Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΏΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ


Προς
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
κ. Ιωάννη Στουρνάρα
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ  & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
κ. Ιωάννη Βρούτση
Αν. ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ. Μάριο Σαλμά

29 Οκτωβρίου 2012

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε μπροστά στον απόλυτο αιφνιδιασμό με ενέργειες από μέρους σας που θέτουν σε διωγμό την επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα:
Εν κρυπτώ και εν απουσία μας προχωράτε σε τροποποίηση του ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ παρά το γεγονός ότι έχετε κατ’ επανάληψη δεσμευθεί για τη συμμετοχή μας πριν από κάθε τροποποίηση θεμάτων που μας αφορούν, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτό σαφείς διατάξεις της μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτικών κλινικών σύμβασης. Σημειώνουμε ότι με την παρούσα τροποποίηση τροποποιούνται μονομερώς εις βάρος μας από το Κράτος για τέταρτη φορά μέσα σε διάστημα μόλις 10 μηνών οι όροι συνεργασίας που έχουμε από κοινού συμφωνήσει.
Προχωράτε σε επιβολή πλαφόν στις αμοιβές των ιδιωτικών κλινικών με τη θεσμοθέτηση ανώτατου ποσοστού διαφοράς επί του ΚΕΝ. Η θέσπιση διατίμησης υπηρεσιών με τον έμμεσο αυτό τρόπο οδηγεί σε οριζόντιο καθορισμό τιμών σε όλη την αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας από ιδιωτικούς παρόχους, γεγονός που στρεβλώνει κάθε έννοια ελεύθερου ανταγωνισμού. Σημειώνουμε ότι η προτεινόμενη αυτή μονομερής τροποποίηση καμία ωφέλεια δεν έχει για το κόστος των υπηρεσιών που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.
Τα μέτρα που προωθούνται είναι αποσπασματικά και στηρίζονται σε ανακριβή δεδομένα και παραδοχές, καθώς τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν έχουν ακόμη τιμολογήσει τις υπηρεσίες τους για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, παραγνωρίζοντας ταυτόχρονα τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα στην αύξηση της ποιότητας με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παροχής υπηρεσιών υγείας.
Σχεδιάζετε τη συμμετοχή του ασφαλισμένου στο κόστος του ΚΕΝ σε περίπτωση που αυτός επιλέξει την νοσηλεία του σε ιδιωτική κλινική, την ίδια στιγμή που δεν επιβάλλεται κανένας περιορισμός στην νοσηλεία του σε Δημόσιο Νοσοκομείο. Με τον τρόπο αυτό εισάγονται στρεβλώσεις του ανταγωνισμού στην ευρύτερη αγορά παροχής υπηρεσιών υγείας ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
Τα ανωτέρω έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα εάν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι οι ιδιωτικές κλινικές υποχρεώθηκαν εκβιαστικά να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ παρέχοντας το σύνολο των υπηρεσιών τους προς αυτόν.
Ως εκ τούτου ζητάμε:
Α.        Την κατάργηση όλων των ανωτέρω προωθούμενων μονομερών τροποποιήσεων που καταδικάζουν τον κλάδο σε αφανισμό, και
Β.         Τη συμμετοχή μας στη διαδικασία λήψης οποιασδήποτε απόφασης που μας αφορά.

Αναμένοντες τις ενέργειες σας,
Με ιδιαίτερη εκτίμηση,

Για τον ΣΕΚ
Ο Πρόεδρος
Ανδρέας Καρταπάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου