Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

ΕΟΠΥΥ: Θέρισε… ό,τι έσπειρε η κυβέρνηση!



Tου Στέφανου Κοτζαμάνη 


Πλήρης επιβεβαίωση του δημοσιεύματος του Euro2day.gr της προηγούμενης εβδομάδας για τις κυβερνητικές γκάφες στον ΕΟΠΥΥ προκύπτει μετά τα στοιχεία που παρέθεσε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών. 

Η ουσία είναι πως ένα τόσο φιλόδοξο πρόγραμμα στον χώρο της υγείας προχώρησε με οργάνωση στο πόδι και κυρίως με προϋπολογισμό που εξαρχής ήταν απολύτως βέβαιο ότι δεν θα έβγαινε ούτε με σφαίρες. 

Έτσι, στα τέλη του 2011, ο ΕΟΠΥΥ είχε εκτιμήσει για τη φετινή χρονιά δαπάνες της τάξεως των 7,48 δισ. ευρώ για τα τέσσερα βασικά ασφαλιστικά ταμεία που θα απορροφούσε (ΟΠΑΔ, ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ). 

Στη συνέχεια όμως (προϋπολογισμός 2012) το ποσό αυτό έπεσε στα 5,83 δισ. ευρώ, κάποια στιγμή αργότερα στα 5,5 δισ. ευρώ και τώρα ο στόχος δαπανών για το 2012 έχει ψαλιδιστεί σε κάτι λιγότερο από 4,5 δισ. ευρώ! 

Την ίδια περίοδο όπου αποφασιζόταν τόσο μεγάλο ψαλίδι στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ, ο οργανισμός ενσωμάτωνε και άλλα δύο ασφαλιστικά ταμεία, αναλαμβάνοντας δηλαδή επιπρόσθετες υποχρεώσεις… 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ένα μέρος των κρατήσεων υπέρ ΕΟΠΥΥ δεν έφτανε στον οργανισμό (ώστε να αποκτήσει κάποια ρευστότητα), αλλά πολύ συχνά παρακρατείτο από τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να καταβληθούν συντάξεις…



Το οξύμωρο μάλιστα είναι ότι στο ψαλίδι των προϋπολογισθεισών δαπανών συμπεριελήφθησαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (κρατικά νοσοκομεία, ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.) εκτός από τον τομέα του φαρμάκου, για τον οποίο το σχετικό κονδύλι αυξήθηκε! 

Στο όλο αλαλούμ έρχεται -σύμφωνα με καταγγελίες παραγόντων του κλάδου- και η στάση που υιοθέτησε η κυβέρνηση, επιλέγοντας να πληρώνει κατά προτεραιότητα τους φαρμακοποιούς και να αφήνει πολύ πιο πίσω τους υπόλοιπους ιδιωτικούς φορείς υγείας. 

Με βάση πρόχειρες εκτιμήσεις, το ελληνικό δημόσιο οφείλει συνολικά γύρω στο 1 δισ. ευρώ στις ιδιωτικές κλινικές (800 εκατ. έως τις 31/12/2011 και 200 εκατ. ο ΕΟΠΥΥ έως τις 31/8/2012) και πάνω από 700 εκατ. ευρώ στα διαγνωστικά κέντρα και στα εργαστήρια (570 εκατ. ευρώ έως το 2011 και 150 εκατ. έως τον φετινό Αύγουστο). Μεγάλα υπόλοιπα υπάρχουν και προς τους συνεργαζόμενους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. 

Το ύψος των μεγάλων αυτών καθυστερήσεων έχει φέρει στα πρόθυρα της πτώχευσης τους περισσότερους φορείς της ιδιωτικής υγείας, ιδίως όταν το Δημόσιο δεν έχει δεχτεί μέχρι σήμερα να γίνονται συμψηφισμοί υποχρεώσεων μεταξύ κράτους και ιδιωτικών εταιρειών. 

Έτσι, πολλές ιδιωτικές κλινικές αδυνατούν να αγοράσουν φάρμακα και τρόφιμα, ενώ οι περισσότερες εταιρείες οφείλουν μεγάλα ποσά σε προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζόμενους. 

Άλλο παράδειγμα είναι η ύπαρξη διαγνωστικών κέντρων που δανείστηκαν την τελευταία διετία από ιδιωτική τράπεζα έναντι των απαιτήσεων αυτών και σήμερα έχουν δει τα έξοδα χρηματοδότησής τους να υπερκαλύπτουν με άνεση τα όποια περιθώρια κέρδους των εργασιών τους. 

Οι ιδιωτικές κλινικές, τέλος, όχι μόνο θεωρούν απαράδεκτη την πρόταση του υπουργείου για μείωση των ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) κατά 50% (ή και 90% για τον ΟΓΑ), αλλά κι εκτιμούν πως ο ορισμός των ΚΕΝ έγινε στο πόδι από το υπουργείο, και μάλιστα χωρίς να υπολογιστεί το κόστος του προσωπικού. 

Ζήτησαν λοιπόν ισονομία έναντι των κρατικών νοσοκομείων, καθώς οι ιδιωτικές κλινικέςεπιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό μόνο με τα ΚΕΝ, όταν τα δημόσια νοσοκομεία επιβαρύνουν το δημόσιο ταμείο με τα ΚΕΝ, συν τους μισθούς των εργαζομένων, συν τα ελλείμματά τους. 

EURO2DAY.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου