Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Στον ΕΟΠΥΥ το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ο ΕΔΟΕΑΠ

Νέο πονοκέφαλο για τoν κυβερνητικό συνασπισμό δημιουργεί νομοτεχνική προσθήκη της τελευταίας στιγμής που οξύνει ακόμα περισσότερο την τροπολογία που εντάσσει επικουρικά και ασφαλιστικά ταμεία που δεν επιχορηγούνται από το δημόσιο στον ΕΟΠΥΥ. 

Να σημειωθεί ότι οι προσθήκες έγιναν στο νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις το οποίο ήδη απειλεί την συνοχή της κυβέρνησης καθώς άρθρα του έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας σε νέες προσθήκες μεταξύ των οποίων εντάσσει το ταμείο των δημοσιογράφων ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στον ΕΟΠΥΥ με αποτέλεσμα να «τιναχθεί» στον αέρα η συνεδρίαση και να επικρατήσει αναστάτωση στους διαδρόμους του κοινοβουλίου. Την ίδια ώρα απεργία από τις 6:00 το πρωί εξήγγειλε η Ενωση Συντακτών.

Σύμφωνα με τον υπουργό: «Προχωρήσαμε σε αυτή την προσθήκη προκειμένου να υπάρξει κοινωνική ισορροπία». 

Επιπροσθέτως σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Στουρνάρα, η προσθήκη των δημοσιογράφων έγινε μετά από ενστάσεις που εξέφρασαν οι δικηγόροι και οι μηχανικοί, κάτι όμως που διαψεύδουν κάθετα οι δικές τους συνδικαλιστικές ενώσεις.

Πάντως είναι ενδεικτικός ο διάλογος που εξελίχθηκε στην Ολομέλεια όταν στο βήμα ανέβηκε ο κ. Μανώλης Γλέζος και απευθυνόμενος προς τον κ. Στουράναρα του είπε «Αυτά είναι τσαπατσουλιές. Γιατί την τελευταία στιγμή αυτή η προσθήκη; Ποιος σας το επέβαλλε; Εξηγήστε μας γιατί το κάνατε;».

Ο υπουργός επανέλαβε τα περί «κοινωνικής ισορροπίας» και πρόσθεσε «έχετε άδικο σε όσα είπατε. Παίρνουμε επώδυνα μέτρα για να ξαναβάλουμε την χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Περιμένω απάντηση από εσάς».

Η απάντηση ήρθε από την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Η απάντησή μας είναι να φύγετε μια ώρα νωρίτερα. Είναι απύθμενο το θράσος με το οποίο απευθύνεστε στην Βουλή σαν αυτό που απευθυνόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου που μας εγκάλεσε που δεν τον συμπονούμε που ισοπέδωσε μια ολόκληρη κοινωνία. Εμείς δεν λειτουργούμε με ξένα κόλλυβα».

Πέραν αυτών ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης επισήμανε ότι: «Δεν μπορεί το Ταμείο των δημοσιογράφων να το φέρνετε την τελευταία στιγμή με διατάξεις παρασκηνίου και να το χώνετε στη μαύρη τρύπα του ΕΟΠΥΥ. Δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να φέρνετε τέτοιες διατάξεις - παρά μόνον μετά από παρεμβάσεις της αίθουσας. Όχι της Τρόικας!». 

Ο κ. Τέρενς Κουίκ είπε: «Μας εκδικείστε γιατί προσφύγαμε στη Δικαιοσύνη για τα 90 εκατομμύρια που πήρατε από τις τσέπες μας με το αυθαίρετο κούρεμα του Προβόπουλου!» και απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας ανέφερε: «Θα βγείτε πάλι να γλύφετε εκείνους που μας θανατώνουν; Κάντε το!». 

«Όλα τα ταμεία πρέπει να μπουν στον ΕΟΠΥΥ για να μην υπάρχει Ελλάδα δύο και τριών ταχυτήτων. Αν εξαιρούσαμε τους δημοσιογράφους, είναι και οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι δικηγόροι, οι γιατροί - αλλά δεν θα υπάρχει ΕΟΠΥΥ» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας. 

«Δεν είστε δικτάτορας σε αυτή τη χώρα ελέω Τρόικας, αλλά υπουργός μιας Δημοκρατίας, που πρέπει να σέβεται τους νόμους και τον Κανονισμό της αίθουσας» ανταπάντησε ο Π. Λαφαζάνης. 

«Δεν έπρεπε να βάλετε στον ΕΟΠΥΥ κανένα απ΄ αυτά τα Ταμεία γιατί είναι εύρωστα. Τα πάτε στον ΕΟΠΥΥ για να τα βουλιάξετε και να καταστρέψετε κάθε ίχνος δημόσιου οργανισμού υγείας» προσέθεσε. 

«Ο λόγος που προτείνω το ταμείο δημοσιογράφων, είναι επειδή χρησιμοποιούν δημόσιους πόρους, πόρους υπέρ τρίτων, κοινωνικούς πόρους» επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών.

Τον Γ. Στουρνάρα υπερασπίστηκε με παρέμβασή του μόνο ο Άδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ): «Με εκπλήσσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Όλη του η επιχειρηματολογία ήταν να πάρουμε χρήματα από αυτούς που έχουν για να πάνε σε αυτούς που δεν έχουν. Ακριβώς αυτό είπε ο κύριος υπουργός. Υποστηρίξατε τους πλουσίους εάν δεν το καταλάβατε - έστω και σε επίπεδο ταμείου 

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τα σωματεία των ΜΜΕ αναμένεται να αντιδράσουν με δυναμικό τρόπο στην ένταξη των ασφαλιστικών ταμείων του ΕΤΑΠ ΜΜΕ και του ΕΔΟΕΑΠ στον ΕΟΠΠΥ προκηρύσσοντας 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ακόμα και από το πρωί της Τετάρτης.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου