Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ποια μέτρα έρχονται στην υγεία το 2013 Πηγή:www.capital.gr


Ακόμη πιο επώδυνα για την τσέπη των ασφαλισμένων πρόκειται να είναι τα μέτρα που προωθεί η τρόικα για την επόμενη χρονιά στον τομέα της περίθαλψης, όπως περιγράφονται στο κομμάτι του μνημονίου με τίτλο «Modernising the health care system» (εκσυγχρονίζοντας το σύστημα υγείας), με απώτερο στόχο να μειωθούν στο ελάχιστο οι δαπάνες της υγείας. Ο περαιτέρω περιορισμός της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και η συρρίκνωση των εξόδων του ΕΣΥ αποτελούν πρωταρχικό στόχο για την τρόικα, η οποία όπως όλα δείχνουν επιμένει σθεναρά σε επιπλέον περικοπές και το 2013.

Ο περιορισμός των δαπανών για τα φάρμακα θα αποτελέσει «σημείο αιχμής» και τη χρονιά που έρχεται, με την τρόικα να έχει χαράξει ήδη κόκκινες γραμμές. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα προβλέπονται για το 2013, η φαρμακευτική δαπάνη δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 2,4 δισ. ευρώ, μαζί με το ΦΠΑ. Να σημειωθεί πως το όριο της δαπάνης για το 2012 είναι κανονικά 2,88 δισ. ευρώ, το οποίο όμως θα είναι δύσκολο να τηρηθεί, όπως αποδεικνύουν εξάλλου τα μηνιαία αποτελέσματα για το ύψος της φαρμακευτικής περίθαλψης. 

Η εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί κατά 1 δισ. ευρώ το 2012 και θα φτάσει στο 1% του ΑΕΠ έως το 2014. Ο στόχος είναι να φτάσει η δημόσια εξωνοσοκομειακή δαπάνη στο 1% του ΑΕΠ ή 2 δισ. ευρώ έως το 2014.

Παρεμβάσεις αναμένονται ακόμη και στην τιμή των φαρμάκων. Πρόθεση της τρόικας είναι να μειωθεί και άλλο ο αριθμός των μη- γενόσημων φαρμακευτικών σκευασμάτων τα οποία αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ αντίστοιχα πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (over-the-counter). Παράλληλα αναμένεται να μειωθεί η τιμή των φαρμακευτικών σκευασμάτων για τα οποία έχει λήξει η πατέντα τους, αλλά και των γενοσήμων τους. Σύμφωνα με τις προθέσεις της τρόικας, μείωση θα υποστεί και το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών, ώστε τελικά αυτό να μην ξεπερνά το 15%. 

Αμετακίνητη φαίνεται να παραμένει η τρόικα και σε ότι αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία, αντιδρώντας δριμύτατα στην αναγραφή της εμπορικής ονομασίας του σκευάσματος από τους γιατρούς που συνταγογραφούν. Όπως διαμηνύει, θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτικό για τους γιατρούς να συνταγογραφούν μόνο με τη διεθνή μη κατοχυρωμένη ονομασία για μια δραστική ουσία, αντί για την εμπορική ονομασία του φαρμακευτικού σκευάσματος. 

Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα προβλέπει την έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία οι φαρμακοποιοί θα μπορούν πλέον να υποκαθιστούν συνταγογραφούμενα φάρμακα με αυτά της ίδιας δραστικής ουσίας, αλλά με τη χαμηλότερη τιμή. 

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του ΕΟΠΥΥ, η τρόικα δίνει σαφείς κατευθύνσεις για περιορισμό του πακέτου παροχών προς τους ασφαλισμένους του οργανισμού και διαπραγμάτευση με τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας για μείωση των τιμολογίων τους, σε αναλογία όμως με τον αριθμό των ασθενών που δέχονται. Οι δαπάνες για διαγνωστικές εξετάσεις και φυσιοθεραπείες υπολογίζονται ότι θα μειωθούν κατά τουλάχιστον 80 εκατ. μέσα στο 2013. Τέλος στο μνημόνιο προβλέπεται να μειωθεί κατά 10% ο αριθμός των γιατρών του ΕΟΠΥΥ έως το τέλος του έτους και επιπλέον 10% έως το τέλος του 2013. 

Βίκυ Κουρλιμπίνη


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου