Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Εξαφάνιση φαρμάκων από την αγορά, μετά το νέο δελτίο τιμών

Σε αδιέξοδο οδηγείται η φαρμακευτική αγορά μετά την κυκλοφορία του νέου δελτίου τιμών, αν δεν υπάρξουν διορθωτικές αλλαγές, όπως εκτιμούν παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας και τνω φαρμακοποιών.
Στο νέο δελτίο τιμών υπάρχουν πολλά λάθη, σύμφωνα με επιστολή του ΣΦΕΕ και του ΣΑΦΕΕ προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζο, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι οι εταιρίες δεν θα μπορούν να τα τιμολογήσουν, γιατί ανατρέπεται το ευρωπαϊκό σύστημα τιμών, που χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς.
Οι νέες μειωμένες τιμές στην συντριπτική πλειονότητα των φαρμακευτικών σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην Ελληνική Αγορά θα ισχύσουν ουσιαστικά από την 1η Νοεμβρίου. Από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου θα ισχύει το δελτίο τιμών για τις εταιρείες, ενώ για τις φαρμακαποθήκες από 24/10 και το υπουργείο Υγείας δίνει ουσιαστικά δύο εβδομάδες μέχρι την 1η Νοεμβρίου για να απορροφηθούν τα φάρμακα με τις παλιές τιμές.
Σύμφωνα με το νέο δελτίο τιμών, από τον επόμενο μήνα 9.180 φαρμακευτικά σκευάσματα θα πωλούνται στα φαρμακεία με μειωμένες τιμές.
Σε 46 φάρμακα οι μειώσεις ξεπερνούν το 80%. Αμετάβλητη παραμένει η τιμή σε 1.551 σκευάσματα, ενώ σε 320 σκευάσματα αυξάνονται οι τιμές από 0,1% εώς 4% (πέντε φάρμακα έλαβαν υψηλότερη αύξηση στις τιμές τους από 11,2% έως και 234%).
Οι εταιρείες έχουν μόνο λίγες ώρες στη διάθεσή τους για να καταθέσουν τις ενστάσεις τους και στη συνέχεια να συνεδριάσει αρμόδια Επιτροπή για την αξιολόγηση των ενστάσεων των εταιρειών.
Ο κίνδυνος όμως είναι να εξαφανισθούν πολλά φάρμακα – κυρίως πρωτότυπα - από την ελληνική αγορά, καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες θα προτιμήσουν να αποσύρουν ένα φάρμακο από την Ελλάδα προκειμένου να μη συμπαρασύρει την τιμή του στις υπόλοιπες χώρες.
Ο ΣΦΕΕ και ο ΣΑΦΕΕ ζητούν την εφαρμογή του νόμου για τη χορήγηση τιμής βάσει του μέσου όρου των τριών φθηνότερων χωρών της Ε.Ε., καθώς και τον σεβασμό της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και πατέντας.
Στην επιστολή τους επισημαίνουν τα εξής:
• για τα ακριβά φάρμακα του ν.3816, χρησιμοποιείται ως χονδρική τιμή η ειδική χονδρική τιμή (νοσοκομειακή τιμή συν 2% χονδρεμπορικό κέρδος), συμπαρασσύροντας έτσι τη νοσοκομειακή και λιανική τιμή.
• από τον κατάλογο τιμών λείπουν πολλά και σημαντικά προϊόντα,
• πολλά προϊόντα που πήραν άδεια πριν το 2000, έχουν μπει στην κατηγορία των φαρμάκων που πήραν άδεια μετά το 2000, με αποτέλεσμα να μειώνεται η τιμή τους κατά 50%, αντί της οριζόντιας μείωσης,
• φάρμακα χωρίς γενόσημο έχουν μειωθεί κατά 50% ή με την οριζόντια μείωση, χωρίς το μέσο όρο των τριών φθηνότερων,
• οι τιμές της Μ. Βρετανίας δεν έχουν μετατραπεί σε ευρώ και προϊόντα σε από κοινού μάρκετινγκ με δύο εταιρίες, έχουν διαφορετικές τιμές

Από Νίνα Κομνηνού
Ygeia360.gr

- Posted using BlogPress from my iPhone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου