Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Τι φταίει για τις ελλείψεις φαρμάκων: Τα λάθη Σαλμά και η στάση Λυκουρέντζου




Γνωστός φαρμακοποιός της Αθήνας έψαχνε εις μάτην την περασμένη Δευτέρα να βρει από συναδέλφους του ένα φαρμακευτικό σκεύασμα για τον καρκίνο του προστάτη. Αφού όλες οι προσπάθειές του απέβησαν άκαρπες, σκέφθηκε να ζητήσει το φαρμακευτικό σκεύασμα απ” ευθείας από την παρασκευάστρια ελληνική εταιρεία. Τηλεφώνησε στον ιδιοκτήτη και μεγαλομέτοχο της εταιρείας, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι διαθέτει πράγματι το συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα στις αποθήκες της επιχείρησής του. «Μπορείς να μου το στείλεις τώρα στο φαρμακείο μου;», ρώτησε με αγωνία ο γνωστός φαρμακοποιός. «Να σου το στείλω; Πώς να σου το στείλω; Δεν μπορώ να το τιμολογήσω. Αδύνατον να σου το στείλω»!

Πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα λαμβάνουν την ίδια τιμή με τα γενόσημά τους, γεγονός που υποχρεώνει τις εταιρείες, να μην τιμολογούν, ακόμη και να αποσύρουν οριστικά τα σκευάσματά τους από την ελληνική αγορά, προκειμένου η τιμολόγηση Σαλμά να μην συμπαρασύρει τα προϊόντα τους σε άλλες χώρες

Μόλις μέσα σε δύο ημέρες, το φαρμακευτικό σκεύασμα Lipitor, όπως και το Aricept, της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer έλαβαν αύξηση από 6% έως 10% στις τιμές τους, το Plavix της εταιρείας Sanofi – Aventis έλαβε αύξηση κατά 10% στην τιμή του και το Humira της εταιρείας Abbot έλαβε αύξηση κατά 11%! Όλως τυχαίως, μάλιστα, πρόκειται για τα πρώτα σε πωλήσεις φαρμακευτικά σκευάσματα στη χώρα μας…

Παρ” όλα αυτά, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς… πανηγυρίζει στα τηλεοπτικά «παράθυρα» για τις »σημαντικές μειώσεις τιμών» τις οποίες δήθεν επέβαλε και αποσιωπά το γεγονός ότι ο ίδιος εξέδωσε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου δεύτερη αγορανομική διάταξη, με την οποία τίθεται… πλαφόν στις μειώσεις των τιμών των φαρμακευτικών σκευασμάτων!

Οι περισσότερες εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), αλλά και της Πανελληνίας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), δεν τιμολογούν από την περασμένη Δευτέρα τα σκευάσματά τους, εν αναμονή του… τελικού δελτίου τιμών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να αδειάζουν σιγά – σιγά από φαρμακευτικά σκευάσματα τόσο τα ράφια των ιδιωτικών φαρμακείων όσο και οι φαρμακαποθήκες και τα ράφια των φαρμακείων των νοσοκομείων του ΕΣΥ!

Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποστηρίζουν ότι το δελτίο τιμών φαρμάκων δεν τηρεί σε πολλές περιπτώσεις τον νομοθετημένο κανόνα του μέσου όρου των τριών χαμηλοτέρων τιμών της Ευρώπης και περιέχει σωρεία λαθών και αστοχιών. Για παράδειγμα πρωτότυπα φαρμακευτικά σκευάσματα λαμβάνουν την ίδια τιμή με τα γενόσημά (αντίγραφά) τους, γεγονός το οποίο, όπως αναφέρουν οι ίδιες οι εταιρείες, τις υποχρεώνει να μην τιμολογήσουν, ακόμη και να αποσύρουν οριστικά τα σκευάσματά τους από την ελληνική αγορά, προκειμένου η τιμολόγηση Σαλμά να μην συμπαρασύρει τα προϊόντα τους σε άλλες χώρες οι οποίες λαμβάνουν την Ελλάδα ως χώρα αναφοράς για τη δική τους διαδικασία τιμολόγησης των φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Και ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος παρακολουθεί απλώς τον Μάριο Σαλμά να αυτοσχεδιάζει και να τινάζει στον αέρα την αγορά του φαρμάκου με αλλεπάλληλα «λάθη» και «αστοχίες», σε δραματικούς τόνους είναι η σχετική ανακοίνωση την οποία εξέδωσε την περασμένη Δευτέρα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ):

«Ο φαρμακευτικός κόσμος παρακολουθεί έκπληκτος τις κινήσεις των αρμοδίων, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυση της φαρμακευτικής περίθαλψης των Ελλήνων πολιτών. Οι ελλείψεις στα φάρμακα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της ελληνικής αγοράς. Φάρμακα, όπως κορτιζονούχα, αντικαταθλιπτικά, αντιπαρκινσονικά, αντικαρκινικά, ινσουλίνες, καρδιολογικά και αντιθυρεοειδικά, λείπουν από την αγορά. Παράλληλα, σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τιμολογούν και, συνεπώς, δεν εφοδιάζουν την αγορά με όσα φάρμακα έχουν παραμείνει στην Ελλάδα. Αιτία το μεγάλο αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με το νέο δελτίο τιμών – φάντασμα, το οποίο ανακοινώνεται και αναιρείται τόσο συχνά τις τελευταίες τρεις ημέρες, που καταντά ανέκδοτο. Οι πειραματισμοί εις βάρος της υγείας του ελληνικού λαού πρέπει να λάβουν τέλος. Ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα η διαπραγμάτευση υπουργείου και φαρμακοβιομηχανίας, που γίνεται πίσω από τις κουρτίνες».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σαλμάς καταργεί το clawback…

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΕΚΕ) Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Την ίδια στιγμή που ο υπουργός γινόταν έξαλλος (σ.σ.: εννοεί την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή) με τις “συκοφαντίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης’, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σαλμάς κατέθετε τροπολογία στη Βουλή, με την οποία χαρίζει το clawback στις φαρμακευτικές εταιρείες και προωθεί τον συμψηφισμό των χρεών των εταιρειών με τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς αυτές. Την ίδια ώρα που το υπουργείο αρνείται πεισματικά παρόμοιες ρυθμίσεις για όλους τους επαγγελματίες Υγείας (γιατρούς, φαρμακοποιούς) που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, εξαντλεί απλόχερα τη “γενναιοδωρία” του στις φαρμακευτικές εταιρείες»!

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=723889

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου