Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

ΚΕΠΑ. Διαμαρτυρία των ατόμων με αναπηρία για τις λίστες αναμονής στα Κέντρα Πιστοποίησης.

Εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και άλλες 37 πόλεις προγραμματίζει για το πρωί της Τρίτης η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, καταγγέλλοντας ότι περισσότερα από 70.000 συμπολίτες μας βρίσκονται στις λίστες αναμονής των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας προκειμένου να επανεξεταστούν. Στους περισσότερους έχει ανασταλεί, επί μακρό χρονικό διάστημα, η σύνταξη ή το επίδομα αναπηρίας και το βιβλιάριο υγείας, έως ότου εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γ.Βαρδακαστάνης ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας να δώσει λύση και προσέθεσε ότι αποτελεί άμεση ανάγκη η επαναχορήγηση της σύνταξης ή των επιδομάτων αναπηρίας, αναδρομικά από την ημερομηνία αίτησής τους για επανεξέταση, καθώς και η ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας των ασφαλισμένων για όσο χρόνο βρίσκονται στις λίστες αναμονής των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Ζήτησε επίσης για όσους καταθέτουν από εδώ και στο εξής αίτηση επανεξέτασης για τη συνέχιση καταβολής προνοιακού επιδόματος ή σύνταξης αναπηρίας, να οριστεί η αυτόματη ανανέωση της γνωμάτευσης που έχει λήξει, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασής τους από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η νέα γνωμάτευση.

Σημαντικό θέμα είναι και η θεσμοθέτηση ειδικής μέριμνας για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιωτικών περιοχών, και της υποχρέωσης των Υγειονομικών Επιτροπών να προβαίνουν σε κατ” οίκον εξέταση εκείνων των ατόμων με αναπηρία που αποδεδειγμένα και αντικειμενικά δεν μπορούν να μεταβούν στις διευθύνσεις των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου