Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Γεράσιμος Βουδούρης: Απολογισμός με… αιχμές

Γεράσιμος Βουδούρης: Απολογισμός με… αιχμέςΦάνηκε να προσπαθεί όμως τελικά δε μπόρεσε να κρύψει την πικρία του για την απομάκρυνσή από τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ ο Γεράσιμος Βουδούρης, ο οποίος το μεσημέρι της Τρίτης, κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων του, άφησε αιχμές κατά συμφερόντων που δεν βλέπουν με καλό μάτι την πολιτική διαφάνειας, που όπως είπε, εφαρμόστηκε από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του νέου υπερ - Οργανισμού.

Ο κ. Βουδούρης έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στο χώρο της υγείας μετά τη δημιουργία του ΕΣΥ. Κι όμως, όπως ανέφερε, κάποιοι είτε δεν κατάλαβαν τι δημιουργήθηκε είτε προσπάθησαν να απαξιώσουν τον ΕΟΠΥΥ. Κάλεσε δε αυτούς τους κάποιους «που σήμερα κάνουν τον μάγκα» -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε- και ζητάνε εξηγήσεις γιατί δεν σκέφτηκαν τις συνθήκες μέσα στις οποίες κτίστηκε ο Οργανισμός, να συλλογιστούν ότι «για να πάρουμε θέρμανση έπρεπε να έχουμε ΑΦΜ αλλά το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ο ΕΟΠΥΥ δεν είχε καν ΑΦΜ!» Αλλά -συνέχισε- κανένας υπάλληλος δε βγήκε με πανό να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες που εργαζόταν. Αντίθετα, όπως είπε, τη στιγμή που οι άνθρωποι του ΕΟΠΥΥ ψήνονταν από τη ζέστη –ελλείψει κλιματισμού- κάποιοι στο αμφιθέατρο έδιναν δεξίωση με μεζεδάκια για ανθρώπους που δεν είχαν σχέση, όχι μόνο με τον ΕΟΠΥΥ αλλά ούτε με την υγεία!

Στο εάν είναι ευχαριστημένος με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ΕΟΠΥΥ ο κ. Βουδούρης αναρωτήθηκε με νόημα: «Σήμερα το σύστημα χρηματοδοτείται όπως έπρεπε να χρηματοδοτηθεί;»

Δεν επιτρέπω σε κανέναν τα περί κακοδιαχείρισης

Το σοβαρότερο ζήτημα όμως για τον τέως πλέον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ -καθώς σήμερα αντικαταστάθηκε από τον Ελευθέριο Παπαγεωργόπουλο- , ήταν οι κατηγορίες που δέχτηκε περί κακοδιαχείρισης για τις οποίες, όπως είπε ήδη έχει υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά. «Δεν επιτρέπω σε κανέναν από τη στιγμή που υπάρχει Ελεγκτικό Συνέδριο, που όλες οι δαπάνες μπαίνουν σε προληπτικό έλεγχο προκειμένου να πληρωθούν, που μπαίνουν στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που μπαίνουν παντού, δεν επιτρέπω να μιλάνε κάποιοι για κακοδιαχείριση. Οι εικόνες που είχε η Ελλάδα στο παρελθόν που δεν υπήρχε ΔΙΑΥΓΕΙΑ, που όλα ήταν στην αδιαφάνεια και στη μίζα, στον ΕΟΠΥΥ δεν πέρασαν! Είμαστε από τους πρώτους που βάλαμε σε ιστοσελίδα το τι πληρώνεται και πότε πληρώνεται».

Ο ΕΟΠΥΥ, τόνισε, ξεπέρασε το προηγούμενο καθεστώς της μίζας καθώς από τους πρώτους στόχους που μπήκαν ήταν «ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, δεύτερον το να πληρώνουμε την αξία και όχι την υπεραξία και τρίτον το να έχουμε διαφάνεια. Όσοι λοιπόν, το κατάλαβαν ότι αυτά θα εφαρμοστούν μάς πολέμησαν. Ογδόντα εξώδικα σε πρόεδρο Οργανισμού δε νομίζω να έχει κανείς άλλος την τιμή να επιδείξει. Και τι εξώδικα! Όλα ξεφορτωνόντουσαν στον ΕΟΠΥΥ και στον πρόεδρό του. Για ποιο λόγο; Διότι τα 10 δισ. που ήταν να πάρουν για την υγεία το 2009, το 2011 έκλεισαν στα 7,5 δισ. το 2012 θα κλείσουν κάτω από τα 5,5 δις, και το 2013 θα είναι κάπου εκεί τριγύρω.

Και βέβαια κάποιοι θα πεταχτούν και θα πουν ότι “ε, μα καλά τώρα, αφού κόβετε τις δαπάνες...”. Θα απαντήσω ότι όχι, δεν κόβουμε μόνο τις δαπάνες. Ελέγχουμε και ξέρουμε πολύ καλά τί συμβαίνει. Τι σημαίνει υπερσυνταγογράφηση, τι σημαίνει υπερκοστολόγηση, πώς τα φίλτρα η Κύπρος τα αγοράζει 7 ευρώ και εδώ όλοι έδωσαν μία τιμή 35 ευρώ, πώς η μαγνητική έχει 236 ευρώ, όταν εμείς πήραμε 20% έκπτωση -και εδώ θα πρέπει να απαντήσει το ΚΕΣΥ γιατί έβαλε 236 και δεν έβαλε 160 ευρώ... Πρέπει να απαντήσουν κάποιοι σ’ αυτή τη χώρα! Δεν τους φοβάμαι, όσο και να ήταν, όσα και να κάνουν". Τι έκαναν; Μοιράσανε τις θέσεις. Αυτήν την παίρνει αυτός, εκείνη την παίρνει ο άλλος και μετά ο άλλος παίρνει εκείνη. Ε, αυτή η θέση λοιπόν δόθηκε αλλού. Άρα από τη στιγμή που η θέση δόθηκε αλλού, εγώ θα πω αυτά που έζησα και αυτά που είναι η αλήθεια».

Η Ελλάδα δε θα χρεωκοπήσει από τον ΕΟΠΥΥ

Και η μεγάλη αλήθεια για τον κ. Βουδούρη είναι ότι «πήρα πάνω μου –μαζί με τη διοίκηση και το συμβούλιο- και παρότι φεύγουμε, την τροποποίηση ενός ενιαίου κανονισμού παροχών. Τι σημαίνει αυτό; Είδαμε ότι εκεί μέσα υπήρχαν πολύ μεγάλα περιθώρια στο να εξοικονομήσει ο Οργανισμός χρήματα προκειμένου να μην κατηγορηθεί ιστορικά ότι η Ελλάδα χρεωκοπεί από τον ΕΟΠΥΥ, ότι η Ελλάδα θα χρεωκοπούσε από τον ΕΟΠΥΥ. Είδαμε ότι υπήρχαν πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης χωρίς να θίγεται ο ασφαλισμένος». Αντίθετα, όπως εξήγησε «η μείωση αυτή ουσιαστικά είναι υπέρ του ασφαλισμένου γιατί άλλο είναι το 15% της συμμετοχής σε 236 ευρώ και άλλο το 15% της συμμετοχής στα 160 ευρώ…».

Δύσκολο καράβι

Σε ό,τι αφορά την πορεία του Οργανισμού από δω και πέρα πάντως, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα καθώς, όπως είπε ο κ. Βουδούρης «από τα προϋπολογισθέντα έσοδα για το 2012 των 4,5 δις ζήτημα είναι εάν θα φτάσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου τα 3 δισ.» Το πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι λόγω της κρίσης οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλλουν τις εισφορές τους. Ο ΕΟΠΥΥ κατά τον χαρακτηρισμό του κ. Βουδούρη είναι «ένα δύσκολο καράβι», κάτι που όπως ανέφερε, έχει πλέον καταλάβει και ο Αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, με τον οποίο, όπως τουλάχιστον είπε, παρά τις εντάσεις είχε καλές σχέσεις.

Χαράλαμπος Πετρόχειλος
IATΡΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου