Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Διπλό έγκλημα

Το έγκλημα είναι διαρκές. Και διπλό. Από τη μία είναι η αλόγιστη σπατάλη των οικονομικών πόρων των Ταμείων και των δημόσιων νοσοκομείων και από την άλλη η ίδια η υγεία των πολιτών. Με το πρόσχημα ότι την προστατεύουν, ουσιαστικά την υπονομεύουν, εκθέτοντας χωρίς λόγο τους ασθενείς τους στην επικίνδυνη ακτινοβολία των αξονικών τομογράφων.

Το σκάνδαλο είναι αυταπόδεικτο. Και τα στοιχεία δεν επιδέχονται την παραμικρή αμφισβήτηση. Κατέχουμε τα πρωτεία όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά ενδεχομένως και σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο 320 αξονικές τομογραφίες ανά 1.000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 124 – υπερδιπλάσιες, σχεδόν τριπλάσιες. Ακόμη και στις ΗΠΑ ο αντίστοιχος αριθμός είναι 265.

Προφανέστατα τα κίνητρα, αν συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι νοσηλευτικά ιδρύματα με μικρή σχετικά δυναμικότητα υποβάλλουν σε αξονική πάνω από το 40% των ασθενών τους, ενώ στα ανάλογης δυναμικότητας ευρωπαϊκά νοσοκομεία το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 15%. Και όταν στα νοσοκομεία αιχμής της χώρας κυμαίνεται από 20% μέχρι 30% το ποσοστό των ασθενών που παραπέμπονται για αξονική.

Εξυπακούεται, φυσικά, ότι αυτός ο παραλογισμός δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την υγεία ασθενών, ούτε και να κερδοσκοπεί ξεδιάντροπα σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων και μάλιστα σε περιόδους όπως η σημερινή όπου τα κερδοσκοπικά παιχνίδια και τα «φακελάκια» αποτελούν έγκλημα σε βάρος του λαού και του τόπου.

Μένει να δούμε αν και με ποιον τρόπο θα μπορέσει ν΄ αντιδράσει η Πολιτεία. Εστω και καθυστερημένα. Γιατί η απάντηση σ΄ αυτού του είδους τα κόλπα θα έπρεπε να είχε ήδη δοθεί. Και με τον αποφασιστικότερο δυνατό τρόπο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου