Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ


ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                                                


Λάρισα, 03-07-2012

           «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
                  Ν.Π.Δ.Δ.


                
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

            Σχετικά με την επιβολή προστίμου 1 ευρώ από 1-7-2012 σε κάθε γιατρό που χορηγεί χειρόγραφη συνταγή και την γενικευμένη αναστάτωση που έχει προκληθεί στην ομαλή ροή των συνταγών και της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας επισημαίνει:
  1. Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.), με τον τρόπο που σχεδιάστηκε και λειτουργεί, δεν μπόρεσε ποτέ να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες γιατρών και ασθενών.
  2. Πολλές μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, αλλά και του ΕΣΥ, δεν έχουν εφοδιαστεί με Η/Υ και εκτυπωτές, ούτε υφίσταται αντίστοιχος χρόνος ανά ραντεβού, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συνταγογράφηση ηλεκτρονικά.
  3. Είναι αδιανόητο να στοχοποιείται και να τιμωρείται ο γιατρός με πρόστιμο, στην προσπάθεια του να στηρίξει ένα σύστημα ελλιπές, ανασφαλές και μη προσβάσιμο στον χρήστη.
  4. Οι όποιες ευθύνες για την δυσλειτουργία του ΣΗΣ θα πρέπει να αποδοθούν στους κυβερνητικούς και μη αρμοδίους, που παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας, παρέδωσαν προς χρήση ένα κακοσχεδιασμένο σύστημα, προϊόν «διάφορων αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων» του χώρου.
  5. Η μη δυνατότητα χορήγησης φαρμάκων στους ασθενείς, που τα έχουν μάλιστα άμεση ανάγκη, είναι ένα πρακτικό ζήτημα που δεν χωρά αναβολές και επίκληση «τεχνικών προβλημάτων».
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε την άμεση τροποποίηση της υπ’ αριθμ. πρωτ. Υ3Γ/ΓΠ 5547/30-5-2012 απόφασης του Υπηρεσιακού ΥΥΚΑ κ. Χ.Κίττα, η οποία τροποποίησε αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση του προηγούμενου Υπουργού κ. Α. Λοβέρδου, όσον αφορά τον χρόνο έναρξης επιβολής του προστίμου, μέχρις ότου υπάρξει μόνιμη νομοθετική ρύθμιση.
            Τέλος ο ΙΣΛ δηλώνει πως θα προστατέψει τα μέλη του απ’ αυτές τις πρακτικές και τις παραλείψεις των κυβερνητικών αρμοδίων, που δεν θα πρέπει να συνεχίζουν να αγνοούν τις προτάσεις των λειτουργών υγείας.

 Για τον Ι.Σ.Λ.

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


      ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                      ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου