο Συνέδριο. Πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρον τις διαμορφούμενες τάσεις, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι με αισιοδοξία και σχέδιο μπορούμε να ξεπεράσουμε τη δύσκολη φάση που διανύουμε.




Δέκα σημεία για την επανεκκίνηση της Ελλάδας μετά τις εκλογές, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να αποτελέσει το καθαρτήριο αποτυχίας της ευρωζώνης, αλλά το εργαστήριο μιας συλλογικής επιτυχίας των στόχων της Ένωσης.

Ανέφερε, ότι μετά τις εκλογές, πρέπει να αλλάξει η εθνική και κοινωνική νοοτροπία, με τη συμβολή των πολιτικών δυνάμεων. Επισήμανε, επίσης, ότι ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του στις πρόσφατες εκλογές, τάχθηκε κατά των μονομερών ενεργειών και υπέρ της αναθεώρησης των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, σε συνεργασία με τους εταίρους της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τόνισε, για μια ακόμα φορά, ότι η Ελλάδα θα τιμήσει τις υποχρεώσεις της και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα βρίσκεται στον πυρήνα του οικονομικού προγράμματος.

Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε και πάλι υπέρ της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2017, αλλά και της εφαρμογής στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Κύπρο των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του στην προώθηση των απολύσεων στον δημόσιο τομέα, οι οποίες, για το 2012, φθάνουν τις 15.000. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μίλησε για «έντιμη αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων και υπηρεσιών, αλλά και για την αξιοποίηση του προσωπικού στον δημόσιο τομέα, εκτιμώντας πως έτσι θα υπάρξουν καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Έμφαση έδωσε ο κ. Βενιζέλος και στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων και άσκησε κριτική στα όσα είπε, χθες, στο ίδιο συνέδριο, ο Αλέξης Τσίπρας, τα οποία, όπως είπε, οδηγούν σε πιστωτικό γεγονός.




Την ανάγκη δημιουργίας σταθερού οικονομικού και φορολογικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις, τόνισε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Πάνος Καμμένος, μιλώντας σήμερα στο ετήσιο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα.

Ο κ. Καμμένος υποστήριξε παράλληλα ότι η χώρα μας μετά το 2009 έχει λειτουργήσει ουσιαστικά ως πυροκροτητής στην κρίση, η οποία έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη του Νότου, και όχι μόνο.

Επιτέθηκε με βαρείς χαρακτηρισμούς στην κυβέρνηση του κ. Γιώργου Παπανδρέου και στον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «είχαμε μια κυβέρνηση, όπου ο πρωθυπουργός που ανέλαβε, ο Γεώργιος Παπανδρέου, κατάφερε να κάνει τα πάντα προκειμένου η χώρα να χάσει ό,τι πιο πολύτιμο είχε».




Μέσα στις επόμενες εκατό ημέρες, θα πρέπει άμεσα και αποφασιστικά να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, που σχεδιάζεται σε συνεργασία με την Task Force και τη γαλλική κυβέρνηση, τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Α. Μανιτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Όπως επισήμανε, οι λίγες και χαμηλής ποιότητας δημόσιες υπηρεσίες προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις είναι το βασικό πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης.

«Το πρόβλημα δεν είναι το μέγεθος του δημόσιου τομέα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο αριθμός των υπαλλήλων και η δαπάνη μισθών δεν αποκλίνει από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. Το πρόβλημα είναι η χαμηλή αποδοτικότητα». Το κόστος των γραφειοκρατικών βαρών σε πολίτες και επιχειρήσεις είναι 8%, όμως, είναι η χαμηλή ποιότητα παρεχομένων υπηρεσιών σε καίριους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, που ωθεί τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα, διευκρίνισε. Η ίδια χαμηλή ποιότητα ευθύνεται για την αδυναμία πρόσβασης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων σε βασικές υπηρεσίες, είπε ο κ. Μανιτάκης.

Είναι ο τεράστιος όγκος αρμοδιοτήτων γραφειοκρατικής διεκπεραίωσης, που απορροφά τους λιγοστούς πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, υπογράμμισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και συμπλήρωσε ότι η σχέση των ανελαστικών προς τις ελαστικές δαπάνες στον δημόσιο τομέα είναι τρία προς ένα. Κατά συνέπεια, «εάν εξαιρεθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, τα περιθώρια άσκησης αναπτυξιακής πολιτικής είναι εξαιρετικά περιορισμένα» είπε.




Την πεποίθηση ότι ο τουρισμός μπορεί να καταστεί ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της χώρας και κύριος μοχλός εξόδου από την κρίση, επανέλαβε η υπουργός Τουρισμού, κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Αναφερόμενη στις δράσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο του τουρισμού, η κυρία Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι στη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα κατατεθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τόσο μεσοπρόθεσμες, για την αναστροφή του αρνητικού κλίματος εφέτος, όσο και μακροπρόθεσμες για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

Η υπουργός Τουρισμού καυτηρίασε, μάλιστα, την απουσία πολιτικής το προηγούμενο διάστημα, σημειώνοντας ότι ο τουρισμός βρίσκεται εφέτος σε πολύ δύσκολη κατάσταση.

Παρουσιάζοντας στοιχεία που δημοσιοποίησε το προηγούμενο διάστημα το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, στα οποία καταγράφονται απώλειες 5,8% στις αφίξεις στο πεντάμηνο του 2012, η κυρία Κεφαλογιάννη εξέφρασε την ελπίδα ότι η παρούσα κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί γρήγορα.




Τη συνδρομή του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ για να απεμπλακούν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), με στόχο τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, κ. Κ. Χατζηδάκης, κατά τη δίωρη συνάντησή τους που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου, η ΕΤΕπ εξακολουθεί να θέτει προσκόμματα λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στη χώρα και όπως αναφέρουν τα ίδια στελέχη «η χώρα μας πρέπει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα οι μεταρρυθμίσεις».


Ως πρώτο βήμα, πάντως, η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας υπέγραψε και αποδέσμευσε το Εγγυοδοτικό Κεφάλαιο για τις ΜΜΕ ύψους 150 εκατ. ευρώ το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΤΕπ και ασκούνται πιέσεις για να κάνει το ίδιο, το συντομότερο δυνατόν, και η άλλη πλευρά και να αποδεσμευτούν τα 350 εκατ. ευρώ τα οποία έχει συμφωνήσει ότι θα δώσει.




Από τη πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Νότης Μηταράκης, σημείωσε ότι «έχουμε λίγο χρόνο για να παράξουμε και να δείξουμε απτά αποτελέσματα. Το στοίχημα είναι να επιτευχθεί σταθεροποίηση και ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή. Αυτή η κοινωνία έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές της».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι αδιαπραγμάτευτη θέση της κυβέρνησης είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., για να συμπληρώσει ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής είναι αναγκαίο αλλά δεν είναι ικανό από μόνο του να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. Συζητάμε λοιπόν, σημείωσε, τις αναγκαίες τροποποιήσεις των όρων του προγράμματος, οι οποίες από μόνες τους δεν θα βελτιώσουν το πρόγραμμα, εάν δεν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε την ανάγκη άμεσα το φορολογικό σύστημα να γίνει σταθερό.

Κομβικός στόχος, όπως είπε ο ίδιος, είναι να έρθουν επενδύσεις και κεφάλαια στην Ελλάδα και η χώρα να γίνει φιλική στην επιχειρηματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό οι πόρτες του υπουργείου, υπογράμμισε, θα είναι ανοικτές για τους επενδυτές. Αναφερόμενος στις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες σημείωσε ότι προωθείται η δημιουργία τους με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, σημαντικό κρίνεται από τον ίδιο η επιστροφή του εξαγωγικού ΦΠΑ, αλλά και η προ αδειοδότηση στην διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων, γιατί μέσω αυτής επιτυγχάνεται αύξηση της αξίας για την κρατική περιουσία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου