Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Θ. Σκυλακάκης στο ygeia360.gr: Λείπουν τουλάχιστον 1200 φάρμακα από τις φαρμακαποθήκες




Τουλάχιστον 1.200 από τα 4.000 ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα λείπουν από τη φαρμακευτική αγορά, εκτιμά ο κ. Θοδωρής Σκυλακάκης, μέλος του δ.σ. του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, σε συνέντευξή του στο www.ygeia360.gr

Οι τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται από την περασμένη εβδομάδα, αναμένεται να αυξηθούν και να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον κ. Θ. Σκυλακάκη, ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά ότι ακόμα και το Depon είναι είδος προς εξαφάνιση.

ygeia360.gr: Οι φαρμακοποιοί καταγγέλουν τεράστιες ελλείψεις των φαρμάκων από τα φαρμακεία, γιατί «οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τιμολογούν και οι φαρμακαποθήκες δεν παραδίδουν». Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για το μέγεθος του προβλήματος;

Θ. Σκυλακάκης: Πραγματικά παρατηρούνται πρωτοφανείς ελλείψεις φαρμάκων και αυτό συνέβη όχι μόνο γιατί υπήρξαν 3 διαφορετικές τιμολογήσεις μέσα σε 4 ημέρες από το υπουργείο Υγείας, αλλά και διότι οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι φαρμακαποθήκες εν αναμονή του δελτίου τιμών τους προηγούμενους μήνες είχαν μειώσει τα αποθέματά τους, για να μην υποστούν περαιτέρω ζημίες.

Το πρώτο δελτίο τιμών στις 17 Οκτωβρίου, βρήκε την αγορά με πολύ χαμηλά αποθέματα.

Από τη στιγμή που εκδόθηκε το δελτίο τιμών, ο ΣΦΕΕ πολύ σωστά δήλωσε στο υπουργείο Υγείας ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν μπορούν να τιμολογήσουν γιατί υπάρχουν πάρα πολλά λάθη στον τρόπο τιμολόγησης. Περίπου 1050 λάθη στις τιμολογήσεις...

Το αποτέλεσμα είναι οι φαρμακευτικές εταιρείες να μην εφοδιάζουν τις φαρμακαποθήκες με φάρμακα αφού περιμένουν τιο διροθωτικό δελτίο τιμών μετά τις ενστάσεις που έχουν καταθέσει και οι φαρμακαποθήκες να μην μπορούν να εφοδιάσουν τα φαρμακεία.

Σε συλλογικό επίπεδο, ο Πανελλήνιος Συλλογος Φαρμακαποθηκών, στείλαμε εποστολή στον υπουργό Υγείας ότι δεν μπορούμε να έχουμε ευθύνη για τις ελλείψεις στην αγορά, γιατί από τη στιγμή που δεν παραλαμβάνουμε, δεν έχουμε και να παραδώσουμε.

ygeia360.gr: Πόσα και ποια φάρμακα λείπουν από την αγορά;

Θ. Σκυλακάκης: Η κατάσταση είναι εξευτελιστική. Πρόβλημα υπάρχει σε περίπου 1200 κωδικούς από τα 4000 ευρείας κυκλοφορίας φάρμακα. Οι ασθενείς ενδεχομένως να αναζητήσουν τα φάρμακά τους σε 5 ή 10 φαρμακεία και στις περισσότερες περιπτώσεις να μη βρουν αυτό που χρειάζονται. Ειδικά σε αντιυπερτασικά, αντιδιαβητικά φάρμακα ή κορτιζόνες , η κατάσταση είναι απελπιστική, γιατί είναι δύσκολο να αντικατασταθούν στη θεραπεία των ασθενών.

Η πολιτεία αδυνατεί εδώ και 10 ημέρες να βρεί λύση και αυτό για τρεις λόγους: ή δε θέλει ή δεν μπορεί ή και τα δύο...

ygeia360.gr: Ο ΕΟΦ συνέστησε την αναστολή των παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, ενώ σε περίπτωση διάρκειας του προβλήματος των ελλείψεων φαρμάκων, ανακοίνωσε ότι θα λάβει σχετική απόφαση για προσωρινή αναστολή εξαγωγών. Ποια είναι η θέση σας;

Θ. Σκυλακάκης: Τη δική του ευθύνη για τα λάθη που έχουν γίνει στην τιμολόγηση των φαρμάκων και τα οποία οδήγησαν σε αυτό το χάος, προσπαθεί να την περάσει στις φαρμακαποθήκες.

ygeia360.gr : Πιστεύετε ότι μετά την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών θα ομαλοποιηθεί η αγορά ή θα προκύψουν νέα προβλήματα;

Θ. Σκυλακάκης: Αν και όταν βγει το δελτίο τιμών ... Το ζητούμενο είναι να έχουν διορθωθεί τα λάθη. Από τη στιγμή που θα βγει , η αγορά θα ομαλοποιηθεί μετά από 10 ημέρες τουλάχιστον.

Αν όμως δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ενστάσεις, ειδικά σε ότι αφορά τα φάρμακα που είναι εντός πατέντας, τότε θα έρθουμε αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο κίνδυνο, που είναι να αποσυρθούν νέα καινοτόμα φάρμακα, επειδή οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες θα αποφασίσουν να τα αποσύρουν για να μην επηρεάσει η τιμή της Ελλάδας την τιμολόγηση αυτών των φαρμάκων και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

ygeia360.gr: Πόσο έχει επηρεαστεί ο κλάδος των φαρμακαποθηκών , ένας υγιής κλάδος στην Ελλάδα, από την οικονομική κρίση;

Θ. Σκυλακάκης: Ένα πράγμα θα σας πω: Πέρυσι λειτουργούσαν 150 φαρμακαποθήκες, σήμερα λειτουργούν 132 και οι εκτιμήσεις είναι ότι άμεσα θα αναγκαστούν και άλλοι φαρμακαποθηκάριοι είτε να κλείσουν την επιχείρησή τους είτε να απορροφηθούν από μία άλλη επιχείρηση.

YGEIA360.GR

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου