Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών διεκδικεί από το Υπουργείο Οικονομικών την επιβίωση του Έλληνα Γιατρού και την κατοχύρωση της διατήρησης της Δημόσιας Υγείας

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με τους επιστημονικούς φορείς του Κοινού Πανεπιστημονικού Μετώπου θα συναντηθούν, λόγω της αναβολής της σημερινής συνάντησης, την Παρασκευή 26/10/2012 και ώρα 15:00 με τον Υπουργό Οικονομικών κο Στουρνάρα. Στόχος της συνάντησης είναι να διεκδικήσει τη δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες πολίτες και να εξασφαλίσει για όλους τους γιατρούς τα χρωστούμενα 3 χρόνων από τα διάφορα ασφαλιστικά Ταμεία, ως οφείλει το κράτος από τις συμβατικές του υποχρεώσεις. 

Ο συμψηφισμός των χρημάτων που οφείλει το κράτος προς το γιατρό και τους υγειονομικούς καθώς και των χρημάτων που οφείλουν οι γιατροί προς το κράτος, όπως και η λύση των θεμάτων του factoring είναι στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν.

Αναλυτικότερα, θεωρούμε κόκκινες γραμμές: 

1) Τον Ε.Τ.Α.Α. και όχι την ένωση του με τον ΕΟΠΥΥ δεδομένου ότι είναι αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο που δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Άρα η ένωση του με ΕΟΠΥΥ έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα επιβίωσης του ΕΟΠΥΥ.

2) Τη μη φορολόγηση των ιατρών με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ. Είναι άδικο ιδίως για τους νέους ιατρούς αλλά και για όλους τους συνεργαζόμενους με ασφαλιστικά ταμεία που έχουν χαμηλό εισόδημα και αδυναμία φοροδιαφυγής ακόμα και να θέλουν.

3) Τον συμψηφισμό των οφειλομένων από ασφαλιστικά ταμεία με τις οφειλές σε εφορία και ΙΚΑ.

4) Την έκδοση σχετικής εγκυκλίου ώστε να αποφευχθούν οι διώξεις των γιατρών λόγω χρεών σε εφορίες – ΙΚΑ, και η είσοδός τους στον Τειρεσία, ώστε να μην υπάρχουν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης από Δημόσιο Τομέα ή Τράπεζες, αν υπάρχουν οφειλές του Δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων.

5) Αν γίνει κούρεμα των παλαιών οφειλομένων από ταμεία να μην είναι πάνω από αυτό που έγινε στους φαρμακοποιούς (3,5%) στα πλαίσια της ισότητος. Οποιοδήποτε περαιτέρω κούρεμα θα είναι καταστροφικό για την επαγγελματική επιβίωση των ιατρών αφού όλοι έχουν πάρει δάνεια και factoring με προεξόφληση απαιτήσεων ή εγγύηση αυτών που μας οφείλουν τα ταμεία. 

6) Το οποιοδήποτε κούρεμα πάνω από το όριο του 5% θα πρέπει να συνοδεύεται και από αντίστοιχο κούρεμα των επαγγελματικών δανείων των Ιατρών – Ιατρικών εταιρειών και γενικά να υπάρχει μέριμνα για τα δάνεια, που πρέπει να κουρευτούν, διότι οι ιατροί τα πήραν υπό άλλες συνθήκες με εύρωστη οικονομία (να ισχύει δηλαδή ότι ισχύει και για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά). Οι ιατροί πιέζονται αφάνταστα από τις τράπεζες και στα πλαίσια της ανακεφαλαιοποίησης μπορεί να πιεστούν οι τράπεζες για ευνοϊκή μεταχείριση των δανειοληπτών.

Πρότασή μας, αν πρέπει να γίνει κούρεμα, είναι:

α) η καταβολή του 70% των οφειλομένων σε ρευστό.

β) το 25% των οφειλομένων σε βεβαίωση για συμψηφισμό οφειλών σε εφορία ή εάν δεν υπάρχουν οφειλές, έναντι μελλοντικών φορολογικών υποχρεώσεων.

γ) και κούρεμα 5%

Μέσα σε ένα κλίμα συνεχούς αποστέρησης των γιατρών και λοιπών υγειονομικών από την περιουσία τους και απώλειας των πόρων του ταμείου, τα παραπάνω θεωρούμε ότι αποτελούν τις στοιχειώδεις κόκκινες γραμμές για την επιβίωση του έλληνα γιατρού και τη διατήρηση του ασφαλιστικού του ταμείου.

Για το ΔΣ του ΙΣΑ

Ο Πρόεδρος                     Ο Γεν γραμματέας


Γιώργος Πατούλης             Στάθης Τσούκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου